Saldais trauks

Saldais trauks

10. Mar 2016, 20:27 IlvaV IlvaV

Jau vismaz gadus 8 pašu krāsotajām raibajām olām katras Lieldienas pagatavoju īpašu trauku, kurš pēc tam, kad visas olas kaujās sasitas un notiesātas, tiek pa mazam, mazam gabaliņam.... noēsts. Tā kā mans darinājums ir ēdams dekors:)

Principā nekā sarežģīta-ideju ņēmu no vecajiem, labajiem cukurgailīšiem.

Paliela trauka (bļodas) izgatavošanai nepieciešams 500 g cukura, 4-6 ēdamkarotes ūdens, pāris pilītes citrona sulas un vaniļas esence.

Ņemam metāla trauku, klājam iekšā foliju, lai nosedz visu, var iet arī pāri malām.

Tad ņemam lielu pannu vai bļodu. Tajā ber iekšā cukuru un pārējās sastāvdaļas un sāk karsēt uz uguns. Kad cukurs sāk jau staipīties, kust, uguni pagriež mazliet mazāku un karsē, visu laiku maisot. Redzēsiet, sākumā virums ir balts, tad paliek jau dzeltenāks, kamēr sasniedz vēlamo nokrāsu- no dzintara brūna līdz tumšam karameļu brūnumam. Galvenais nenoturēt pārāk ilgi, jo tad karamele sadegs un būs rūgta.

Kad virums gatavs, lejam iekšā iepriekš sagatavotajā traukā. Ar koka karoti, kamēr masa sak cietēt, lejam karsto karameli uz trauka augšu, lai veidojas forma un šķidrums nepaliek tikai apakšā. 

Pēc kādas stundas jau droši var ņemt foliju laukā no metāla bļodas un uzmanīgi plēst to nost no karameles. Un priecāties, cik skaists un mežģīņots trauks oliņām ir izdevies:)

Bet kamēr Lieldienas vēl tikai gaidam, varam traukā likt cepumus, augļus, riekstu maisījumus vai pagatavot mazus trauciņus, kuros pasniegt saldējumu.

P.S. Diemžēl nevienu foto no iepriekšējiem gadiem neatradu ar krāšņajām oliņām iekš tā.

20160310201644-99165.jpg

20160310201702-95290.jpg

20160310201733-33141.jpg

20160310201749-56323.jpg

20160310202117-32972.jpg

20160310202217-52118.jpg

20160310202237-61479.jpg

20160310202349-75359.jpg