Superbēbis 2020: Kā Odetas māmiņa rūpējas par savu ādu, lai mazinātu mikropigmentāciju

21. Sep 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par savas ādas veselību ir jārūpējas, taču, kā atzīst Superbēbītes Odetas māmiņa Kristīne, vasara aizritējusi, lielāko daļu laika pavadot laukā pie jūras un nelietojot kosmētiku, dažkārt aizmirstot arī par saules aizsargkrēma lietošanu. Tas, protams, nav palicis bez sekām.

Kā norāda “Derma Clinic Riga” dermatoloģe Evita Jakušonoka, pēc vasarā saņemtā ultravioletā starojuma, šobrīd sejas āda var būt ļoti sausa, tāpēc nedrīkst aizmirst par tās kopšanu ikdienā, tostarp arī pēc vasaras jāturpina lietot saules aizsargkrēmu.

Sejas ādas kopšanai mājas apstākļos var lietot maskas, serumus, kā arī doties veikt sejas procedūras pie kosmētiķa vai kosmetologa. Svarīgi gan atcerēties, ka pēc jebkura ievainojuma, vai tā būtu ķīmiskā procedūra vai pīlings, āda ir neaizsargāta, tāpēc, atrodoties ārā pat minimālu ultravioleto staru ietekmē, āda veidos aizsardzības mehānismu – pigmentu –, lai sevi pasargātu. “Tādējādi iedzīvojamies nevēlamā pigmentācijā, un tāds var veidoties jebkurā gadalaikā. Šī iemesla dēļ jāatceras par ādas aizsardzību no ultravioletā starojuma visa gada garumā,” atgādina dermatoloģe.

Viņa norāda, ka ādas pigmentācijai ir dažādi veidi. Var būt plaša pigmentācijas zona, ko dēvē arī par melazmu. Tā var veidoties sievietēm grūtniecības un hormonālo faktoru izmaiņu laikā, izpaužoties kā plašai pigmentācijai kādā no sejas zonām. Vēl pigmentācija var izpausties arī kā norobežots plankums uz sejas. Šādas pigmentācijas gadījumā obligāti būtu jāvēršas pie dermatologa.

Lai pigmentāciju novērstu vai samazinātu, ārste rekomendē izmantot atbilstošu saules aizsargkrēmu visa gada garumā, priekšroku dodot aptiekā nopērkamam krēmam, kas pasargās gan no UVA, gan UBA stariem.  Tāpat arī ieteicams aptiekā iegādāties balinošos kosmētikas līdzekļus, kas pieejami bez receptes, jo tie palīdzēs mazināt pigmentu plankumus un ierobežot jaunu plankumu veidošanos.