Trīs kārdinošas receptes, kā radoši izmantot rudens veltes

Trīs kārdinošas receptes, kā radoši izmantot rudens veltes

20. Sep 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Laiks svinēt rudeni un piepildīt māju ar svaigi ceptu gardumu kārdinošo smaržu!  AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas blogeri Betiju Kalēju piedāvā trīs lieliskas un radošas receptes, lai iedvesmotu ar rudens veltēm palutināt sevi un savus mīļos.

 

Biešu šokolādes kūka

 

Sastāvdaļas:

·      “Dobeles dzirnavnieka” Šokolādes kēksa maisījums,

·      60 ml piena,

·      135 g eļļas,

·      200 g vārītu biešu,

·      Sviests vai eļļa formas ietaukošanai,

·      150 ml saldā krējuma,

·      150 g šokolādes (iesakām izmantot pusi piena, pusi - tumšo šokolādi),

·      1 ēdamkarote sviesta,

·      Šokolādes skaidiņas dekorēšanai.

 

Pagatavošana:

1.     Kūkas formu (aptuveni 26 cm diametrā) ietauko, apakšā ieklāj cepamo papīru.

2.     Vārītās bietes sablenderē vai smalki sarīvē.

3.     Lielā bļodā liek Šokolādes kēksa maisījumu. Pievieno eļļu, pienu un sablenderētās bietes. Sajauc, līdz masa kļuvusi viendabīga.

4.     Mīklu liek kūkas formā. Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādu temperatūrā, 35-40 minūtes (līdz, iedurot bambusa kociņu kūkas vidū, tam nav pielipusi jēla mīkla). Izņem no krāsns un ļauj pilnībā atdzist.

5.     Nelielā bļodiņā ieliek šokolādi un sviestu. Katliņā uzvāra saldo krējumu, pārlej ar to šokolādi un sviestu. Ļauj pastāvēt 30 sekundes un masu maisa, līdz šokolāde izkususi, un izveidojusies viendabīga masa. Atstāj to atdzist līdz istabas temperatūrai, tad ieliek ledusskapī.

6.     Kad kūka pilnībā atdzisusi, auksto krēmu ar mikseri nedaudz saputo, līdz tas kļuvis stingrāks. Kūkas virspusi apziež ar krēmu un dekorē.

Rudenīgā apgāztā plūmju kūka

 

Sastāvdaļas:

·       2 ēdamkarotes sviesta (pannas ietaukošanai),

·       500 g plūmju,

·       3 ēdamkarotes brūnā cukura,

·       250 g “Dobeles dzirnavnieka” miltu “Ekstra”,

·       3 tējkarotes cepamā pulvera,

·       Šķipsna sāls,

·       100 g baltā cukura,

·       1 ēdamkarote malta kanēļa,

·       ¼ tējkarote malta kardamona,

·       ½ tējkarote malta ingvera,

·       80 g brūnā cukura,

·       250 g skābā krējuma,

·       3 olas - baltumi atdalīti no dzeltenumiem,

·       100 g izkausēta sviesta.

 

Pagatavošana:

1.     Sagatavo kūkas formu (aptuveni 26 cm diametrā) un bagātīgi to ietauko ar sviestu. Ja izmanto formu, kurai ir tendence piedegt, apakšā var ieklāt arī cepamo papīru. Vienmērīgi pārkaisa ar 2 ēdamkarotēm brūnā cukura.

2.     Plūmes sagriež daiviņās un glīti izkārto sagatavotajā formā tā, lai visa pamatne būtu noklāta ar plūmēm. Pārkaisa ar ēdamkaroti cukura.

3.     Miltus iesijā lielā bļodā un sajauc ar cepamo pulveri, brūno un balto cukuru, garšvielām un sāli. Centrā izveido iedobi.

4.     Sausajām sastāvdaļām pievieno olas dzeltenumus, izkausētu sviestu un krējumu. Sajauc, līdz iegūta viendabīgas konsistences mīkla.

5.     Atsevišķi saputo olas baltumus līdz tie ir balti un gaisīgi. Uzmanīgi iecilā mīklā.

6.     Biezo mīklu liek sagatavotajā veidnē, uzmanīgi izlīdzina virs plūmēm un liek krāsnī, kura sakarsēta līdz 170 grādiem. Cep aptuveni 30 minūtes līdz virspuse zeltaini brūna un iedurot bambusa kociņu tam nav pielipusi jēla mīkla.

