Ziemassvētku kaktuss un citi ziedošie brīnumi

Ziemassvētku kaktuss un citi ziedošie brīnumi

20. Nov 2014, 13:34 nosiguldas nosiguldas

Šoreiz par  Ziemassvētkiem, kas lieliem soļiem tuvojās. Tagad ir īstais laiks tādiem dabas brīnumiem kāZiemassvētku kaktuss ( zigokaktuss), Ziemassvētku zvaigzne ( Puasetija ) un Alpu vijolīte. Manā mājā pamazām sāk ziedēt Acālijas un Kamēlijai arī ir pumpuriņi. Vai viņa uzziedēs protams ir jautājums, bet cerība parasti mirst pēdējā.

 

1

Tagad par dažiem maniem novērojumiem.

  • Kaktusi arī Ziemassvētku kaktuss, ne labprāt mīl pārstādīšanu, jo šaurāks pods, jo bagātāk zied.
  • Ir stingri jāievēro miera periods, es parasti uz mēnesi pārtraucu kaktusi laistīt un atsāku, tad, kad parādās pirmie mazie pumpuriņi. Baltais kaktuss parasti zied uz 18. novembri, šogad bija izņēmums, stāv uz palodzes un brīnās, vēl neviena pumpura nav, tā kā arī viņam tagad ir iestājies gavēnis un kamēr neredzēšu pumpuru, nelaistīšu. Rozā zied uz Ziemassvētkiem, jauno gadu, bet sarkanais šogad ziedēja pat divas reizes, arī uz Jāņiem.
  • Kad kaktuss ir sataisījies ziedēt es atsāku to laistīt ar siltu ūdeni, kam pievienoju nedaudz mēslojuma ziedošiem augiem.

 Zie3massvētku zvaigzni es esmu mēģinājusi vairākkārt atdzīvināt un audzēt kā daudzgadīgu telpaugu, bet man tā arī tas nav izdevies. Runājot ar manu draudzeni, viņa paskaidroja, ka šie augi tiek izdzīti tieši Ziemassvētkiem pēc kā viņi aiziet bojā ar retiem izņēmumiem. Esmu redzējusi, ka tomēr šis augs pārdzīvo arī vēl vienu gadu, bet lai tas ziedētu, te ir jābūt lielam entuziastam, jo ar papīra tūtiņu  jāskraida no rīta un vakarā.


Pirmā kamēlija manā mājā ienāca ļoti sen, es viņai baidījos pieskārties, bet viņa nometa ziedus  un pēc tam lapas un aizgāja bojā. Ilgi es centos viņu savā mājā nenest, bet kārdinājums bija tik liels, kad man pajautāja, ko uzdāvināt, es protams izvēlējos Kamēliju. Protams, ka sāku lasīt ko esmu atnesusi mājā tikai tad, kad viņa priecēja mani uz palodzes.

Izrādās, ka Kamēlija nemīl telpas un viņai ir 4nepieciešama vēsa un ļoti gaiša vieta, bet vasaru tā pavada laukā. Mana Kamēlija vasaru pavadīja laukā un tagad ir novietota pašā aukstākā telpā pie loga. Ir redzami mazi pumpuriņi, bet es jau esmu samierinājusies, ka tā var neuzziedēt. 

Acālijas nav mani mīļākie telpaugi, bet kārdinājums panākt, lai tie atkal uzzied bija pietiekoši liels, lai pēc vasaras dārzā tās iekārtotos uz palodzes un sāktu ziedēt. Pagaidām ir redzams viens ziediņš, vai būs vēl , tad jau redzēs, to noteikti atrādīšu.

( šoreiz foto no interneta).