VIDEO: Starptautiskie eksperti par dzemdes kakla vēzi

21. Jan 2013, 07:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nevienam nav noslēpums, ka vēzis ir to slimību skaitā, kas atņem cilvēku dzīvības.. Līdz šim zinātnieki un mediķi nav nonākuši pie vienota viedokļa par to, kas izraisa tādu vai citādu vēža veidu. Izņēmums - dzemdes kakla vēzis. Tā iemesls ir zināms, un, lai gan pret atrasto vīrusu vēl nav izgudrotas zāles, ir izgudrota vakcīna, kas savlaicīgi var pasargāt no inficēšanās ar vīrusu.

Sīkāk par to Māmiņu Klubam pastāstīja starptautiskie eksperti, kas viesojās Rīgā - vācu zinātnieks, Nobela prēmijas laureāts Haralds cur Hauzens (viņš atklāja papilomas vīrusa lomu dzemdes kakla vēža attīstībā) un vecmāte, ginekoloģe, zinātņu medicīnas doktore no Krievijas - Svetlana Rogovska.

Eksistē trīs aizsardzības metodes, kas palīdz izvairīties no dzemdes kakla vēža:

  • objektīva informācija par saslimšanu;
  • vakcinācija;
  • skrīnings.

"Pirmais punkts ir ļoti svarīgs",  - uzsver S.Rogovska: "Diemžēl, ne visas sievietes, tāpat arī vīrieši, zina, ka agri uzsākta dzimumdzīve, liels dzimumpartneru skaits un kontracepcijas neizmantošana būtiski palielina risku saslimt ar dzemdes kakla vēzi."

Pateicoties Haralda cur Hauzena atklājumam, tagad ir zināms, ka dzemdes kakla vīrusu izraisa cilvēka papilomas vīruss. Viņam ir izdevies atrast noteiktu HPV vīrusa tipu pēdas 70% biopsiju, kas paņemtas pacientiem, kuriem ir dzemdes kakla vēzis. Vakcīna, kas izveidota, pamatojoties uz šo atklājumu, nodrošina vairāk kā 95% aizsardzību pret vīrusu.

Sarunā ar Māmiņu Klubu Nobela prēmijas laureāts personīgi norādīja uz to, ka vakcīna strādā kā aizsargmehānisms gadījumā, ja to ievada savlaicīgi, tas ir - līdz tikšanās brīdim ar vīrusiem, kas attīsta vēzi. Tieši tāpēc vakcīna jāveic 9-14 gadu vecumā. Pie tam, jāvakcinējas ne tikai meitenēm, bet arī zēniem, jo slimība visbiežāk tiek nodota tieši seksuāli transmisīvā ceļā.

Kopš 2010.gada Latvijā par valsts līdzekļiem tiek vakcinētas 12 gadus vecas meitenes. Tā ir brīvprātīga vakcīna, ko var veikt arī skolas medmāsas, vakcinēties var arī pie ģimenes ārsta vai vakcinācijas kabinetā.

Pēdējie gadi vakcinācijas sfērā bijuši panākumiem pilni, tā uzskata arī Haralds cur Hauzens: "Tā, piemēram, ir vakcīna pret vējbakām, tas ir nozīmīgs polieomielīta attīstības samazinājums. Daudzi mūsdienās pat neapzinās to, ka var būt pateicīgi šai vakcīnai par to, ka ir veseli, jo viņu senči bijuši vakcinēti."

Lēmums par vakcināciju ir individuāls, galvenais, to pieņemot, katram no mums ir jābūt zināšanām par dzemdes kakla vēzi, saslimšanas sekām, kā arī jāzina, kā ir iespējams izvairīties no inficēšanās ar cilvēka papilomas vīrusu.

Māmiņu Klubs