Vai sporta slodzes gadījumā jālieto vitamīni?

Vai sporta slodzes gadījumā jālieto vitamīni?

11. Apr 2013, 10:17 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Viens no veidiem, kas palīdz notievēt, ir fiziska slodze. Vai vitamīnu un minerālvielu zudums, kas rodas nodarbojoties aktīvi ar sportu, ir jāatjauno, papildus lietojot vitamīnus? Konsultē uztura speciāliste Inese Siksna. 

Speciāliste atzīst, ka fiziska slodze viena pati neizraisa organismam nepieciešamo vielu zudumu, bet jāņem vērā, ka aktīvi nodarbojoties ar sportu, vielmaiņa ir ātrāka: "Organisms aktīvāk izmanto vitamīnus un minerālvielas, lai nodrošinātu visu šūnu darbību un atjaunošanos, tāpēc organisma nepieciešamība pēc tiem pieaug." 

Organismam vajadzīgo vielu saturošu preparātu lietošana ir mērķtiecīgi jāplāno, vadoties no sporta veida un treniņu intensitātes. 

"Nodarbojoties ar sportu 1-2 reizes nedēļā, vai aizraujoties ar "lēnajiem" sporta veidiem (pilates, kalanētika, ārstnieciskā fizkultūra), kas nerada lielu slodzi organismam, nav objektīvas nepieciešamības vitamīnu un minerālvielu papildus uzņemšanai,"  - stāsta I.Siksna. 

Intensīvākas slodzes gadījumā, teiksim, ar sportu nodarbojoties 3-5 reizes nedēļā, jāizvērtē situācija, ņemot vērā konkrētā organisma veselības stāvokli un arī konkrēto sporta veidu. 

Protams, galvenais nosacījums, kas jāievēro ir pilnvērtīgs uzturs. Ja uzturā nav kādu produktu, tad jāpapēta sava ēdienkarte un jāizdomā, kā iegūt trūkstošās vielas preparātu veidā.

I.Siksna iesaka visiem bez izņēmuma ziemas un pavasara periodos uzņemt zivju eļļu, kas palīdz uzturēt locītavu veselību formā, kā arī tā nepieciešama kaulu elastivitātei, kas īpaši svarīgi ir slodzes gadījumā. 

Tāpat kādu laiku var palietot C vitamīnu, bet, kā Māmiņu KLubam pastāstīja uztura speciāliste, C vitamīna lietošanas laikā būtiska pašsajūtas uzlabošanās var netikt novērota, jo C vitamīna efektivitāte pašsajūtas uzlabošanā nav arī klīniskiem pētījumiem pierādīta. 

"Tā kā dabīgi sievietes zaudē vairāk dzelzs kā vīrieši, iespējams, ka sievietēm kādu laiku jāpalieto preparāti, kas satur dzelzi, īpaši gadījumā, ja uzturs nav bagāts ar dzelzi saturošiem produktiem," - noderīgā informācijā dalās I.Siksna. 

Savukārt, multivitamīnu lietošanu uztura speciāliste sevišķi neatbalsta, jo organisms paņem no tiem ne tikai vielas, kas tam nepieciešamas, bet arī lieko, kas vēlāk gan tiek izvadīts: "Bez tm, bieži elementi, kas ir atrodami tādu vitamīnu sastāvā, nesader cits ar citu." 

Ja ir grūti noteikt, kādas tad vielas organismam trūkst, var doties pie ģimenes ārsta un nodot analīzes, lai iegūtu precīzus datus. 

"Ja ar analīzēm viss kārtībā, bet pašsajūta nav īpaši laba, jāpārskata sava ēdienkarte un tad pašam vai ar uztura speciālista palīdzību jāpieņem lēmums par konkrētu preparātu lietošanu", - rekomendē I.Siksna. 

Tā vai citādi, fiziskas aktivitātes ir viens no svarīgākajiem veselīga dzīvesveida pamatlikumiem, kas ļauj atbrīvoties no liekā svara un ļauj uzturēt sevi formā, pats galvenais ir pareizi izvēlēties slodzi un treniņa intensitāti. 

Māmiņu Klubs

20130307130043-45566.jpg

Nīderlandē radītais un Eiropā jau pārbaudītais, dabiskais medicīniskais preparāts OBESIMED FORTE ir radījis īstu revolūciju cīņā ar lieko svaru, izsalkuma sajūtu un nepārtraukto vēlēšanos „panašķēties”. Vīrieši un sievietes, kuri izmēģinājuši OBESIMED FORTE dalās ar saviem novērojumiem: „Sajutu sāta sajūtu jau pirmajā preparāta lietošanas dienā”, „Svara samazināšana neprasa tik lielas pūles”, Nejūtu vairs izsalkumu, ir vairāk enerģijas”, „Pārvarēju tieksmi „našķēties””. Visi šie komentāri liecina par to, ka uz klīniskiem pētījumiem balstītais preparāts OBESIMED FORTE tiešām ir efektīvs.

Kas ir OBESIMED FORTE?

OBESIMED FORTE ir dabisks medicīnisks preparāts, kas palīdz samazināt svaru un kontrolēt apetīti. Lietojot šo preparātu pirms ēdienreizes, šķīstošo šķiedrvielu komplekss izveido kuņģī želejveida masu, rodas pilna vēdera sajūta, tādēļ Jūs mazāk ēdīsiet, ātrāk sajutīsiet sāta sajūtu, nemocīsieties ar izsalkumu, samazināsiet tieksmi ēst starp ēdienreizēm. Ar OBESIMED FORTE Jums būs vieglāk samazināt maltītes apjomu un atteikties no dažādiem kārumiem.

Kam paredzēts OBESIMED FORTE?

OBESIMED FORTE paredzēts pieaugušajiem no 18 gadu vecuma, kuriem liekais svars ir vairāk kā 10 kg vai kuru ķermeņa masas indekss ir lielāks par 28. Šo līdzekli ieteicams lietot tiem, kuriem neizdodas samazināt svaru ar diētu palīdzību, pārvarēt izsalkuma sajūtu vai tieksmi „našķēties”.

Ko iegūsiet lietojot OBESIMED FORTE?

Samazināsies apetīte, pazemināsies holesterīna un cukura līmenis asinīs, ievērojami mazināsies svars, uzlabosies gremošanas sistēmas darbība – tas viss ir iespējams lietojot OBESIMED FORTE, kas liks Jums noticēt pašiem sev un priecāties par dzīvi.

Produkta efektivitāte ir pierādīta ar klīniskiem pētījumiem, bet CE sertifikāts apliecina produkta drošumu un medicīniskās ierīces statusu.

Obesimed® Forte var iegādāties Saules aptiekās  Rīgā, Brīvības ielā 68 un Duntes ielā 19a un internetveikalos:

www.webaptieka.lv

www.pilsaptieka.lv

20130307130231-43764.jpg

Eksperts