Drīz vairums skolas gaitas sāks no sešiem gadiem

Drīz vairums skolas gaitas sāks no sešiem gadiem

25. Apr 2011, 15:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēc vairākiem gadiem lielākā daļa skolēnu mācības sāks no sešu gadu vecuma. Šādu pārliecību šorīt intervijā Latvijas radio pauda izglītības ministre Tatjana Koķe. Vienlaikus viņa norādīja, ka būs arī bērni, kas mācības sāks no septiņu vai pat astoņu gadu vecuma.

 

Nākamajā mācību gadā sešgadnieku apmācību Latvijā izmēģinās 35 skolās. Vecāki šīs skolas, kas iesaistīsies eksperimentā, var uzzināt Valsts izglītības satura centra interneta mājas lapā. Šajās skolās vecāki savus bērnus jau ir pieteikuši un vēlas, lai viņu bērni sāk skolas gaitas no sešu gadu vecumu, ministre teica.

 

Skolotāju tālākizglītība notiks augustā. "Es ļoti ceru, ka skolotāju pedagoģiskā varēšana spēs pareizi, adekvāti, precīzi pielāgoties sešgadīgo bērnu psiholoģiskām iespējām, viņu varēšanai, lai viņiem interese par mācībām patiešām rastos," bilst Koķe.

 

Kāds labums, sākot mācības no sešu gadu vecuma?


Sākot mācības no sešu gadu vecuma, ieguvēji būs paši bērni, jo beigs skolu vienu gadu ātrāk - jau 18 gados, nevis 19 gados, kā tas ir patlaban, Koķe teica. Tāpat ieguvums no jauniem darbiniekiem būs Latvijas tautsaimniecībai.

 

Politiķe arī atgādināja, ka arī patlaban vismaz 10% bērnu mācības sāk no sešu gadu vecuma.

 

Koķe pauda viedokli, ka vecākiem vajadzētu ļaut izvēlēties, no cik gadu vecuma sākt bērnu skolas gaitas - sešu, septiņu vai astoņu gadu vecuma.

 

Sešgadnieku skološana var radīt "Kamčatkas bērnus"

 

Portāls TVNET jau vēstīja par speciālistu atzinumu, ka sešgadīgs bērns vēl nav gatavs skolas gaitām. Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (LPP/LC) intervijā portālam TVNET iepriekš stāstīja, ka daļa bērnu, kuri sākuši mācības skolā no sešiem gadiem, vēlāk salūst un neizķepurojas. Šādi bērni noslēdzoties un kļūstot par "Kamčatkas bērniem".

 

Santa Kvaste, TVNET