Solvita Vektere: Rūpējoties par savu pašapziņu, jāiemācas pateikt NĒ

Solvita Vektere: Rūpējoties par savu pašapziņu, jāiemācas pateikt NĒ

10. Dec 2012, 00:00 Sieviešu Klubs Sieviešu Klubs

Kādēļ ir tik grūti kādam atteikt? Jo baidāmies, ka otru sāpināsim vai arī viņš sāks uz mums dusmoties. „Bieži vien šādas gaidas patiesībā ir nereālas!“ uzsver geštaltterapeite Solvita Vektere.

Ceļā uz veselīgu pašapziņu, proti pateikt vārdu NĒ

Pēc tam, kad pārliecināmies, ka tiešām pasaule neapstājas un nekas slikts nenotiek, ja kādreiz kādam atsakām, jāķeras klāt pašas sajūtām. Arī tās bieži padara tik grūtu vārda NĒ pateikšanu! To pasakot, savās acīs kļūsti par slikto meiteni jeb sliņķi, kura netiek galā ar grūtībām. Ja netiek apmierināta tava vajadzība visiem teikt jā un izpatikt, sirdsapziņa jeb iekšējais velniņš izstrādā ne šādus vien brīnumus. Tas liek justies vainīgai, sliktākai, neveiksmīgākai.

Šādu negatīvo birku sev piekabinot, patiesi ar laiku vari pamanīt, ka no tevis novēršas. Un ne jau tādēļ, ka esi sliktāka vai kādam atļāvies atteikt, bet gan tādēļ, ka šobrīd izstaro negatīvas emocijas.

Lai sev palīdzētu, rītu sāc ar šādu lūgšanu vai mantru: „Man nav jābūt ideālai. Es daru labāko, ko varu. Neesmu perfekta, bet man arī tādai nav jābūt. Jā, es varu kļūdīties. Jā, es varu neaprēķināt savus spēkus! Bet tas ir normāli un es to pieņemu.“ Protams, tieši savas lūgšanas frāzes vari veidot, pielāgojot savām vajadzībām. Katru reizi, kad jutīsi iekšējo paniku, uzreiz atgādini sev šo mantru. Izmanto to kā glābšanas riņķi. Jā, ir grūti, ja uz viena pleca sēž velniņš, kas saka, ka esi slikta meitene, jo netiec ar visu galā, bet uz otra pleca – velniņš, kas saka – tev nemaz nav jābūt labai! Esi tāda, kāda esi!

Bet apzinoties, ka tevī notiek šī cīņa, to ir vieglāk uzvarēt un dienas laikā arī daudz vieglāk pateikt tik grūto vārdu NĒ!

Kā tikt galā ar ģimenes, draugu vai darba devēju augstajām prasībām pret tevi? Ko darīt, ja sabiedrības spiediena rezultātā esi spiesta līdzināties perfektumam, un uz sava miega, labās pašsajūtas un harmonijas rēķina piekrīti pieskatīt brālēna bērnus, uzkavēties darbā pēc darba laika beigām, vīram vakariņās gatavot trīs veida ēdienus?

„Lielākoties kādas rīcības uzspiešana pieaugušo dzīvē ir pārspīlēta. Tā ir saistīta ar iedomām par to, ka mums tikai šķiet, ka to no mums sagaida. Bet pieaugušā vecumā mums katram ir robežas, kuras vai nu piekrītam, vai nepiekrītam pārkāpt. Tas, ka otrs no mums kaut ko grib vēl nenozīmē, ka man to var uzspiest darīt. Es uzklausu, ievelku elpu un atbildu, ka pret to un to man nav iebildumu, bet arī man ir savas prasības. Pieaugušie viens otram pasaka, ko vēlamies. Daudzi to uztver kā pavēli, bet ir jāsaprot, ka nevienam neko neesam parādā. Katram ir iespēja izvēlēties. Ja uzvedamies kā kalpi, tad tas jau ir mūsu pašu dēļ, nevis tādēļ, ka kāds kaut ko uzspiež,“ skaidro Solvita Vektere.

Speciāliste iesaka vienmēr par savām sajūtām un gaidām runāt. Ja attiecībās jūties nogurusi, jo tev ir sajūta, ka tikai tu viena rūpējies par kārtību un tīrību mājās, nebaidies, bet par to parunā ar savu mīļoto. Izstāsti, ka gribi nākamās brīvdienas pavadīt ārpus mājas, viena pati – bez vīra, bērniem un radiniekiem. Iespējams, tavs mīļotais atklās līdzīgas sajūtas un jūs katrs pamīšus vienas brīvdienas varēsiet veltīt tikai sev un savām pārdomām. Bieži vien pārdomas un otra sajūtas nemaz neuzzinām, jo baidāmies par tām runāt. Vajag iemācīties sevī nekrāt dusmas, aizvainojumu, kādus neskaidrus jautājumus! Tā ir svarīga atslēga ceļā uz harmoniju un laimi.

Ja ilgstoši par savām sajūtām nerunā, tad var pienākt kāda kritiskā diena, kurā kāda pavisam sīka sīkuma dēļ visas aizsardzības jūk un mīļotais dabū dzirdēt visu, kas tevī gadu gaitā ir sakrājies.

Līdzīgi kā attiecībā pret ķermeni, tā arī attiecībās ar sevi un savu mīļoto ir jāievēro higiēna. Ja tevi kaut kas padara domīgu, atrodi veidu, kā par to izrunāties. Negaidi, kamēr emocijas kliegšus izgliegsi! Runājiet par attiecībām kaut katru dienu, lai ar laiku nesakrājas neizrunātas lietas.

Sieviešu Klubs

Kādas ir tavas attiecības ar vārdu NĒ? Tu spēj atteikt?