Smilšu cepumi ar dzērveņu un riekstu pildījumu

Smilšu cepumi ar dzērveņu un riekstu pildījumu

03. May 2016, 13:42 DivuMeituMamma DivuMeituMamma

Šie cepumi ir lielisks cienasts, ar kuru var droši doties ciemos pie mūsu mīļām mammām. Turklāt to pagatavošanā var iesaistīt arī mazās saimnieces un saimniekus, kas padarīs gan pagatavošanas procesu, gan rezultātu aizraujošāku un sirsnīgāku :)

! Pirms ķerties pie cepumu pagatavošanas, jārēķinās, ka mīkla ir jānotur ledusskapī 24 stundas! Bet gaidīšana ir tā vērta :)

Mīklai ir nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 600 g miltu 
  • 300 g sviesta
  • 200 g cukura
  • 2 olas
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
  • 0,5 tējkaroti cepamā pulvera
  • 0,5 tējkaroti sāls

Pildījumam:

  • 200 g žāvētu dzērveņu
  • 200 g riekstu (pēc izvēles, es liku zemesriekstus)
  • 20 g kanēļcukura

Pagatavošana:

Sakult sviestu ar cukuru, pievienot cepamo pulveri, sāli, vaniļas cukuru, tad pievienot olas un miltus. Kārtīgi samaisīt un nolikt ledusskapī uz 1 stundu.

Kamēr mīkla ir ledusskapī, sasmalcināt pildījuma sastāvdaļas līdz viendabīgai masai.

Izrullēt mīklu starp divām cepamā papīra lapām, kārtīgi pārkaisīt ar pildījumu (lai būtu vieglāk izrullēt, mīklu dalīju divās daļās). Sarullēt mīklu ar pildījumu un nolikt ledusskapī uz 24 stundām (šāds laiks bija ieteikts oriģinālajā receptē, bet man likās, ka pietiktu mīklu atstāt uz nakti, proti, kādām 6-8 stundām).

Izklāt cepamo paplāti ar cepamo papīru. Pirms cepšanas sakarsēt cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Kamēr cepeškrāsns sildās, sagriezt mīklu ripiņās 0,5 cm platumā, ar atstarpi salikt cepumus uz paplātes. Cept 8-10 minūtes līdz gaiši zeltainai krāsai. Pasniegt atdzesētus.

Pēc šo cepumiņu pagatavošanas pirmajā reizē secināju, ka pildījumu var arī uzreiz iemaisīt mīklā. Tāpat var arī nevis rullēt mīklu, bet izmantot cepumu formiņas – kā kuram labāk patīk. Un, protams, ja negaršo/ nevar ēst dzērvenes un riekstus, pildījumam var izvelēties ko sirds vēlas – rozīnes, šokolādes gabaliņus, sukādes..  

Labu apetīti!