VIDEO: Mammas drīkst būt nogurušas

02. Oct 2016, 08:55 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubā ir jauna rubrika “Reālas mammas”, šajos stāstos daudz atklātāk runāsim par dažādām mammām svarīgām tēmām. Šis stāsts būs par nogurumu, jo mēs - mammas reizēm mēdzam būt nogurušas un vispār mēs drīkstam būt nogurušas. 

Skaties VIDEO un:

  • iepazīsti divu bērnu māmiņu Simonu un, iespējams, atpazīsi arī sevi viņas sajūtās
  • satiec arī ģimenes psihoterapeiti Ainu Poišu, kas pastāstīs par visu, kas saistīts ar nogurumu un sekām, ko tas rada
  • gūsti arī tu padomus, kas palīdzēs tev justies saprastai

Būt mammai ir grūtākais darbs un tad, kad saprotam, ka nu viss cauri, spēka vairs nav, vienmēr kaut kur atklājas slēptās rezerves, lai mēs apskautu, bučotu savus mazos un lielos bērnus un kaut kā izdzīvotu.

Izturību, māmiņas!

Māmiņu Klubs

Sūti savu stāstu uz realamamma@maminuklubs.lv!

Stāsti būs kā iedrošinājums katrai mammai par to,ka ir normāli būt nogurušam. Ir normāli atzīt, ka kaut ko nespējam. Ir normāli būt normālai, nevis perfektai mammai!

Reizi mēnesī kādai stāsta autorei dāvinimāsim pārsteiguma balvu!

20160927095923-31679.jpg


Eksperts
IlvaV IlvaV 03. Oct 2016, 14:04 karolaine

Tad mamma nebütu nogurusi😃 Bet ja nopietni, par problēmām IR jārunā, bet vienlaicīgi mācot tās pārvarēt, mācot saskatīt gaismu tuneļa galā, parādot, ka uz visu var paskatīties arī no citas puses.

cecii cecii 03. Oct 2016, 12:26

Mani gan šis stāsts uzrunāja, jo bija vienīgais šajā raidījumā, kurā neko nereklamēja un slēpti nelika man neko pirkt.
Tie, kas ir dzīvojuši mājā, nevis dzīvoklī, sapratīs, ka māja tas ir nepārtraukts darbs iekšpusē + teritorija ārpusē, kas prasa sakopšanu. Un te pat "neiet runa" cik ir vai nav naudas.
Bet piekrītu viedoklim, ka MK sižeti ir pārāk glancēti un neatspoguļo reālo situāciju. Bieži esot laukos redzu pavisam citu ainu - piem. abi vecāki vasaru pārlaiž nakšņojot automašīnā, jo māju remontē. Savu zīdaini uz remonta laiku iedevuši aprūpē vecmāmiņai, kura dzīvo mājā BEZ elektrības. Visi bez pastāvīgiem ienākumiem, strādā sezonas melnos darbus, lasa ogas sēnes. Un tā ir reāla ģimene laukos, 1h braucienā no Rīgas, kurā vecāki ir reāli izdeguši no bezcerības, nabadzības utt.

pandulaacis pandulaacis 03. Oct 2016, 10:35 Stringel

Viss ir iespējams, esmu ko līdzīgu lasījusi žurnālā "Mans Mazais" - par ikdienu ar 5 bērniem, raksts nebija 10 lpp. garumā 😀

zacc zacc 03. Oct 2016, 10:25

priecājos, ka man apkārt ir cilvēki, kas nemetas klārēt, ka man nav tiesību nogurt, jo, redz, nav kūts un dārza un vēl nez kā. Jā, zin, Āfrikā vispār ūdens kilometriem katru dienu jāatnes.
tiesa, man pietiek pačīkstēt sev, savējiem un internetā, un tad jau viss rādās gaišākās krāsās. Vai arī nestāstu - jo zinu, ka nesapratīs.
Ir lietas, ar ko zinu, ka vienmēr tikšu galā, kaut arī citām tas liktos briesmīgi grūti, bet ir arī pretēji - citu pašsaprotamās un viegli pārvaramās grūtības man var būt ļoti liela problēma. Tāpēc nav iespējams salīdzināt.

pandulaacis pandulaacis 03. Oct 2016, 10:13 Stringel

Tā nav, es, piemēram, vispār neskatos / nelasu ziņas, jo tās vienmēr ir pilnas ar negācijām 😉

IlvaV IlvaV 03. Oct 2016, 10:01

Padomāju par pandulaacis rakstīto. Patiešām laba ideja padalīties ar saviem enerğijas uzlādēšanas paņēmieniem. Tie bütu daudz jaukāki, gaišāki un svarīgāki blogi. Kaut gan, skatoties, kuri blogi ir vislasītākie, jāsecina, ka visām patiešām patīk trağēdija, ćīkstēšana un nespėja savākties😃

