Zini, šķiedrvielas ir bagātība!

Zini, šķiedrvielas ir bagātība!

14. Nov 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Andis Brēmanis, Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs

Zini, šķiedrvielas ir bagātība!

·       Šķiedrvielām ir daudz priekšrocību, it īpaši gremošanas veselībai.

·       Sievietēm ieteicams uzņemt aptuveni 25 gramus šķiedrvielu dienā, savukārt vīriešiem 35 gramus.

·       Šķiedrvielas var viegli iekļaut uzturā, jo tās satur daudzi pārtikas produkti, piemēram, rudzu, sēklu un pilngraudu maizes, augļi un dārzeņi, ogas un rieksti, pilngraudu produkti.

Šķiedrvielas uzturā ir svarīgākas nekā mēs domājam. Lielākā daļa sabiedrības patērē tikai apmēram pusi no ikdienā ieteicamā šķiedrvielu daudzuma. Tas ir tāpēc, ka vairumam patērētāju diētā ir daudz pārstrādātu pārtikas produktu, kuros šķiedrvielu ir maz.

Pēdējo 10 gadu laikā pētnieki ir atklājuši, ka ar šķiedrvielām bagāts ikdienas uzturs samazina daudzu hronisku slimību risku un pozitīvi ietekmē paredzamo dzīves ilgumu. Tātad nepietiekams šķiedrvielu daudzums var nelabvēlīgi ietekmēt veselību.

Kas ir šķiedrvielas?

Ir divu veidu šķiedrvielas: šķīstošās un nešķīstošās. Šķīstošās šķiedrvielas (pektīni, beta glikāni, dažādi oligosaharīdi) izšķīst ūdenī un ir ideāls barības avots labajām resnās zarnas baktērijām. Nešķīstošās šķiedrvielas nešķīst, bet piesaista ūdeni, tādējādi veidojot apjomīgāku zarnu saturu. Šajā grupā ietilpst celuloze, hemiceluloze un lignīns. Lielākā daļa augu satur gan šķīstošās, gan nešķīstošās šķiedrvielas, bet dažādās proporcijās.

Šķiedrvielas ir svarīga veselīga uztura sastāvdaļa, un tās labvēlīgi ietekmē dažādu orgānu un ķermeņa sistēmu darbību. Gan no šķīstošajām, gan nešķīstošajām šķiedrvielām ir savi ieguvumi. Šķīstošās šķiedrvielas var palīdzēt uzlabot gremošanu un optimizēt cukura līmeni asinīs, savukārt nešķīstošās šķiedrvielas uzlabos zarnu darbību, nodrošinot regulāru un pietiekoši apjomīgu vēdera izeju. Ja organisms uzņem pārāk daudz šķiedrvielu, zarnu traktā pastiprināti veidosies gāzes, kas var izsaukt vēdera uzpūšanos, pat sāpes. Atcerieties, ka ir jāuzņem arī pietiekams šķidrumu daudzums, īpaši jau ūdens.

Kāda ir šķiedrvielu dienas norma?

Veselības ekspertu rekomendācijas paredz, ka sievietēm ieteicams dienā uzņemt aptuveni 25 gramus šķiedrvielu, savukārt vīriešiem - 35 gramus. Patiesībā pasaules pieredzes rāda, ka šķiedrvielu patēriņš ir uz pusi mazāks un nepārsniedz 15 vai 16 gramus dienā.

Senioriem šķiedrvielu daudzums ir jāuzņem mazāks – sievietēm 21 gramus dienā, bet vīriešiem – 30 gramus dienā.

Raksts tapis sadarbībā ar Hanzas Maiznīca un projektu www.skiedrvielas.lv.

Uzzini par šķiedrvielu daudzumu produktos Hanzas Maiznīca izveidotajā šķiedrvielu kalkulatorā www.skiedrvielas.lv.