Vai palmu eļļa ir kaitīga mūsu veselībai? Atbild speciāliste

12. Nov 2018, 00:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daudzi ir dzirdējuši baisus stāstus par palmu eļļu, un nereti šis jautājums pat ģimenes lokā var izsaukt karstas diskusijas. Kamēr vieni tam nepievērš uzmanību, citi, ieraugot, ka produkta sastāvā ir palmu eļļa, to atstāj veikala plauktā.

Kā ir patiesībā - vai palmu eļļa patiesi ir tik bīstama un nav ieteicama pieaugušajiem, par bērniem nemaz nerunājot, vaicājam uztura speciālistei Ksenijai Andrijanovai.

Tāda pati augu eļļa kā citas

Līdzīgi kā citas augu eļļas, arī palmu eļļu iegūst no augiem, konkrētajā gadījumā - no eļļas palmas augiem.

Nereti, piesaucot palmu eļļu, tiek runāts par vides jautājumiem un eļļas iegūšanas rezultātā izcirstajiem lietus mežiem, kā rezultātā iet bojā arī dzīvnieki, taču, distancējoties no šīm diskusijām, Ksenija Andrijanova pauž uztura speciālista viedokli, stāstot, ka tie ir vispārpieņemti mīti, ka palmu eļļa nesagremojas un pasliktina veselību, nosēžoties zarnās, asinsvados. Šādus mītus pauž gan masu mediji, gan ārsti.

Palma eļļa ir tāda pati augu eļļa kā citas, kas veiksmīgi sašķeļas organismā un visas tajā esošās uzturvielas uzsūcas organismā.

Palmu eļļa nav sinonīms kaitīgiem taukiem

K. Andrijanova atgādina, ka eļļu karaliene vienmēr ir bijusi un būs olīveļļa, kas satur ļoti daudz labās nepiesātinātās taukskābes. Arī palmu eļļa ir laba augu eļļa, taču, salīdzinot ar citām, tās taukskābju saturs nav tik izcils kā citām eļļām, taču tā nebūt nav slikta.

Uztura speciāliste uzsver, ka palmu eļļa nav sinonīms hidroginētai eļļai, kā tas bieži vien tiek uzskatīts. “Palmu eļļa var būt daļēji hidroginēta vai nehidroginēta, bet kaitīgie tauki ir tikai daļēji hidroginētie tauki. Ja redzam, ka tauki ir pilnīgi hidroginēti, tad varam būt droši, ka tie ir veselīgi tauki, no kuriem nav iemesla baidīties,” uzsver speciāliste.

Ja gatavošanā izmantojam olīveļļu, varam piefiksēt, ka reizēs, kad tā tiek pārāk sakarsēta, eļļa sāk dūmot, savukārt palmu eļļa ir izturīga augstās temperatūrās, līdz ar to nemainās arī tās garšas īpašības un tajā neparādās kancerogēnas vielas, tāpēc, kā stāsta Ksenija Andrijanova, palmu eļļa bērnu uzturā ir daudz drošāka nekā olīveļļa, rapšu vai saulespuķu eļļa.