IlvaV IlvaV 03. Oct 2016, 09:38 pandulaacis

Ļoti pareizi teikts.

pandulaacis pandulaacis 03. Oct 2016, 09:35 Stringel

Man absolūti nav nekas pret konkrēto mammu kā tādu - protams, visas nogurst. Traģiskumu nevienam nevajag, bet sajūtu - o, viņa ir tāda pati kā es - gan 😉 Protams, māja un dārzs ir jākopj, dzīvnieki jāaprūpē - tas viss prasa laiku un spēku. Bet nogurumi ir dažādu līmeņu. Citas vīrus redz vien pāris stundas dienā, citas- tikai nedēļas nogalēs. Citām vīri vispār raujas ārzemēs un atbrauc reizi 3 mēnešos. Cik daudzām no mums vīri var atskriet no darba ātrāk? 😀 Attiecīgi pat vietējais kafūzis un mierīga pagulēšana pašu vannā (ja ģimenē aug zīdainis) ir wow, jo par visu jārūpējas pašām.

Man arī liekas savādi, ka visur tik ļoti tiek uzsvērts šis supermammu / perfekto mammu jēdziens. Kurš liek tādām būt? Instagrams? Dzēsieties ārā 😀 Man šķiet, daudzas mammas pašas iedomājas, ka viņām tādām jābūt, saprot, ka nesanāk, un tad pašas sāk kultivēt šo "mums nevajag būt perfektām". Ja vīri pieprasa tīru māju, aprūpētus bērnus un vēl lauveni gultā - nu, mainiet vīrus 😀 Manā draugu lokā ir mammas, kas tieši otrādi - veselīgi pasmejas par savu dzīvi, ieposto kārtējo šedevru uz tapetēm vai selfiju ar riņķiem zem acīm. Un visi ir sajūsmā, jo tā, lūk, ir reālā dzīve 😀

Man pašai šī noguruma pasludināšana par kaut ko sižeta vērtu vispār šķiet savāda. Tā taču ir pašsaprotama dzīves sastāvdaļa. Ja radusies ideja par šādu sižetu, var atrast mammu, kas enerģiju atjauno interesantāk - krāso mandalas, iet uz gongu meditācijām, dzied, ada vai skrituļo kopā ar bērnu ratiņiem - visas zinām, kā aktivitātes svaigā gaisā uzlādē. Attiecīgi būtu forši, ja skatītājām tiktu"pasviestas" jaunas idejas, kā sakārtot galvu un ķermeni kopumā. Bet vēl foršāk būtu veidot sižetu par 1 dienu mammas dzīvē - piemēram, lielo bērnu jāaizved uz skolu, vidējo uz dārziņu, ar mazāko jāapdara mājas darbi, jāatrod brītiņš sev pašai, došanās visiem pakaļ, ģimenes vakariņas, laiks visiem kopā, došanās pie miera u. tml. Iespējams, šāds sižets jau ir bijis (es nespēju visiem izsekot līdzi), bet tas, man šķiet, būtu daudz vērtīgāk un pamācošāk - kā tikt galā ar reālu ikdienu, grafiku, bērnu niķiem, neparedzētiem gadījumiem (jo tādi ir katru dienu) utt. Pa vidu visam var arī iedzert tēju un parunāt par nogurumu.
😉

mamma88 mamma88 03. Oct 2016, 09:18 Stringel

Ari japiekrit.

mamma88 mamma88 03. Oct 2016, 09:05 Stringel

Tiesi ta.Bet katrs jau lasa un saprot pa savam...tapat ka katram ir sava izpratne,kas ir reala mamma,un kas tiesam ir nogurums.

mamma88 mamma88 02. Oct 2016, 22:10 pandulaacis

👍

Māmiņu klubs Māmiņu klubs 02. Oct 2016, 21:24 pandulaacis

Reāla mamma ir arī tāda, kura atzīst, ka ir nogurusi, vienalga, cik naudas makā un kurp dodas atpūsties 👍

02. Oct 2016, 20:39

Nesaprotu kāpēc runa aizgāja par materiālo stāvokli ,ja runā par nogurumu. Ja arī parādītu mammu kura ceļas 5.00 lai iekurinātu krāsni, sanestu ūdeni, ko tas mainītu? taču tāpat sāktu apspriest materiālo stāvokli, nekad nevienam neizdabās. Es uzskatu ka katra mamma ir nogurusi neskatoties uz materiālo stāvokli. Nauda ir un būs nav šodien būs rīt, bet nav uzreiz jāskatās kā dzīvo citi, ne visi uzdrošinās parādīt sevi kameras priekšā 👍

pandulaacis pandulaacis 02. Oct 2016, 20:16

Es nogurumu vispār nepieminēju 😀 Runa ir tieši par šo reālumu - manuprāt, reāla mamma ir tāda, kuras dzīvē ielūkojoties, nevienam sirdī neiezogas skaudībiņa. Tādu mammu ir pilns - veikalos, bērnu laukumos, uz trepēm bērnudārzos utt. Šādas mammas kā sižetā procentuāli ir daudz, daudz mazāk. Ja nav precīza piemēra, kas vizuāli atbilstu tēmai, sižetu vienkārši var neveidot 😀 Un arī šādas diskusijas neveidotos.

