Valdis Melderis: "Ja jums šķiet, ka jūsu attiecībās viss ir ideāli, jums vajag bērnu!"

Valdis Melderis: "Ja jums šķiet, ka jūsu attiecībās viss ir ideāli, jums vajag bērnu!"

14. Nov 2018, 08:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Viņu, Valdi Melderi, iespējams redzēt TV ekrānā, bet balsi - dzirdēt radio. Kopā ar sievu Sarmīti viņi kopā izlolojuši lieliskus bērnus, tiekot pāri sadzīviskiem kašķiem, un šogad, ceļojot ASV ar motocikliem, piedzīvojuši spēcīgu emociju gammu. Viņiem ir ko teikt par savstarpējām attiecībām un arī bērniem.

Bērns ir pieaugušā lakmusa papīrs

Jautājums par to, kurš no vecākiem ir labais, kurš - sliktais, ir bijis aktuāls vienmēr. Balstoties uz savu pieredzi, Valdis Melderis norāda, ka viņam nekad nav bijis grūti būt labajam tētim, jo gluži vienkārši ir reti mājās, kas nozīmē, ka viņš ir vai nu atpūties vai arī tik ļoti noguris, ka gluži vienkārši nav spēka dusmoties. Tā vietā Sarmīte uzņemas visu atbildību un rūpes, lai bērni būtu paēduši, apģērbušies, laikus skolā un visu izdarījuši, ko Valdis komentē ar vārdiem: “Esmu rūpīgs, gādīgs tētis, taču, raugoties lielajā bildē, ar uzdevumu nodrošināt lielo drošību un to, lai viņiem viss būtu labi.”

Savulaik Valdis Melderis studējis psiholoģiju un arī pats strādājis par pasniedzēju, tāpēc bilst, ka bērni visbiežāk ir tie, kas izraisa pieaugušajos neapmierinātību ar sevi, līdz ar to bērns vecākiem kalpo kā lakmusa papīrs. “Es atceros, ka es mācījos psiholoģiju un devāmies pie psihoterapeites Anitas Plūmes, kura teica, ka visus plakātus, kuros tiek teikts, ka tauta un partija ir vienota, vajadzētu nomainīt uz plakātu, kurā tiek brīdināts, ka bērns neatrisinās problēmas, bet tikai tās pastiprinās. Un to pasniedzēja teica jau 1990.gadā,” atceras V. Melderis. Viņš skaidro, ka bērns uzsvers visu slikto, kas pastāv pāra starpā, un radīs vēl vairāk stresa un spriedzes, vēl vairāk atbildības un mazāk miera un mazāk savstarpējās sapratnes.

“Ja jums šķiet, ka jūsu attiecībās viss ir ideāli, jums vajag bērnu, savādāk paliks neinteresanti,” izaicina radio personība, piebilstot, ka tad, ja attiecībās ir nesaskaņas, iesākumā nepieciešams sakārtot savu dzīvi un tikai tad domāt par bērniem.

Ikdienā strīdi par sadzīviskām lietām

Valdis un Sarmīte Melderi atzīst, ka ikdienā tieši bērni, kā arī dažādas sadzīviskas lietas, ir jautājumi, par kuriem nākas strīdēties visbiežāk. “Pēc tam, atskatoties atpakaļ, šķiet, ka strīdi bijuši muļķīgi,” atzīstas Sarmīte, kuru Valdis papildina ar atziņu, ka šāda apskaidrība piemeklē jau pēc dažām minūtēm. “Tā bija viena no apbrīnojamākajām lietām, kad sapratu, ka Sarmīte prot atzīt savu vainu, jo iepriekš uzskatīju, ka sievietes uz to nav spējīgas,” atminas V. Melderis, piemetinot, ka pēkšņi bija sastapis kādu, kurš pēc pusstundas var atzīt, ka viņam nav bijusi taisnība. Nesen atgriežoties no ceļojuma uz ASV, kur valsti šķēršojuši ar motocikliem, pāris atzīst, ka ceļojuma laikā abiem nebija par ko “kasīties”. Uz to Valdis smejot norāda, ka tas bijis vien tāpēc, ka ceļojuma laikā par visu atbildējis viņš, uz ko atbildi parādā nepaliek arī Sarmīte, sakot, ka, acīmredzot, tā vajadzētu rīkoties arī ikdienā, dzīvojot Latvijā. “Tas būt iespējams vien tad, ja Sarmīte to atļautu,” sirdīgi iesmejas Valdis.

 

Braucienu ar motocikliem Sarmīte atceras kā ļoti grūtu, kā rezultātā dažbrīd pat apraudājusies. “Tieši tāpēc mums ķiverēs nav saziņas ierīču, lai nerastos situācijas, ka, nonākot galamērķī, esam jau izšķīrušies,” skaidro viņas vīrs, stāstot, ka tāpēc katrs pats savā ķiverē var izraudāties, izlamāties, bet jau aizbraucot galā esi nomierinājies.

Visu raidījumu skaties