VASARAS GIDS: Cēsu pils komplekss

VASARAS GIDS: Cēsu pils komplekss

16. Jun 2020, 00:00 Banija Banija

Šajā pavasarī tik daudz staigāts pa dažādām dabas takām, ka nu laiks nedaudz pārorientēties un iepazīt arī citas vietas. Dodamies uz Cēsīm? Dodamies!

Cēsu pils kompleksā esam bijuši pirms daudziem, daudziem gadiem. Vēl tad, kad Roberts bija mazs, tāpēc ir vērts iepazīt pili pēc šiem daudzajiem gadiem atkal no jauna.

Brauciens uz Cēsīm bija samērā spontāns, tāpēc mums nav līdzi sejas aizsargmasku un uz pili dodamies ar domu - ja nu teikts, ka nedrīkst iet iekšā, tad dosimies projām. Taču darbinieki mūs sagaida smaidīgi un priecīgi, vedinot vien doties tālāk un iepazīt svarīgas Latvijas vēstures lappuses. 

Protams, šeit viss līmenī - dezinfekcijas līdzekļi, arī par darbinieku aizsardzību padomāts.

Cēsu pils kompleksā var nozust uz vairākām stundām, jo sevišķi tad, ja laukā ir tik saulaina diena. Pils pagalmā iespējams gan redzēt, kādi garšaugi auguši viduslaiku iedzīvotāju dārzos, te arī var apskatīt un iepazīt dažādus amatniekus, kuri labprāt dalās ar saviem amatu noslēpumiem. Atkliek vien brīnīties, kādas tik lietas cilvēks spēj izgatavot! 

Dodoties tālāk pa apli pils pagalmā, jūs sagaidīs stends, kas vai ievilks bērnus un nelaidīs vaļā. Pamēģināt staigāt ar koka kājām? Lūdzu! Pavisam tuvu redzēt bruņinieka tērpa detaļas? Lūdzu! Trenēt savu acīgumu? Bet lūdzu! Šeit darbinieces pavadībā lielus un mazus sagaida dažādas rotaļas. Lai gan šoreiz paši bez bērniem, redzot, kā citu apmeklētāju bērni smejas un teju nav pierunājami doties projām, ir skaidrs, ka bērniem ne vienmēr vajadzīgi modernie gadžeti, lai būtu interesanti.

Cēsu pils kompleksā ietpilst Viduslaiku pils, kā arī Jaunā pils. Mēs sākam ar Viduslaiku pili, kur pie ieejas mums iedod lukturīti. Maģiska sajūta, goda vārds. Jo sevišķi tad, kad pārvietojies pa šaurajām vītņu kāpnēm. Jābūt uzmanīgam, acīgam un gana veiklam.

Staigājot no telpas uz telpu, ar pavērtu muti apbrīnojot pils varenību, noteikti aizejiet uz rietumu torņa trešo stāvu, kur piedzīvosiet ko tādu, kas pārspēs jebkuru "Staro Rīga" šovu. Šeit apmeklētājiem pieejama multimediāla izstāde par pils vēsturi. Patiesībā, tā ir nevis izstāde, bet gan elpu aizraujoša filma, kas projecēta uz pils mūriem un liek ar visu sirdi izdzīvot pils skaudro stāstu. Tik iespaidīgi, ka obligāti jāredz katram!

Kad Viduslaiku pils stāsts izdzīvots un pils izstaigāta krustām šķērsām, dodamies uz Jauno pili, kas ir ne mazāk aizraujoša. Te iepazīsti vēstures nianses, te izjūti tā laika telpu iekārtojumu un uzzini daudz jaunu nianšu ne tikai par Cēsu, bet par visas Latvijas vēsturi.

Ziniet, Cēsu pils būs laba ideja ne tikai kā galamērķis ģimenes ekskursijai, bet arī kā vieta, kur doties randiņā ar vīru. Lasiet, pārrunājiet, uzziniet un atklājiet kopā interesantas lietas. Kopīgi pavadīts laiks ar pievienoto vērtību. Vismaz mums tā noteikti bija, jo mierīgā garā varējām izlasīt visus ekspozīcijas aprakstus un ik pa brīdim iesaucāmies: "Klau, tu to zināji?", "Iedomājies tikai!", "Tas tikai ir kaut kas!", "Kas to būtu domājis!".

Cēsu jaunajā pilī pieejamas arī izstādes. Ja esi žurnāla "Imperfekt" lasītāja, tad noteikti ko pazīstamu ieraudzīsi Baibas Feoktistovas izstādē “Sieviete ir”. Jā, jā, te eksponēta žurnāla vasaras numura vāka glezna! Izrādās, gleznotāja ir cēsiniece, un viņas darbus pilī vari apskatīt līdz 26.jūlijam.

Pakāpjoties augstāk, tev noteikti interesanta būs arī Cēsu Vēstures un mākslas muzeja 95 gadu jubilejas  izstāde “Laika liecinieki”. Skaties un brīnies, kā laika gaitā mainījušies cilvēki, kas bijis un pagājis, bet kas vēl aizvien ir raksturīgs arī mūsdienām. Piemēram, arī senos laikos māmiņas saglabāja sava mazuļa pirmo matu šķipsniņu. Izstaigājiet nesteidzīgi šo izstādi, jo uzzināt varēsiet ļoti daudz. Vērtīgi atklājumi.

Kad abas pilis izstaigātas, noteikti uzkāpiet Cēsu Jaunās pils tornī, kur pie kājām būs visa Cēsu pilsēta. Atsēdieties uz soliņa un izbaudiet laiku, jo vēl priekšā visa skaistā vasara!

Adrese: Pils laukums 9, Cēsis

Cēsu pils kompleksa darba laiks līdz 30.septembrim:

P. – O. slēgts

T., C., S., Sv.  10.00 – 18.00

Pk. 11.00 – 19.00

 

Ieejas maksa:

Visa pils kompleksa apskate (Viduslaiku pils, muzejs, Izstāžu nams, Lademahera tornis)

  • 8,00 EUR – pieaugušajiem
  • 4,50 EUR – skolēniem, studentiem, pensionāriem (uzrādot apliecību)
  • 16,00 EUR – ģimenēm (2 pieaugušie ar bērniem līdz 16 gadu vecumam)

Viduslaiku pils

  • 6,00 EUR – pieaugušajiem
  • 3,50 EUR – skolēniem, studentiem, pensionāriem (uzrādot apliecību)
  • 12,00 EUR – ģimenēm (2 pieaugušie ar bērniem līdz 16 gadu vecumam)

Cēsu Vēstures un mākslas muzejs (Jaunā pils)

  • 4,00 EUR – pieaugušajiem
  • 2,50 EUR – skolēniem, studentiem, pensionāriem (uzrādot apliecību)
  • 9,00 EUR – ģimenēm (2 pieaugušie ar bērniem līdz 16 gadu vecumam)

Lademahera tornis (Jaunajā pilī)

  • 1,50 EUR – pieaugušajiem
  • 1,00 EUR – skolēniem, studentiem, pensionāriem (uzrādot apliecību)

3+ Ģimenes kartes īpašniekiem 50% atlaide ģimenes biļetei

lauvinja lauvinja 16. Jun 2020, 13:45

Ja bērni ir pirmsskolas vecuma vai sākumskolas vecuma, iesaku izmantot aktivitāšu mugursomu - būs interesanti visai ģimenei!