Zīlējam nākotni kopā ar bērniem. Jautras spēles svētku vakaram

Zīlējam nākotni kopā ar bērniem. Jautras spēles svētku vakaram

30. Dec 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Svētku laiks vienmēr ir savādāku sajūtu laiks. Kādu pārņēmis nerimstošs miers, kādam gada izskaņā parādās milzum daudz enerģijas, lai vēl Vecajā gadā izdarītu lietas, kas nav paspētas. Bet kā būs ar Jauno gadu? Ko tas mums nesīs? 

Senajiem latviešiem ir dažādi rituāli, kā tieši Ziemassvētkos vai Vecgada vakarā varam ieskatīties nākotnē

Tici vai nē, ir tādas spēles, kuras varat svētku vakarā spēlēt kopā ģimenes lokā, iesaistot arī bērnus. Notraucam putekļus no vecāsmātes pierakstu klades un atklājam tajā paslēptos noslēpumus. 

Spēlēsim spēli "Kas gaidāms Jaunajā gadā?"

Lai noskaidrotu, kas kuram ģimenes loceklim tuvākajā laikā gaidāms, varam uzspēlēt spēli, kuras rezultātā noskaidrosim,  kurš tad ko būs pelnījis Jaunajā gadā. Spēli var spēlēt gan Ziemasvētkos, gan Vecgada vakarā un tās noteikumus noteikti varat pielāgot arī pēc saviem ieskatiem. 

20171222120406-73359.jpgNepieciešamais: 

Krūzītes, tasītes, bļodiņas - varat izvēlēties to, kas jums pašām šķiet tīkamāks. 

Tad vēl būs nepieciešami priekšmeti ar simbolisku nozīmi:

Nauda - Tās nozīme pat neprasa īpašus paskaidrojumus.

Atslēgas - simbolizē mājokļa lietas.

Vilnas gabaliņš - labklājības simbols. 

Graudi vai ozolzīle - simbolizē izdošanos un nodomu piepildīšanos.

Pērles no krellēm - simbols asarām. 

Diegs - simbols ceļam. Var izmantot kamolīti vai diegu spolīti.

Adatas - tas simbolizē strīdus un kašķus. Noteikti pietiks, ja izmantosiet tikai vienu.

Gredzens - simbols kāzam. Vai nu kāzas gaidāmas pašiem vai nāksies doties uz kāda cita kāzām.

Spīdīga poga - karjeras simbols.

Zaļa lapa - simbolizē jaunas lietas. Droši vien kādā no puķupodiem tāda būs atrodama.

Cukurs, konfektes - simbols saldākai dzīvei.

Kā spēlēt? 

Priekšmetus saliekam zem krūzītēm vai bļodiņām. 

Pierakstos minēts, ka simboliska nozīme bija arī krūzīšu vai bļodiņu skaitam. Tika izmantotas 5, 7 vai 9 krūzītes, tomēr jūs varat izvēlēties tik, cik priekšmetus vēlaties salikt zem krūzītēm, vai likt tik krūzītes, cik ir spēlētāju.

Ir patīkama šī ideja, ka mēs šādai rotaļai nepiešķiram izšķiroši būtisku nozīmi, lai pareģotu sev nākotni, bet caur šādām spēlēm iemācām bērniem arī mūsu senās tradīcijas. Un bērniem fantāzija strādā!

Kad visi priekšmeti paslēpti zem krūzītēm, izvēlamies, kurš būs pirmais, kurš izvēlēsies savu krūzīti. Vai nu aizvedam uz otru istabu, vai liekam aiztaisīt acis. Pa to laiku pārējie sajauc krūzītes vietām.

Kad krūzītes sajauktas, pirmais var izvēlēties savu un priekšmets, kas paslēpts tieši zem izvēlētās krūzītes, arī simbolizē to, kas gaidāms. 

Ļaujieties fantāzijai! Zem krūzītēm varat paslēpt arī bērnu rotaļlietas un bērni paši izdomā - kas gan būs, ja izvēlēsies kādu konkrētu rotaļlietu. 

Tupeļu mešana jeb spēle ar ciemiņu zābakiem

Tupeļu mešana pret durvīm mēdz izvērsties par visjautrāko no Ziemassvētku vai Vecgada vakara spēlēm. Uzdevums pavisam vienkāršs. Atmuguriski nostājamies pret durvīm, iedomājamies vēlēšanos un metam. Ja kurpe trāpa pa durvīm, tad vēlēšanās piepildīsies. 

20171222120555-36000.jpgJau daudz ciemiņu un negribas ar kurpēm mētāties, tad var savākt visu atnākušo ciemiņu kurpes un noskaidrot, kuram Jaunajā gadā būs tā laime doties kādā garākā ceļojumā. 

Izvēlamies to, kurš ar aizsietam acīm kļūs par kurpju kārtotāju, aizsienam acis, noliekam vietā un tad kurpi pēc kurpes, zābaku pēc zabaka, rindojam līdz durvīm. Tā ciemiņa kurpe, kura tiek nolikta uz sliekšņa, - tam gaidāms ceļojums. 

Ja ciemiņu daudz, kurpes var likt vairākās rindās, tad ceļojumu var pareģot vairākiem ciemiņiem. 

Ābolu alfabēts nākamo draugu meklēšanai

20171222120638-27360.jpgBērniem, kuri mācās alfabētu, ir jau iepazinuši burtus, noteikti patiks zīlēšana ar ābolu. Ābols jānomizo tā, lai miza nepārtrūktu. Svētku vakarā nostājamies ar muguru pret durvīm un neskatoties metam ābola mizu ar labo roku pāri kreisajam plecam. Kādu burtu miza krītot izveidojusi, ar tādu sāksies drauga vārds. 

Drauga vārdu var noskaidrot arī pirms miega uz ābola ar adatu uzrakstot visdažādākos burtus. Tad ābolu noliek blakus gultai tā, lai no rīta neskatoties uzreiz to varētu paņemt un tajā iekost. Tad labi jāizpēta nokostais kumoss. Kads burts tur ierakstīts, ar tādu sāksies drauga vārds. 

Zīlējam nākotni ar sāli

Lielākie brāļi un māsas, vectētiņi un vecmāmiņas, tēti un mammas katrs paņem šķipsniņu sāls, brītiņu to patur kreisajā plaukstā (labo uzliek tai pāri) un izber kaudzītē uz galda. 

Tuvumā nedrīkst būt ne krāsns, ne radiators, tāpat sāls kaudzītes neliekam pie loga. No rīta skatās - ja kaudzīte nav mainījusi formu, tas nozīmē, ka  būs labs, veiksmīgs gads, bet saplakusi kaudzīte paredz kādas nepatikšanas vai slimību. 

 

Māmiņu klubs