Vēdera aizcietējumi var veidoties grūtniecības ietekmē!

Vēdera aizcietējumi var veidoties grūtniecības ietekmē!

30. Jun 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāda jaunā māmiņa vēlas noskaidrot: „Man ir apgrūtināta zarnu iztukšošana, cieta fēču konsistence un tualetē jāpavada ilgs laiks. Manas problēmas ar vēdera izeju parādījās pirms gada grūtniecības laikā. Esmu ievērojusi, ka tad, ja dienas laikā izdzeru vismaz 2 litrus ūdens, problēmu nav. Vai šī problēma ir saistīta ar dzemdībām un, vai ir vērts doties pie ārsta?”

Konsultē ķirurgs - proktologs Kaspars Snipe.

„Pēc stāstītā var domāt, ka sievietei grūtības rada taisnās zarnas iztukšošanās, un šajā gadījumā būtu nepieciešams veikt defekogrāfiju,” iesaka speciālists.

Kaspars Snipe atklāj, ka šādi traucējumi grūtniecības laikā un pēcdzemdību periodā patiesībā rodas diezgan bieži, vienīgi aktuāls ir jautājums par to, cik lielā mērā tie ietekmē sievietes dzīves kvalitāti, pašsajūtu, domas un ikdienas aktivitātes!

„Ļoti bieži sievietes to pieņem kā normu, tomēr ar šo problēmu nav jāsamierinās! Pastāv dažādas iespējas, kā noskaidrojot aizcietējumu cēloni, no šīs problēmas iespējams atbrīvoties arī bez operācijas.  

Mēdz būt, ka grūtniecības laikā, paaugstinoties spiedienam sievietes vēdera dobumā, tas spiež uz iegurņa pamatni un provocē dažādas funkcionālas izmaiņas, kas saistītas ar muskuļu tonusu un inervācijām.

Iedomāsimies smilšu pulksteni. Tad, ja sašaurinājuma augšpuse kontrahējas jeb savelkas, pieaug spiediens. Tā rezultātā sfinkteris atslābst un zarnu saturs izplūst. Savukārt, tad, ja savelkoties augšējai daļai, savelkas arī apakšējā daļa, zarnu saturam nav iespēja no organisma izvadīties, un rodas aizcietējums.

Lai gan vispārīgi tos dēvē par kuņģa zarnu trakta funkcionālajiem traucējumiem, tomēr, lai noteiktu pamatproblēmu, ir nepieciešama virkne izmeklējumu, tādēļ noteikti nepieciešama vizīte pie ārsta.

Funkcionālos traucējumus parasti var novērst ar elektrostimulācijām, vingrošanu un diētām.

Zināms, ka sakārtojot koordinētu muskuļu darbību, daļa problēmu jau atrisinās pati no sevis.Literatūrā teikts, ka sakārtojot vēdera izejas frekvenci, 60% gadījumu sūdzības izzūd,” skaidro Kaspars Snipe.