Zilie kalni rudenī

Zilie kalni rudenī

27. Oct 2020, 19:07 Cielavinna Cielavinna

Vai varat uzminēt, kur mīt šāds skaistums? Nē, tā nav Sigulda. Burvīga, vārda visstiešākajā nozīmē vieta- dabas parks '"Ogres zilie kalni".

Dabas parka lielāko teritoriju aizņem Eiropas nozīmes aizsargājamais biotops – skujkoku mežs uz osiem. Ogres Zilajos kalnos sastopamas 18 aizsargājamas augu, sešas aizsargājamu putnu un vairākas aizsargājamas kukaiņu sugas. Noteikti dodieties uz turieni baudīt rudeni, vēl var paspēt noķert šo skaistumu. Mēs parku apmeklējām, kad bija diezgan krēslaina, miglaina diena. Suales gaismā šis skaistums gan jau ir vēl skaistāks.

Zilie kalni ir Ogres Lielo Kangaru osu grēdas sastāvdaļa, kam raksturīgs izteiksmīgs reljefs un kas ietilpst Ogres un Ikšķiles novadu teritorijā.

Kopš 2004. gada dabas parks “Ogres Zilie kalni” ir īpaši aizsargājama dabas teritorija 312 ha platībā. Parka teritorijas lielāko daļu aizņem skujkoku meži uz osiem – vaļņveidīgu pauguru virknes, kas ir Lielo Kangaru kalnu daļa.

Tiek uzskatīts, ka senatnē Zilajos kalnos atradies lībiešu pilskalns.

Parkā ir izveidotas pastaigu, izglītojošās, velo takas un distanču slēpošanas trases, kuras bezsniega periodā ir pieejamas nūjotājiem, velobraucējiem un citiem aktīvās atpūtas cienītājiem.

Parka teritorijā esošajā Dubkalnu ūdenskrātuvē ir īpaši tīrs un dzidrs ūdens, kā arī izveidotas vairākas atpūtas vietas pie ūdens.

2013. gadā parkā atklāts 30 m augsts skatu tornis, kurā noteikti iesaku uzkāpt apmeklējot parku, jo no tā paveras tiešām burvīgs skats.

Parka adrese: Ogres Zilie kalni, Ogre. Parka apmeklējums ir bezmaksas. Ar ratiem domājams var iziet pastaigāties pa parku.