Kā izvēlēties mobilo telefonu skolēnam?

Kā izvēlēties mobilo telefonu skolēnam?

11. Jun 2012, 16:17 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mobilo telefonu aparātu un pakalpojumu izvēle pašlaik ir galvu reibinoša. Daudzveidīgie modeļi, krāsas un funkcijas nereti mulsina vecākus un liek uzdot jautājumu, kā izvēlēties bērnam piemērotāko? Latvijas Mobilais Telefons (LMT) kopā ar DT Mobile ir apkopojuši ieteikumus, kā neapjukt plašajā mobilo telefonu piedāvājumu klāstā un ko būtu svarīgi ievērot, pirms izvēlēties mobilo telefonu savai atvasei.

 

Kā noskaidrots LMT un SKDS veiktajā aptaujā, tradicionāli saziņai ar skolas vecuma bērniem visbiežāk (78%) tiek izmantota sazvanīšanās pa mobilo telefonu vai īsziņu jeb SMS sarakste (18%). Tas skaidrojams ar vecāku vēlmi būt drošam par savu atvasi, jo īpaši sākumskolas un pamatskolas vecumā, kad bērni tikai uzsāk patstāvīgas gaitas un ikdienā neatrodas vecāku tuvumā.

 

Ja vēl salīdzinoši nesen pirmais mobilais telefons tika iegādāts jaunietim, kas mācās pamatskolā vai vidusskolā, tad šobrīd bērni pie sava pirmā mobilā telefona vairumā gadījumu tiek jau sākumskolas laikā. Pētījuma ietvaros 44% respondentu atzinuši, ka pirmais mobilais telefons bērnam nepieciešams jau uzsākot skolas gaitas, tas ir 6-7 gadu vecumā. Lai arī šis vecums ir salīdzinoši neliels, lai bērns sava mobilā telefona izvēli izdarītu pats, tomēr tas ir pietiekami atbildīgs brīdis, lai tiktu ņemtas vērā bērna vajadzības, saskaņojot tās ar vecāku iespējām.

 

Praktiski ieteikumi, izvēloties mobilo telefonu

 

  • Pirms dodaties uz mobilo telefonu tirdzniecības vietām, jau sākotnēji pārrunājiet ar bērnu svarīgākās telefona funkcijas, to nozīmi un pielietojumu.
  • Ir svarīgi pašam bērnam radīt sajūtu, ka arī viņš pats piedalās sava mobilā telefona izvēlē. Izziniet, vai ir kāds telefons, kurš bērnam ir ļoti iepaticies. Telefons, lai arī praktiska lieta, tomēr būs viņa ikdienas lietošanā, tādēļ svarīgi „trāpīt” ar modeli, kurš kvalitatīvi pilda savas funkcijas un ir draudzīgs savam lietotājam, arī atrodoties vienaudžu vidū.
  • Vislabāk telefonu ir iegādāties savlaicīgi, pirms skolas gaitu uzsākšanas. Laicīga telefona iegāde paredz, ka bērns būs iepazinies ar sava jaunā telefona iespējām – būs ievadīti kontakti, saglabātas „ātrās zvanīšanas” pogas, apgūta zvanu atbildes funkcija un iespēja atrast un atzvanīt neatbildētajiem zvaniem. Tāpat svarīgi iemācīties ieslēgt klusuma režīmu, iegaumēt telefona uzlādes biežumu un pierast pie papildus funkcijām, piemēram, fotokameras darbības.
  • Pirms veikt telefona iegādi, ieteicams konsultēties ar pārdevēju par lietošanai piemērotāko modeli no funkcionalitātes viedokļa. Būtisks faktors ir vienkārša un ērta lietotāju saskarsme, lai bērns jebkurā brīdī spētu sazināties ar nepieciešamajiem cilvēkiem, neapjūkot plašajā funkciju klāstā.
  • Būtiski, lai telefona aparāts ērti ieguļ bērna plaukstā un ar to ir parocīgi darboties.
  • Līdzās galvenajām funkcionalitātēm jāizvērtē izskats un iespējas personalizēt savu telefona aparātu, piemēram, jāparedz iespēja iegādāties telefona maciņu, mainīt ārējo telefona ietvaru. Jāizvērtē, cik būtiskas ir papildus ierīces - foto kamera, video iespējas, mūzikas atskaņotājs un austiņas.
  • Skārienjūtīgs ekrāns visticamāk būs nepieciešams jau vecākiem bērniem, kas aktīvi izmanto sociālos tīklus – raksta īso ziņu vietnē twitter.com vai dalās ar piedzīvojumiem citos sociālajos tīklos, piemēram, draugiem.lv un facebook.com.
  • Neraugoties uz vēlmēm attiecībā uz telefona vizuālo izskatu un iekļautajām funkcijām, gala izvēli tomēr noteiks vecāku materiālās iespējas. Der atcerēties, ka izdarītā izvēle būs cieši saistīta ar lietotāja paradumiem un vēlmēm, kas tiešā veidā arī noteiks tā sauktos lietotāja paradumus un vajadzības arī turpmāk.
  • Tiklīdz modelis ir izvēlēts, nepieciešams noteikt iekārtas iegādes veidu - par pilnu samaksu bez līguma saistībām vai noslēdzot mazcenas līgumu uz noteiktu laika periodu. Katram no veidiem ir savas priekšrocības. Pašlaik aktuāli ir piedāvājumi, kur ierīci var iegādāties kopā ar pakalpojumu vai pakalpojumu komplektu.
  • Izvēloties līguma slēgšanu Jūs tiekat piesaistīts operatoram uz zināmu laika periodu, tas ļauj arī būtiski paplašināt iespējas modeļu izvēlē, jo atlicināt nelielu naudas summu katru mēnesi tomēr nereti ir daudz vienkāršāk nekā samaksāt visu summu uzreiz. Tas palīdz arī plānot izdevumus, jo parasti nākamā telefona iegāde seko tikai beidzoties līgumattiecībām uz esošo telefonu.
  • Telefona iegāde bez līguma savukārt varētu šķist pievilcīga tad, ja ir bažas par spēju prognozēt līgumattiecību saistību izpildi un ir vēlme nebūt saistītam ar līgumu. To parasti izvēlas vienkāršu un salīdzinoši telefonu gadījumā.
23. Aug 2011, 10:08

es pirku delam telefonu tadu ,lai tur nebutu nekadu navarotu ka saka ,lai varetu lietot tikai sms un zvanu lietosanai .bez kadiem internetiem un muzikas klausisanos