91% pirmklasnieku apņemas peldēties tikai pieaugušo uzraudzībā

91% pirmklasnieku apņemas peldēties tikai pieaugušo uzraudzībā

09. Mar 2012, 12:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tuvojoties gada siltākajam gadalaikam, vecākiem un izglītības iestādēm īpaša uzmanība jāvelta bērnu drošības jautājumiem. Kā liecina SEB dzīvības apdrošināšanas veiktā pirmklasnieku aptauja, lielākā daļa skolēnu uzskata, ka ikdienā vienmēr ievēro svarīgākos drošības noteikumus, piemēram, 91% peldēties dodas tikai vecāku vai citu pieaugušo uzraudzībā, savukārt 41% vienmēr, braucot ar velosipēdu, uzliek aizsargķiveri.



Aptaujas dati liecina, ka 9% pirmklasnieku dažkārt mēdz peldēties kopā ar draugiem, tomēr apņemas šajā vasarā peldēties tikai pieaugušo klātbūtnē.



Ik gadu, aizvien vairāk cilvēkiem dodot priekšroku zaļākam dzīvesveidam, pieaug velosipēdistu skaits gan Rīgā, gan reģionos.  
Aizsargķiveri kā vienu no svarīgākajiem drošības līdzekļiem velo brauciena laikā izmanto vien 41% pirmklasnieku, bet 40% to dara neregulāri, tomēr apņemas aizsargķiveri izmantot vienmēr, kad pārvietosies ar velosipēdu. Savukārt 19% aptaujāto norādījuši, ka viņiem nav velosipēda.


"Vēls pavasaris un vasara ir laiks, kad bērni, diemžēl, gūst visvairāk dažāda veida traumu. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai gan ģimenēs, gan izglītības iestādēs pēc iespējas biežāk atgādinātu par drošības jautājumiem, kā arī pašiem neaizmirst rādīt labo piemēru. Tik pat svarīgi, kā rūpēties par bērnu šodien, ir rūpēties par bērna labklājību nākotnē, veidojot ilgtermiņa uzkrājumus, ko vecāki aizvien aktīvāk arī dara - pērn par 19% pieaudzis veikto uzkrājumu skaits bērniem. Bez tam, lielākā daļa vecāku papildus apdrošināšanas polisei izvēlas arī nelaimes gadījumu apdrošināšanu, kas ir būtisks finansiāls atspaids bērna vai vecāku traumas gadījumā," norāda SEB dzīvības apdrošināšanas valdes priekšsēdētājs Ints Krasts.



SEB dzīvības apdrošināšanas dati liecina, ka 62% no vecākiem, kas veido uzkrājumu bērnam, paralēli tam izvēlējušies arī papildu nelaimes gadījumu apdrošināšanu, kas var būt nozīmīgs finansiāls atbalsts, ja tiek gūti kādi ievainojumi un ir nepieciešama ārstēšanās. 14% gadījumu nelaimes gadījumu apdrošināšanu paralēli bērna uzkrājumam vecāki izvēlējušies sev, bet 86% tā tiek veidota bērnam. Vidējā nelaimes gadījumu apdrošināšanas summa ir 1662 lati.



Mudinot un atbalstot iedzīvotājus aktīvāk veidot uzkrājumus bērnu nākotnei, līdz 31.maijam SEB uzkrājošo dzīvības apdrošināšanas līgumu bērna nākotnei iespējams noslēgt bez noformēšanas maksas.



SEB dzīvības apdrošināšanas veiktā pirmklasnieku aptauja "Es apņemos!"  
tika veikta 2010. gada oktobrī un novembrī, tajā piedalījās 2000 Latvijas pirmo klašu skolēnu.