asociatīvais foto (pexels.com)
Mūsdienās ir tik daudz dažādu veidu, kā pagatavot gardu kafiju mājās, un nav obligāti jādodas uz kafejnīcu, lai baudītu augstas kvalitātes dzērienu. Kad esat iegādājušies izvēlētās pupiņas, jūs varat pagatavot kafiju un katru reizi iegūt atšķirīgas garšas, izmantojot dažādas pagatavošanas metodes. Patiesībā arī tas, kā jūs apstrādājat pupiņas un kā tās samaļat, var būtiski ietekmēt iegūtā dzēriena garšu. Šajā ierakstā mēs izpētīsim septiņas dažādas metodes, kā pagatavot izcilu kafiju. Kafijas automāti spēj radīt vienu garšu, savukārt dažādi manuālie kafijas pagatavotāji - citu. Un katra no tām ir unikāla.
Dažādi kafijas automāti
- Mūsdienu kafijas automāti var būt pilnībā automātiski, pusautomātiski, kā arī ir pieejami kafijas automāti ar filtru, un vienkārši iebūvējami kafijas automāti. Daži no tiem ir paredzēti kafijas pagatavošanai mājās, bet citi - komerciāliem nolūkiem.
- Mēs dzīvojam tehnoloģiju laikmetā, un tas ir acīmredzami. Piemēram, automātiskie kafijas automāti. Tajos tiek izmantotas jaunākās tehnoloģijas. Tas nozīmē, ka jums atliek tikai ievietot sastāvdaļas, regulāri jākopj kafijas automāts un jāprot izmantot kafijas automātā pieejamā saskarne, lai varētu pagatavot kafiju. Automātiskie kafijas automāti ir labākie, jo tie piedāvā dažādas dzērienu receptes. Tas nozīmē, ka jūs varat vienkārši izvēlēties sev tīkamāko dzēriena veidu - vai tā būtu baristas cienīga kafija vai vienkārši filtrēta kafija. Daudzos modeļos iespējams pagatavot arī aukstus dzērienus vai vienkārši espresso.
- Pusautomātiskie espresso kafijas automāti automatizē dažus no svarīgākajiem aspektiem, piemēram, temperatūru un spiedienu, kas ir svarīgi konsekventu rezultātu iegūšanai, taču ir nepieciešams arī jūsu ieguldījums.
- Kafijas automāti ar filtru ir klasisks veids, kā pagatavot tīru un spirgtu kafiju ar izcilu garšu. Šie automāti uzsilda ūdeni līdz nepieciešamajai temperatūrai, tad lēnām izlaiž uzkarsēto ūdeni cauri kafijas biezumiem un iepilda tasītē, kā rezultātā tiek iegūts gards dzēriens.
- Manuālā espresso kafijas automāta darbībai nepieciešams nospiest un pavilkt sviru. Paceļot sviru, tas iepilda ūdeni pagatavošanas nodalījumā, lai piesūcinātu malto kafiju (šī darbība tiek dēvēta par pirms infūziju). Sviras pavilkšana uz leju rada spiedienu, kas ūdeni izspiež cauri kafijas biezumiem un lejup pa tiešo jūsu tasītē.
- Kafijas spilventiņu automāts ir parocīga kafijas pagatavošanas ierīce, kur tiek izmantoti fasēti kafijas spilventiņi, kas ir īpaši piemēroti Senseo kafijas automātiem. Šie spilventiņi ir piepildīti ar precīzām maltas kafijas devām, kas nodrošina konsekventu un ērtu kafijas pagatavošanu.
- Kafijas kapsulas ir nelieli, vienreizlietojami iepakojumi, kas pildīti ar iepriekš nosvērtu maltu kafijas pupiņu daudzumu. Pēc tam kafijas automāts, izmantojot augstu spiedienu, ievada karstu ūdeni kafijas kapsulās un pagatavo gardu kafiju pāris sekunžu laikā.
- Iebūvējamie kafijas automāti ir izstrādāti tā, lai tos viegli varētu iebūvēt skapjos vai darba virsmās. Tādā veidā iespējams izvairīties no atsevišķām ierīcēm, kas var aizņemt pārlieku lielu daļu no jūsu darba virsmas. Atšķirībā no atsevišķiem kafijas automātiem, šie iebūvējamie automāti tiek uzstādīti pa tiešo virtuves infrastruktūrā, nodrošinot glītu un vienotu dizainu.
