Superbēbis: Kā rīkoties, ja piesūkusies ērce?

24. May 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Superbēbītis aug un attīstās, mazulīša ģimene labprāt laiku pavada dabā. Māmiņai gan savulaik bijusi nepatīkama pieredze, kad pirmajam bērniņam piesūkusies ērce, tāpēc šis gadījums viņu dara divtik uzmanīgu dodoties laukā.

Gadījumā, ja konstatē, ka bērnam vai arī kādam no pieaugušajiem piesūkusies ērce, Centrālās laboratorijas valdes locekle, RSU asociētā profesore Jeļena Storoženko rekomendē vērsties pie mediķiem, kuri profesionāli noņems ērci un pareizi dezinficēs attiecīgo vietu. Ja ir vēlme, ērci var nodot arī izmeklēšanai.

Kā pareizi nodot ērci izmeklēšanai?

Ievieto ērci trauciņā ar skrūvējamu vāciņu, ievietojot traukā mitru salveti, kas nodrošinās, ka ērce paliek dzīva. “Dzīva ērce infekciju ierosinātāju noteikšanai ir daudz labāka un laboratorija infekcijas var noteikt kvalitatīvāk,” skaidro RSU asociētā profesore Jeļena Storoženko.

Pēc noņemšanas ērce izmeklēšanai jānodod 72 stundu laikā. Gadījumā, ja to nav iespējams uzreiz nogādāt laboratorijā, uzglabā šajā laikā trauciņu ar ērci ledusskapī.

Visbiežāk ērces tiek izmeklētas uz ērču encefalītu un laima boreliozi.

Ērces dzīvo ne  tikai mežā

Ērce var pieķerties apģērbam augstumā līdz 15 cm no zemes, tāpēc  jābūt vērīgam pat tad, ja dodies pastaigā pa pilsētas parku.

Lai pasargātu sevi no ērcēm un labāk tās pamanītu, pastaigu laikā ieteicams vilkt pieguļošu, gaišas krāsas apģērbu. “Vislabāk, ja audums ir gluds, jo tad ērce nevarēs pieķerties,” saka RSU asociētā profesore Jeļena Storoženko. Pēc pastaigas neaizmirsti uzmanīgi pārbaudīt gan sevi, gan bērnus un arī mājdzīvniekus.