Broks: Vidējās izglītības iegūšanai līdz 18 gadu vecumam varētu pagarināt mācību gadu

Broks: Vidējās izglītības iegūšanai līdz 18 gadu vecumam varētu pagarināt mācību gadu

03. Jun 2012, 22:59 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vidējās izglītības reformai, lai panāktu, ka visi skolēni iegūst vidējo izglītību līdz 18 gadu vecumam, ir vismaz trīs iespējas, viena no tām mācību gada pagarināšana, intervijā laikrakstam "Diena" izteicies izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks.

 

Vidējās izglītības reformai ir trīs varianti - mācības pirmajā klasē jau no sešu gadu vecuma, izmaiņas mācību saturā un mācību gada garumā.

 

Ministrs uzsver, ka atbalsta nevis 11 klašu izglītību, bet gan viedokli, ka vidējā izglītība būtu jāpabeidz 18 gadu vecumā. Izglītības 11 gados, pēc Broka domām, diez vai būtu iespējama, jo tas ir vistiešākajā veidā saistīts ar Latvijas vidējās izglītības diplomu atzīšanu. "Augustā būs skolotāju konferences, un es domāju, ka tā ir īstā vieta un īstie cilvēki, ar kuriem uzsākt diskusiju par to, kādā veidā šo 18 gadu slieksni varētu sasniegt," norāda Broks.

 

Ja būs pietiekami liels sabiedrības viedoklis "pret visu, tādā gadījumā ir skaidrs, ka jebkuras pārmaiņas ir ļoti nopietni apdraudētas un jāvērtē, vai tās ir tādā veidā nepieciešamas", uzskata Broks. "Ja sabiedrības viedoklis būs, ka pašreizējā sistēma ir laba un nemaināma, manuprāt, tas ir vērā ņemams viedoklis." Viņš gan esot pārliecināts, ka viedoklis šajā jautājumā, visticamāk, dalīsies.

 

Broks uzsver, ka vidusskolu tīkla reformu process turpināsies, tas izskaidrojams ar trim lietām - demogrāfisko situāciju; audzēkņu skaitu, kas izbrauc ar vecākiem no valsts; katru gadu palielinās audzēkņu skaits, kas dodas uz profesionālajām skolām. Arī šogad daudzi profesionālo skolu direktori vērsušies ministrijā ar lūgumu palielināt uzņemšanas plānu, jo viņiem piesakās skolēni papildus uz grupām.


LETA