7.     Kūkai ļauj atdzist aptuveni 20 minūtes. Tad kūkas formai noņem sānus, uzliek virsū lielu šķīvi un ar strauju kustību kūku apgāž uz otru pusi, lai plūmju daļa tagad būtu virspusē.

8.     Ļauj atdzist pilnībā.

Sezonas dārzeņu sāļā galete

 

Sastāvdaļas:

Mīklai:

·       180 g “Dobeles dzirnavnieka” milti “Ekstra”,

·       Šķipsna sāls,

·       120 g auksta sviesta,

·       50 ml auksta ūdens,

 

Pildījumam:

·       85 g kazas piena siera,

·       100 g krēmsiera,

·       1 olas dzeltenums,

·       1 ķiploka daiviņa,

·       Sāls un pipari,

·       1 tējkarote svaiga vai kaltēta timiāna.

 

Dārzeņi:

·       250 g sviesta ķirbja,

·       150 g saldā kartupeļa,

·       1 neliels cukini,

·       2 šalotes sīpoli,

·       80 g zaļo pupiņu,

·       80 g ķirštomātiņu,

·       1 ola (apziešanai).

 

Pagatavošana:

1.     Gatavo mīklu: lielā bļodā sajauc miltus un sāli, pievieno nelielos kubiņos sagrieztu sviestu. Ar pirkstu galiem ātri saberž kopā miltus ar sviestu. Svarīgi censties to darīt tā, lai sviests neizkūst, bet tiek “iemaisīts” miltos.

2.     Kad izveidojušās smalkas drumstalas, kas līdzīgas rīvmaizei, pievieno ūdeni. Aši samīca un, tiklīdz drumstalas turas kopā, mīklu saplacina plakanu un ietin pārtikas plēvē.

3.     Mīklu atpūtina ledusskapī. (Ledusskapī, ietītu plēvē, to var uzglabāt vairākas dienas.)

4.     Gatavo dārzeņus pildījumam. Cietākos dārzeņus (burkānus, kartupeļus, ķirbi u.c.) nomizo un sagriež mazākos gabaliņos. Liek cepamajā traukā, apslaka ar 2 karotēm eļļas, uzber sāli un piparus.

5.     Liek iepriekš sakarsētā krāsnī 190 grādos un cep aptuveni 15 minūtes.

6.     Kamēr cepas cietākie dārzeņi, sagatavo pārējos – cukini un sīpolus sagriež ripiņās, zaļajām pupiņām nogriež galiņus un sagriež tās mazākos gabaliņos.

7.     Pēc 15 minūtēm, dārzeņiem, kas krāsnī jau kļuvuši mīkstāki, pievieno pārējos dārzeņus un sajauc. Turpina cept aptuveni 10 minūtes līdz visi dārzeņi mīkstāki, bet vēl tur savu formu un ir stingri. Izņem no krāsns.

8.     Gatavo siera pildījumu: bļodiņā sajauc kazas sieru, krēmsieru, olas dzeltenumu, ķiploku (kas izspiests caur ķiploka spiedi), timiānu, kā arī nedaudz sāls un piparus.

9.     Mīklu izņem no ledusskapja. Liek uz cepamā papīra loksnes, kas apbārstīta ar miltiem. Izrullē aptuveni 35 cm diametrā, cenšoties saglabāt apaļu formu. Ja ir ļoti nelīdzenas maliņas, tās var nogriezt.

10.  Krēmsiera pildījumu uzziež uz izrullētās mīklas, atstājot 3 cm no katras maliņas bez pildījuma.

11.  Virspusē vienmērīgi izkārto dārzeņus un tomātiņus. Maliņas pārloka pāri dārzeņiem. Ja vēlas, mīklas maliņas apziež ar viegli sakultu olu, lai gala rezultātā tās skaisti spīdētu.

12.  Galeti liek iepriekš sakarsētā krāsnī, 190 grādu temperatūra, un cep 18-25 minūtes, līdz maliņas ir zeltaini brūnas.

13.  Ļauj nedaudz atdzist un pasniedz siltu.

 

Padoms: var izmantot jebkādus dārzeņus – galvenais paturēt prātā, ka pirmos sāk gatavot stingrākos, lai visi dārzeņi būtu izcepti vienmērīgi.