Diena: Sola padomāt par bezmaksas grāmatām skolēniem

Diena: Sola padomāt par bezmaksas grāmatām skolēniem

27. Jun 2011, 21:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dienas apvaicātās partijas, kuras, iespējams, iekļūs 10. Saeimā, sola apsvērt iespēju nodrošināt skolēnus ar mācību grāmatām, lai tās nebūtu jāpērk vecākiem.


Par labu Latviju! rosina katrā mācību priekšmetā pieļaut tikai vienu oficiālu mācību grāmatu, ko būtu iespējams lejuplādēt arī elektroniski, savukārt Saskaņas centrs par šo jautājumu varētu vērsties Satversmes tiesā.

 

Kā Diena jau rakstīja, Latvija ir soļa attālumā no brīža, kad kāda skolēna vecāki, nespēdami nopirkt mācību grāmatas savam bērnam, vērsīsies Satversmes tiesā. Satversme paredz, ka valsts nodrošina iespēju bez maksas iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību, kam būtu jāietver arī apgāde ar grāmatām un citiem mācību materiāliem. Tomēr tas patlaban nenotiek, jo, piemēram, šogad valsts mācību grāmatām vienam skolēnam paredzējusi 69 santīmus lielu finansējumu, lai gan valdības noteikumi paredz septiņus latus. Tādēļ grāmatas un darba burtnīcas lielākoties ir jāpērk pašiem vecākiem, un, piemēram, pirmklasniekam nepieciešamās grāmatas un burtnīcas izmaksā vismaz Ls 25.

 

***

 

Vai esat gatavi nodrošināt skolēniem bezmaksas mācību grāmatas un darba burtnīcas?

 

Vienotība


Turpinoties ekonomiskajai izaugsmei un palielinoties iespējām ieguldīt papildu līdzekļus izglītības nozarē, patiešām varētu tikt apsvērta iespēja nodrošināt skolēnus ar mācību grāmatām. Šeit, protams, jābūt dažiem nosacījumiem – skaidrībai par minimālo mācību grāmatu un darba burtnīcu bāzi mācību satura nodrošināšanai, kā arī tās atjaunošanas frekvence jeb kādā laikposmā mācību grāmatu krājumiem jātiek atjaunotiem.

 

VL!-TB/LNNK

 

Atbilstoši mūsu programmai izglītībai līdz augstskolai pamatā ir jābūt bezmaksas. Tas nozīmē, ka ir jādara viss iespējamais, lai arī mācību materiāli, kas ir neatņemama izglītības procesa sastāvdaļa, būtu bez maksas. Vai to ir iespējams nodrošināt jau nākamgad – tas būs redzams pēc valsts budžeta projekta sagatavošanas. Mācību materiāli maksimāli būtu jāpadara bez maksas pieejami internetā.

 

Saskaņas centrs

 

Tas, ka valdība šogad mācību grāmatu iepirkšanai ir iedalījusi rekordzemu naudas summu (0,69 Ls uz vienu skolnieku) un uzlikusi šos tēriņus uz vecāku pleciem, pēc mūsu domām, būtu uzskatāms par Satversmes 112.panta pārkāpumu. Daudzu ģimeņu materiālais stāvoklis neļauj apgādāt bērnus ar nepieciešamajām grāmatām. SC apsver iespēju griezties Satversmes tiesā ar prasību izvērtēt valdības lēmumu atteikties no skolēnu nodrošināšanas ar mācību grāmatām.

 

Par labu Latviju!

 

Izglītības politiku pakļausim stingrai valsts kontrolei, tajā skaitā arī pieļaujamo pamata mācību līdzekļu ziņā.

 

Viens no pasākumiem: ierobežot skolās izmantojamo mācību grāmatu skaitu – katrā mācību priekšmetā pieļausim tikai vienu oficiālu mācību grāmatu. Tās būtu bezmaksas, publiskas, bez autortiesībām, atrastos Izglītības ministrijas mājaslapā elektroniskā veidā ar iespēju lejupielādēt mācību iestāžu, audzēkņu un viņu vecāku vajadzībām.

 

ZZS

 

Ekonomiskajai situācijai uzlabojoties, ir jāatgriežas vismaz pie Ls 4 finansējuma grāmatu iegādei katram skolēnam. Eiropas Sociālā fonda programma ir ļāvusi modernizēt skolās dabas zinātņu priekšmetu pasniegšanu. Sagatavoti un ir pieejami digitālie mācību līdzekļi. Tāds ceļš nākotnē būtu ejams arī citos mācību priekšmetos. Apsveicama ir to skolotāju iniciatīva, kas kritiski izvērtē darba burtnīcu nepieciešamību un to skaitu samazina.

 

Didzis Meļķis 
Diena