Kā izvēlēties apģērbu topošajam skolēnam

Kā izvēlēties apģērbu topošajam skolēnam

03. Aug 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Izvēloties apģērbu nākamajam pirmklasniekam, pirmām kārtām jāatceras, ka tajā bērns pavadīs lielāko dienas daļu, tāpēc galvenajiem kritērijiem ir jābūt ērtumam, izturībai un vienkāršai kopšanai. Pamatojoties uz veikto pētījumu, bērnu apģērbu dizaineri sniedz ieteikumus, kas noderēs vecākiem, sagatavojot skolai savu bērnu garderobi.

«Bērns vēlas būt bērns pat tad, ja viņš vairs nav bērnudārznieks, bet kļuvis par nopietnu skolēnu. Viņš joprojām daudz kustas un ir kūsājošas enerģijas pārpilns, tāpēc apģērbam ir jābūt ērtam: tas nedrīkst ierobežot kustības un berzt. Un, protams, ir svarīga drošība: izvairieties no auklām un lentēm, bet izvēloties virsdrēbes, dodiet priekšroku jakām ar iešūtiem atstarotājiem,» saka Zviedrijas bērnu apģērbu fabrikas Polarn O. Pyret vadītāja Marija Ekvista. Pirms kolekcijas «122–152» izveides šis uzņēmums veica pētījumu, izjautājot lielu skaitu 6–12 gadus vecu bērnu. Kad bija noskaidrots, ko bērniem patīk valkāt, tika izstrādāti modeļi, kas tika nodoti bērniem testēšanai dabiskā vidē, lai rezultātā iegūtu tādus apģērbus, kas ir vispiemērotākie pirmklasniekiem. Lūk, vēl daži pētījuma secinājumi.

Izturība nozīmē brīvību

Apģērba izturībai un stiprībai ir ļoti liela nozīme: bērnam nav jābaidās, ka apģērbs var viegli saplīst, tādējādi izraisot vecāku neapmierinātību, tāpēc izvēlieties apģērbus bez liekiem papildinājumiem, kas ne vien sarežģī to valkāšanu, bet arī kopšanu. Nevajadzīgas auklas, lentes, apšuves, spiedpogas, pogas un citas papildu detaļas ne tikai traucē, bet bieži vien arī ātri noplīst un pazūd.

Lakoniska garderobe māca pareizi ģērbties

Ir svarīgi, lai ģērbšanās būtu ērta un ātra, kā arī apģērba gabalus būtu viegli un vienkārši savstarpēji saskaņot. Latvijas klimatā vēsu rītu mēdz nomainīt silta pēcpusdiena, tāpēc bērnam ir jābūt iespējai vienkārši un ērti novilkt liekās drēbes un atkal saģērbties, kad vakarā kļūst vēsāks.

Tas nenozīmē, ka garderobē jābūt milzumam apģērbu: šajā gadījumā kvalitāte ir daudz svarīgāka par kvantitāti, bet skolēna pamata garderobe var sastāvēt no septiņiem galvenajiem apģērba gabaliem, kurus kombinējot var izveidot daudz dažādu komplektu gan skolas nodarbībām, gan svētku pasākumiem.

Skolnieces pamata garderobe:

garās bikses

piegulošas trikotāžas bikses

svārki

kleita

kostīma jaka

trikotāžas jaka

blūze

Skolnieka pamata garderobe:

garās bikses

džinsi

žakete

trikotāžas jaka

sporta krekls ar garām piedurknēm

krekls

veste

Turklāt labi pārdomāta garderobe māca skolēnam gaumīgi un pareizi ģērbties: bērns saprot, ka drēbes nav vienreizlietojamas. Bērns iemācās savstarpēji saskaņot apģērba gabalus, saģērbties atbilstoši laikapstākļiem, pārdomāt apģērba atlasi. Ir svarīgi skolai izvēlēties kārtīgas klasiskā stila drēbes ar vienkāršu un ērtu piegriezumu.

Iepirkšanās bez stresa kā ģimenes laimes pamats

Visi vecāki zina, ka veikala apmeklējums kopā ar bērnu ir īpašs pārbaudījums. Bērnam nepietiek pacietības ilgstoši laikot drēbes, viņš ātri nogurst, un pēc brīža viņam jau tas ir apnicis.

Kāda ir Tava skolēna pamata garderobe?Vai iepērkaties kopā?

lauvinja lauvinja 04. Aug 2014, 08:31

Lielākais jau savu garderobi lēnām veido pats (ar manu akceptu), izstaigā bodes, vai nu atrāda atradumus telefona bildēs vai ejam kopā un es pieņemu gala lēmumu par konkrētā apģērba iegādi. Meitas garderobē ir gan bikses, gan žaketes, gan blūzes un svārki. Svarīgi lai ērti justos (jo bieži vien pa tiešo no skolas skrien uz pulciņiem un konkrētā apģērbā jāpvada visu dienu), lai būtu ērti kopjams (uzskatu, ka skolas apģērbam pa lielam ir jābūt mazgājamam veļas mašīnā, nevis stiepjamam uz ķīmisko tīrītavu), un labi jāizskatās.

Mazākais šogad uz pirmo klasi un jāatzīst, ka man ir pagaidām vien aptuvena nojausma par skolas apģērbu kolekciju.