Soli pa solim: no sapņa par māju līdz reāliem būvniecības darbiem

Soli pa solim: no sapņa par māju līdz reāliem būvniecības darbiem

04. Aug 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

pixabay.com

Nekustamo īpašumu kompānijas pēdējos gados ir novērojušas pieaugošu interesi pēc vērtīgākiem un sakārtotiem zemes gabaliem, kurus tuvā nākotnē plānots apbūvēt. Tas liecina, ka arvien vairāk cilvēku priekšroku dod pašu izlolotai un būvētai, nevis jau gatavai mājai. Tomēr būvēt māju – tā ir liela atbildība. No kura gala ķerties klāt sapņa īstenošanai par savu mājokli?

Kā nepieredzējušam cilvēkam neapjukt mājokļa būvniecības “pasaulē”? Mieru un pacietību: DNB eksperti nāk palīgā ar padomiem par reāliem soļiem – ko apsvērt un kas palīdzēs pirms mājokļa būvniecības uzsākšanās.

Kāds ir mūsu sapņu mājoklis?

Būtiski ir saprast, kur jūsu sapņu mājoklis atradīsies. Vai tā būs piepilsēta vai arī zaļš lauks meža malā? Vai izvēlētajā vietā ir attīstīta infrastruktūra? Vai zemes gabals neatrodas uz purvainas zemes, un vai to neapdraud plūdi? Cik liels būs izvēlētās zemes nodoklis un citi papildu maksājumi?

Kad zināms, kur atradīsies apbūvējamais zemesgabals, varat ģimenes lokā jau apspriest konkrētāku redzējumu, kādai būtu jābūt jūsu mājai. Cik istabas mājā būs nepieciešamas? Kurā stāvā būs guļamistabas un kurā – viesistaba? Cik plaši būs logi, un kam pienāksies balkons? Kur atradīsies virtuve? Visas šīs un pārējās vēlmes pierakstiet uz lapas, lai vīzija kļūtu pārskatāma. Un neaizmirstiet arī par „elastīgajām” lietām jeb pieļaujamajām atkāpēm. Kā zināms – jo vairāk cilvēku iesaistīti, jo vairāk kompromisu būs nepieciešams.

Cik izmaksās mūsu sapnis?

Kopīgi ar ģimeni noskaidrojiet, ko varat atļauties. Sākotnēji tas jāizvērtē pašiem, apsverot savus kopīgos ienākumus, ikmēneša tēriņus un stabilitāti savā profesionālajā dzīvē. Attiecinot savus brīvos līdzekļus un uzkrājumus pret topošā mājokļa būvniecības izmaksām, būtiski ir saprast, vai visu spēsiet nosegt saviem spēkiem vai būs nepieciešams kredīts mājokļa būvniecībai. Un atcerieties, ka izmaksas jāsedz ne vien par paša mājokļa būvniecību, bet arī par zemes gabala iegādi, uz kura mājoklis atradīsies, kā arī par mājokļa labiekārtošanu, kas būs jāveic pēc būvniecības procesa noslēgšanas.

Ja esat izlēmuši par labu aizdevumam, sarunājiet konsultāciju ar bankas speciālistu. DNB bankā to varēsiet veikt klātienē vai arī attālināti caur Skype pat ārpus ierastā darba laika, kaut pie vakariņu galda. Bankas speciālists palīdzēs atrast piemērotākos variantus jūsu finansiālajam stāvoklim.

Kas mums palīdzēs būvdarbos?

Pēc sev pieejamā aizdevuma noskaidrošanas laiks atrast un izstrādāt īsto mājas projektu, kur palīdzīgu roku jums sniegs sertificēts arhitekts. Parasti tiek piedāvātas vairākas izvēles – atrast jau gatavu tipveida mājas projektu vai arī izstrādāt jūsu ģimenei individuālu projektu. Arhitekts jums palīdzēs veikt projektēšanas sagatavošanas darbus, nodrošinās projektu izstrādi un saskaņošanu būvvaldē. Līdzko projekts izvēlēts un jūsu izvēlētajam zemes gabalam pielāgots, steidziet uz būvvaldi pēc būvatļaujas, jo bez tās mājas būvniecība tiks uzskatīta par patvaļīgu darbību, kas ir aizliegta. 

Projekta saskaņošanas darbu process mēdz būt laikietilpīgs, tāpēc iesakām jau savlaicīgi atrast uz izvēlēties būvuzņēmēju, kas nodrošinās mājas celtniecību. Ja tomēr jums vai kādam citam jūsu ģimenē ir īpašas zināšanas un prasmes, būvniecības darbus varat veikt arī pašu spēkiem.

Vai viss notiek pēc plāna?

Kad visas nepieciešamās atļaujas saņemtas, var sākties reālā mājokļa būvniecība. Izveidojiet grafiku un nosakiet būvdarbu izpildes termiņu, piemēram, tam izveidojot īpašo kalendāru pie sienas. Prātīgi būtu sadalīt visus iepriekš apsvērtos būvniecības procesus posmos, katram atvēlot konkrētu laika periodu. Iepriekš izveidots grafiks ļaus stratēģiski un pārskatāmi izpildīt visus nepieciešamos darbus, neieslīgstot haosā.

Izvēloties būvfirmu, iesakām sekot līdzi izmantoto materiālu kvalitātei, termiņiem, atbilstībai lolotajam projektam. Jāatceras, ka izmaiņas vai nesakritība ar sākotnējo projektu vēlreiz būs jāsaskaņo būvvaldē. Ja pašiem nav laika vai zināšanu šajā jomā, iesakām pieaicināt neatkarīgu būvuzraugu.

Uzturiet pastāvīgu kontaktu ar savu būvuzņēmēju! Būvniecības gaitā var rasties neskaitāmas detaļas, kam būs nepieciešami alternatīvi risinājumi. Tos, protams, piedāvās paši speciālisti, taču lēmuma pieņēmēji būsiet tieši jūs.

Kas vēl būtu jāņem vērā būvniecības procesa ietvaros? Ieskaties un uzzini vairāk DNB dzīvesstila blogā www.dzivenotiek.lv!