Senākais cietoksnis Rīgas pakājē

Senākais cietoksnis Rīgas pakājē

04. Jul 2019, 23:32 gucci123 gucci123

Labdien!

Tepat Rīgas pievārtē ir aplūkojamas vairākas interesantas apskates vietas. Šoreiz dosimies virtuālā pastaigā uz Pārdaugavu, Daugavgrīvu aplūkot Zviedru laika cietoksni.

Pārdaugavas pārzināšana nav mana stiprā puse, tāpēc turp devos ar ieslēgtu navigāciju (adrese: Birzes iela 2, Rīga). Būtībā turp var doties arī ar sabiedrisko transportu – turp kursē 3. autobuss un vairāki mikroautobusi.

Blakus Daugavgrīvas cietoksnim ir Latvijas Jūras spēku objekts, tāpēc tur īsti nav stāvvietas, kur novietot mašīnu. To var novietot uz Birzes ielas vai pie cietokšņa ir neliels zaļās zonas pleķītis, kur vietējie makšķernieki ir novietojuši savas mašīnas.Pats Daugavgrīvas cietoksnis atrodas pie Buļļupes ietekas Daugavā un tam ir būtiska nozīme Latvijas vēsturē. Piemēram, tajā ir dzīvojis Bībeles tulkotājs latviešu valodā Ernests Gliks. Daugavgrīvas cietoksnim ir raiba vēsture, tā pirmsākumi ir meklējami 17.gadsimtā, kad tajā izvietojās zviedru armija. Laika gaitā to iekaroja lietuvieši, sakši, krievi. Tur tika izvietots arī latviešu karaspēka vienības. Šobrīd Daugavgrīvas cietoksnis ir Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis.    

Šodien uz Daugavgrīvas cietoksni ved milzīgi dzelzs vārti. Apkārtne un Buļļupe nav kopti, būtībā visur valda pamestības sajūta (kāds, iespējams, teiktu māksliniecisks haoss). Māksliniekus pieminēju, jo te notiek dažādi mākslinieku plenēri – teritorijā izvietoti gadi un krēsli, kaut kur stāv kāds noklīdis molberts… Vēl šo teritoriju ir iecienījuši sportisti – nūjotāji, skriešanas entuziasti.Šķērsojot cietokšņa ieeju, skatam paveras nolaistas un pussagruvušas ēkas – kazarmas, noliktavas, cehi, baznīca. Visur ir nepļautas zāles smarža, kas spraucas ārā starp ieplaisājuša asfalta starpām. Uzkāpjot uz nocietinājuma vaļņiem, paveras skats uz Daugavgrīvas apkārtni. Tas viss aizņem gandrīz 20 ha platību.

Būtībā Daugavgrīvas cietoksnis ir nolaists un nevienam nevajadzīgs (vismaz tā izskatās), taču kazarmās ir iekārtota izstāde par Daugavgrīvas cietoksni gadu (pat gadsimtu) gaitā – kāds tas bijis pirmsākumos, kā to vairākas reizes rekonstruēja un pārtaisīja, kāds tas bijis abu Pasaules karu un padomju laikos.Protams, interesanti te pastaigāt, turklāt, ņemot vērā, ka tas ir vienīgais Rīgas pievārtē esošais cietoksnis ar tik senu vēstures bagāžu.

Jāpiebilst, ka tas ir bezmaksas apskates objekts. Pieaugušajiem un bērniem pa aizaugušajiem asfalta celiņiem nav problēmu pārvietoties, taču ar ratiem gan varētu būt pagrūti vai par neiespējami.

Gucci123