Māmiņu klubs Māmiņu klubs 02. Oct 2016, 19:26

Šis nav stāsts par to,cik daudz naudas katram makā 😀 Raud jau arī bagātie un arī viņi ir noguruši. Mūsuprāt, vērtīgi kopā ar psihoterapeiti un māmiņu, kura piekrita filmēties (jā, par šādām tēmām e-pasti stāv tukši😀) parunāt par tēmu nogurums- kā rodas, kāpēc tik izteikti tas ir pirmajos dzīves gados, kad it kā "sēžam mājās", par to, cik ļoti mēs, mammas, esam saaugušas ar bērniem. Un galu galā- nogurstam jau arī dažādi ikdienā- viens cērtot malku vai pļaujot zāli, otrs- strādājot ar galvu birojā un sastādot mega piecgades radošos plānus. 🌷

IlvaV IlvaV 02. Oct 2016, 18:39

Spriest par nogurumu nevar, vērtējot naudas maka biezumu vai dzīvesvietu, tomēr konkrētais sižets tomėr nebija noguruma tēmas vērts. Kaut gan katrs jau nogurumu saprot pa savam😀 Tomēr man atkal gribas teikt:"Meitenes, esiet taču drusciņ reālākas. Ko nevar celt, to nevar nest! Ja nevari iztīrīt to grīdu, tad netīri, nevis pārgurumā ložņā pa grīdu un pēc tam zvani vīram uz darbu, ka viss, pasaules gals. Manuprāt, mazliet infantili. Protams, katram savu reizi gribas pačīkstėt un katram savu reizi pienāk brīdis, kad šķiet, ka nu gan vairs nevar, tomēr veselais saprāts kopā ar bērna dzemdėšanu nedrīkst pazust. Man sacītais "nevaru iztīrīt putekļus, esmu nogurusi" un "bet man patīk tīra māja, tāpėc mokos" atgādina "viņš mani sit, bet tomėr ir tik labs tētis bērnam, tāpēc mokos". Kaut kas destruktīvs abos gadījumos. Nu kāpēc ir tāda nespēja izdarīt pareizās izv®les? Kas gan notiks, ja to grīdu neizmazgās katru dienu? 2x nedēļā taču atradīs laiku tam. Ar to arī pietiks. Bet katrs pats jau sev izvēlas tās problēmas. Un man arī nav saprotams līdz galam projekta nosaukums, jo arī es esmu reāla mamma, bet nevaru teikt, ka esmu mega nogurusi. Jā, kā jau teicu, uznāk visādi brīži, bet ne jau tā, ka ilgstoșs nepārejošs nogurums. Ar gadiem iemācās graudus no pelavām izsijāt, respektīvi darbus salikt prioritārā secībā. Un nevar taču pieaudzis cilvēks, laižot pasaulė bėrnu, cerēt, ka ikdienā nekas nemainīsies. Varbūt vienīgi neatpazīstu savu nogurumu?😃

princesemince princesemince 02. Oct 2016, 17:55

Pēc sižeta, kā reizi, nodomāju, ka komentāri būs par materiālo situētību. Noteikti konkrētajā situācijā varbūt vieglāk ir rast iespēju mammai gūt pauzīti, taču esmu sapratusi, ka skudras galvā ir praktiski visām mammām.

Brīve Brīve 02. Oct 2016, 17:15

Šī mamma ir reāla un arī nogurusi,bet tas nav tāds reāls nogurums, besis. Reālam nogurumam liekas kautkas nereāls spa vai ceļojumi. Neuzrunāja nemaz. Bet kurām tiešām iet traki diezvai filmēsies, jo neviens sevi tā negrib publiski parādīt.

pandulaacis pandulaacis 02. Oct 2016, 12:12 vjatere76

👍

pandulaacis pandulaacis 02. Oct 2016, 10:55

Lūdzu, parādiet reālu mammu ar 2 bērniem Pļavnieku vienistabniekā, kam nav ne SPA, ne restorānu, ne ceļojumu - lūk, tas būs reāli 😉