Drošības eksperti aicina vecākus runāt ar bērniem par drošību skolā un uz ielas

Drošības eksperti aicina vecākus runāt ar bērniem par drošību skolā un uz ielas

18. Jun 2012, 13:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Strauji tuvojas jaunais mācību gads, tādēļ drošības eksperti skolēnu vecākiem iesaka pievērst īpašu uzmanību bērnu un ģimenes drošībai.

 

Lai bērns skolā un ārpus mācībām būtu drošībā, drošības kompānijas GRIFS AG speciālisti iesaka ik dienu ievērot dažus drošības principus.

 

Sākumskolas vecuma bērnus ieteicams vienmēr pavadīt uz skolu, kā arī sagaidīt pēc stundām un ārpusskolas nodarbībām. Ja tas kādreiz nav iespējams, vēlams sadarboties ar citiem vecākiem, lai mazais skolēns vienmēr būtu drošībā.

 

Bērnam vēlams pastāstīt, ka nomaldīšanās gadījumā ceļu labāk jautāt veikala pārdevējai vai policistam, nevis nejaušam garāmgājējam. Tāpat der atgādināt, ka nedrīkst sēsties svešās automašīnās, runāt ar šaubīgiem cilvēkiem un pieņemt ēdienu vai dzērienu no nepazīstamiem cilvēkiem.

 

Jāiemāca bērniem neuzticēties un atteikt svešiniekiem, kuri lūdz iedot mobilo telefonu, lai kādam piezvanītu. Bieži laupītāji izmanto šādu labsirdību.

 

Tie zagļi, kas uzdarbojas sabiedriskās vietās ir gļēvi un bailīgi, tādēļ par upuriem parasti izvēlas vājākus par sevi cilvēkus, tai skaitā, bērnus. Skolēniem vērts atgādināt, ka savas personīgās mantas un jo īpaši maks un mobilais telefons nav nevienam jāizrāda. Šīm lietām jāatrodas drošā vietā – mugursomā vai noslēdzamās kabatās. Tādēļ arī nauda transportam jāsameklē savlaicīgi, piemēram, pirms iznākšanas no skolas.

 

Lai izvairītos no sadursmēm un nepatīkamām situācijām kāpņutelpā, bērnam jāiemāca novērtēt situāciju. Ja kāpņutelpā drūzmējas cilvēki, vai notiek kaut kas aizdomīgs, bērnam jādodas uz sabiedriskām vietām, piemēram, veikalu, bērnu rotaļu laukumu un jāzvana vecākiem.

 

Vecāki bieži sajūsminās, ka viņu atvases prot pastāstīt, kur strādā mamma un tētis, tomēr vienmēr mazajiem jāatgādina, ka ne skolā, ne uz ielas nedrīkst stāstīt par ģimenes finansiālo stāvokli, iegādātajām vai uzdāvinātajām mantām un plānotajiem ceļojumiem.

 

Vecākiem jāiemāca bērniem apieties ar kabatas naudu. Ja arī nauda tiek izsniegta nedēļai, jāparūpējas, ka ik dienu uz skolu tiek ņemta līdzi vienas dienas naudas daļa, nevis visas nedēļas. Tad arī zagļu interese būs ievērojami mazāka.

 

Skolēni bieži vien ir tik aizņemti ar skolas lietām un rotaļām, ka aizmirst piezvanīt vecākiem, lai pavēstītu, ka ir ieradušies mājās pēc skolas. Tādēļ ieteicams pieteikt mājokļa apsardzes uzņēmumam SMS kontroles pakalpojumu, kas ļaus uz mobilo telefonu saņemt SMS vai arī ziņu e-pastā par notikumiem mājoklī – kurš no ģimenes locekļiem atnācis vai aizgājis un cikos. Šī ziņa ļaus kontrolēt, vai bērns ir atnācis mājās vai arī ir atstājis māju bez vecāku ziņas. Ja laikā, kad bērns solījis būt mājās, paziņojums no signalizācijas sistēmas netiek saņemts, vecāki var piezvanīt bērnam vai uz skolu, lai noskaidrotu, kāds ir kavēšanās iemesls un kur atvase atrodas.