Vecvecāki kā atbalsts un drošības spilvens

Vecvecāki kā atbalsts un drošības spilvens

19. Dec 2019, 11:15 ViKrEm mamma ViKrEm mamma

Dzirdot apkārt to, cik dažādi ir vecvecāki un attiecības ar vīra, vai sievas vecākiem, es spēju uzsist sev pa plecu un teikt - man tik ļoti ir paveicies, ka, lai arī ar lielā bērna tēvu esmu šķīrusies, labas attiecības esmu spējusi saglabāt ar viņa vecākiem, man ir tik lieliski jaunāko meitiņu tēta vecāki un arī mani vecāki, tiesa gan tagad retāk, bet arī mazbērnus ņem pie sevis, vai arī brauc ar tiem laiku pavadīt pie mums. 

Atceros, ka sagaidot savu pirmdzimto, ļoti vēlējos darīt visu pati, nereti "uzmetu" lūpu par kādu aizrādījumu no vecvecāku puses par bērna audzināšanu, bet esot tagad šajā vecumā, apzinos, ka vecvecāki bērniem ir vajadzīgi. Viņi nevienā brīdī nav vēlējušies aizstāt vecākus, vai nav vēlējuši mums ļaunu, viņi tikai aizpilda tos tukšumus, kurus mēs kā vecāki laika trūkuma un dzīves pieredzes dēļ nespējam piepildīt. Arī mūsu vecāki laikā, kad mūs audzināja, to darīja pavisam citādi, ja pašlaik salīdzinu, kā mana mamma, vai tētis spēlējas ar mazbērniem, ar mums viņi tā nedarīja. Vai pārmest? Nē, jo zinu, ka arī es saviem bērniem kā mamma, izejot no situācijas, kādā esam, nespēju sniegt visus mammas pakalpojumus un emociju klāstu. Piemēram, ja esmu piekususi, vai pārgurusi un vakara pasaciņa mums nedēļā sanāk 1-2reizes, tad pie omes viņas klausās pasaciņas katru vakaru. Viņas skatās vecās latviešu filmas, mūsu tā laika multenes. Zinot, cik mums grūti Emīlijai iet ar mācīšanos - burtu un ciparu apgūšanu, abas omes spēlējoties veicina interesi par mācīšanos, katra savā veidā, bet tas kopumā saliekot manu, vienas omes un otras omes šo mācīšanos, dod bērnam plašāku redzesloku, plašāku pieredzi un emociju gammu. Vai es spētu iemācīt darba mīlestību, ja mūsu mājas dārziņš ir tik maziņš? Pie omes ir milzīgās kartupeļu dobes, gurķu dobes, kur ir iespēja tā kārtīgi "pasvīst". Ja man makšķerēšana nepatīk, vai es būtu spējusi dēlam iemācīt makšķerēt? Ja ne vecmāmiņa un vectētiņš, viņš nezinātu, ka viņa mīļākais hobijs ir makšķerēšana. Ka tieši pateicoties vecvecākiem, viņš pārzina visas zivju sugas Latvijā, pasaulē, zivju rekordus, sugu īpatnības, kas bieži vien ir noderējušas pat skolā. Vai manas meitenes būtu spējušas peldēties Gaujā, ja mums pie mājas ir Mazā Jugla? Tieši vecvecāki viņas vasarā katru vakaru veda peldēties uz Gauju, iepazīstot to, kāda tā ir. Kā vecvecmāmiņas labprātīgi lielākajām meitenēm ir iemācījušas pīrāgus un piparkūkas cept, pašlaik mums mājās lielās meitas pavadībā šādi našķi top ļoti bieži. Ja mums mājās nav suns, kā bērns spētu iztēloties, kā ir dzīvot ar sunīti un, kādas ir sajūtas, kad mājās ir suns, ja tāds nebūtu pie vecvecākiem? Ja mums nav tik liekas naudas, lai gadā 3-4reizes aizbrauktu atpūsties ārpus Latvijas, tad šādu baudu lielajam dēlam sniedz tieši viņa vecvecāki, parādot pasauli, citu valstu kultūru un spējot radīt vecvecāku pleca sajūtu. Tieši ome piecgdanieku vēl ik pa laikam baro, lai arī es tā nedaru. Tieši ome rāpo pa grīdu un spēlējas ar jaunākajām ar patiesi prieku, ne tā kā man bieži sanāk, kad acis krīt ciet, bet bērns no Tevis gaida šo kopīgo spēlēšanos. Tu to dari, bet vairāk kā robrots , ne no sirds, taču omes alkst pēc tā, lai varētu ar viņiem paspēlēties, lai varētu biežāk pabužināt, ļaut klēpī ieritināties, lai ar katru gadu šis klēpis kļūs arvien mazāks un mazāks.

Esmu pateicīga, ka maniem bērniem ir iespēja iepazīt vecvecākus, būt ar viņiem un mācīties no viņiem. Man kā mammai ir šis drošības spilvens, ka situācijā, kad netikšu galā, man ir lieliska atbalsta komanda, ka tieši paši tuvākie - vecvecāki man sniegs palīdzīgu roku, šādi spējot palīdzēt ne tikai man, bet arī dodot ļoti, ļoti daudz maniem bērniem.

Padalieties ar saviem vecvecāku stāstiem, tie noteikti ir ļoti dažādi, jo mēs paši un cilvēki mums apkārt ir tik dažādi, ka ne vienmēr ir šis pirmais "kontakts", nereti gadoties milzīgiem "īsavienojumiem". Nekad neaizmirsīšu savas draudzenes kāzas, kur viņas vīramāte un vīra māsa apsveicot jauno pāri visiem dzirdot pateica - Ļoti ceru, ka uz nākamajām kāzām uzaicināsi laicīgāk! Kā šeit varētu veidoties kontakts ar šo sievieti kā savu bērnu vecmammu?