VASARAS GIDS: Dabas parks “Bernāti”

VASARAS GIDS: Dabas parks “Bernāti”

15. Jul 2020, 00:00 Banija Banija

Vasara nav izdevusies, ja neesi bijis pie jūras. Pie īstas jūras, kuras vēji pūš tik spēcīgi, ka pastaigas laikā gar jūras krastu visi vārdi tiek aiznesti līdzi vējam. Pie jūras, kuras smiltis ir tik smalkas un baltas, kā nekur citur pasaulē. Pie jūras, kurā elpot ar pilnu krūti, sajūtot uz lūpām sāļo Baltijas jūras gaisu. Lai to visu piedzīvotu un izdzīvotu, jābrauc uz Bernātiem. Vien pārdesmit minūtes no Liepājas un esi klāt vietā, kādas nav citur pasaulē. Un, kas ne mazāk svarīgi, Bernātos ar distancēšanos nebūs nekādu problēmu, jo, visticamāk, cilvēkus staigājam satiksi vien retu reizi, tāpēc ieturēt vismaz 2m atstatumu nebūs nekādu problēmu.

Vai vēl kur Latvijā tik tuvu jūrai atrodas kāda māja?

Te ar bērniem vairākas stundas pastaigā paiet gluži nemanot, jo svaigs gaiss, kāpas dara īstu brīnumu. Un visam bonuss vēl no jūras izskalotie brīnumi - te interesantas formas akmentiņi, jūras nogludināti koki un gliemežvāki, kurus var grābt riekšavām.

Mūsu bērni ir īstas dabas baudītāji, tāpēc varētu jūras krastā dzīvoties stundām.

Pastaigājoties pa Bernātu dabas parku, varēsi priecāties ne tikai par dabas varenību, bet piedzīvot arī izziņas stundu.

Piemēram, vai zināji, ka tieši Bernātos atrodas Latvijas rietumu galējais sauszemes punkts? Tam par atgādinājumu šajā vietā kopš 1998.gada atrodas īpaša robežzīme “Zaļais stars”. To, tāpat kā pārējās trīs skulptūras, kas atrodas pārējos Latvijas tālākajos punktos, radījis tēlnieks Vilnis Titāns.

Tālāk, ejot pa dabas parka taciņām, tevi pārsteigs arī koktēlnieka Alvja Vitrupa darinātās skulptūras pēc teikas “Kā Dienvidkurzemes tautastērpā radušās krāsas” motīviem. Tepat arī lasāma pati teika, lai uzzinātu, kā tgan daiļie Nīcas brunči tikuši pie savas ugunīgās krāsas.

Saukārt augstas kāpas virsotnē atrodas piemiņas akmens Latvijas Republikas pirmajam Valsts prezidentam Jānim Čakstem, kurš tālajā 1924. gadā teicis vārdus: “Te jābūt kūrortam!”, noliekot kūrorta pamatakmeni.

Dabas parkā “Bernāti” naudas maciņu līdzi vari neņemt, jo pastaigas un svaigais gaiss šeit bez maksas. Tāpat arī bez maksas izmantojamas labiekārtotās piknika vietas un autostāvvieta, tāpēc droši dodieties dabā, līdzi ņemot piknika grozu, lai ieturētos ar līdzpaņemtajiem labumiem pēc mundrās pastaigas. Tikai atceries visu, ko atnesi, arī aiznest projām, lai arī nākamie, kuri brauks uz Bernātiem, varētu izbaudīt skaisto dabu.

Ja nu tomēr ir slinkums gatavot maizītes un citas uzkodas līdzņemšanai, tepat pie autostāvvietas ir arī slavenais Bernātu Dzintariņš. Atceros šo vietu vēl no skolas laikiem, kad, braucot šurp baudīt ziemas priekus, pēc tam gājām Dzintariņā sasildīties ar tējas krūzi. Laiki gājuši, laiki mainījušies, un Dzintariņš vairākus gadus stāvēja pamests un noskumis, bet nu, pateicoties apņēmīgiem cilvēkiem, atguvis savu otru elpu, kļūstot par ļoti, ļoti skaistu un foršu vietu, kur ieturēt maltīti vai vienkārši panašķoties.

P.S. Dododoties Bernātos peldēties, esat uzmanīgi, jo šeit jūra mēdz būt īpaši viltīga, dzelmē dažkārt līdzi paņemot ar savām straumēm.

P. P.S.  Pastaigājoties pa Bernātiem, savu minimālo 10 tūkstošu soļu skaitu savāksi pavisam nemanāmi.

KUR MEKLĒT? Brauc no Liepājas virzienā uz Lietuvu, un pēc aptuveni 20km jau pie ceļa labajā pusē būs norāde uz Bernātiem.