Pārlejamā kafija
Šis ir viens no visvienkāršākajiem veidiem, kā pagatavot kafiju, un tas ir lieliski piemērots tiem brīžiem, kad vēlaties pagatavot tasīti kafijas tikai sev. Šeit parasti tiek izmantotas kafijas dzirnaviņas, lai iegūtu svaigi maltu kafiju. Sākumā kafijas pupiņas ir jāsamaļ (kas attiecas uz katru no pagatavošanas metodēm) un pēc tam samaltā kafija jāieber papīra filtrā. Pēc tam tā jāpārlej ar ūdeni un jāļauj tam iztecēt caur kafiju, uzsūcot tajā esošās garšas un uzturvielas. Uzlejamās kafijas filtri ir pieejami gandrīz visur, un tiem ir pieejami arī dažādi dizaini. Pat izvēlētā filtra veids var ietekmēt garšu. Mūsdienās filtrētu kafiju iespējams pagatavot gan ar dažiem kafijas automātiem, gan citiem kafijas pagatavošanas rīkiem.
asociatīvais foto (pexels.com)
Franču prese
Franču kafijas prese jeb kafetiere jau ilgu laiku ir ļoti populāra kafijas pagatavošanas metode. Arī šeit pirms kafijas pagatavošanas tiek izmantotas kafijas dzirnaviņas. Maltas kafijas pupiņas tiek iemērktas ūdenī, lai tās iesūktos, un pēc tam ar virzuli uz leju tiek nobīdīts filtrs, kas nodrošina vienmērīga dzēriena iepildīšanu tasītē bez kafijas biezumiem. Šī pagatavošanas metode ir lielisks veids, kā pagatavot kafiju lielākām cilvēku grupām.
Aeropress pagatavotājs
Viena no jaunākajām kafijas pagatavošanas metodēm. Kafijas pupiņu samalšanai parasti tiek izmantotas kafijas dzirnaviņas, pēc tam samaltajai kafijai tiek pievienots karsts ūdens, kur tā tiek iemērkta, pirms uz leju tiek nospiests augstspiediena virzulis, kas ļauj ekstrahēt intensīvu kafiju. Iegūtais rezultāts tiek pielīdzināts īstam espresso. Šī metode ir gan vienkārša, gan parocīga, tāpēc tā ir ļoti populāra.
Auksti pagatavota kafija
Iespējams, ka pēdējo gadu laikā esat pamanījuši auksti pagatavotus kafijas dzērienus veikalu plauktos. Tie ir kļuvuši tik populāri, ka tagad tos iespējams pagatavot arī mājās. Tas patiešām ir ļoti vienkārši - izmantojiet kafijas dzirnaviņas, lai samaltu pupiņas, pēc tam ievietojiet samalto kafiju ūdenī, kas ir istabas temperatūrā, un ļaujiet tai gatavoties. Neraugoties uz iegūstamā dzēriena nosaukumu, nav nepieciešams izmantot aukstu ūdeni. Iegūto dzērienu var iztecināt caur filtru, lai iegūtu pārsteidzošu rezultātu un novērstu kafijas biezumu iekļūšanu dzērienā. Sajauciet ar ūdeni vai baudiet tāpat. Šai kafijai parasti ir raksturīgs neliels rūgtums salīdzinājumā ar citām kafijām.
Moka kanniņa
Pirmais solis ir samalt kafijas pupiņas, izmantojot kafijas dzirnaviņas vai izvēlēties jau samaltu kafiju. Moka kanniņa tika patentēta gandrīz 100 gadus atpakaļ. Tā ir kanniņa, kas paredzēta lietošanai uz plīts virsmas, un tajā tiek izmantots spiediens, kas rodas no karstā ūdens tvaika. Tas izplūst cauri kafijas kannas apakšējam nodalījumam, kur atrodas samaltā kafija, un gala rezultātā tiek iegūts gards dzēriens. Pagatavošanas process moka kanniņā ir stingri jākontrolē, turklāt iegūtās kafijas garša ir pavisam savādāka salīdzinājumā ar citām kafijas ekstrakcijas metodēm.
Espresso
Ja esat pieraduši pie kafejnīcu apmeklēšanas, pastāv liela iespēja, ka espresso dzērieni ir jūsu ierastā izvēle. Tas var būt viens no vissarežģītāk pagatavojamiem dzērieniem mājas apstākļos. Arī šeit tiek izmantotas kafijas dzirnaviņas. Kafijas pupiņas ir jāsamaļ, jānoblietē, jāsagatavo kafijas porcija (izmantojot kvalitatīvu espresso kafijas automātu) un pēc tam jāuzkarsē un jāsaputo piens. Tam ir nepieciešami dažādi aprīkojumi, kā arī ir pieejami daudz dažādi espresso automātu veidi, tostarp modeļi ar virzuļu un sūkņu sistēmām.
Izbaudiet gardu kafiju
Mūsdienās ir pieejamas vairākas iespējas, kā pagatavot gardu kafiju, un piekritīsiet, ka katram ir savs viedoklis par to, kas ir labākais. Neatkarīgi no tā, vai jums ir nepieciešami elektriskie kafijas automāti vai vienkāršas kafijas dzirnaviņas, ir svarīgi, lai jūs izbaudītu procesu un lai izvēlētā pagatavošanas metode radītu vēlamo garšu. Patiesība ir tāda, ka neatkarīgi no tā, kura metode ir jums piemērota, tas noteikti būs labākais veids, kā pagatavot gardu kafiju un izbaudīt dzērienus, neskatoties uz to, vai tas tiek pagatavots draugu grupai vai vienkārši sev. Mēs iesakām izmēģināt visas iepriekš minētās metodes, lai pagatavotu kafiju, un noskaidrot, kurai metodei jūs vislabāk dodat priekšroku.