Sastāvdaļas:
380g rudzu ieraugs
300g kviešu milti
100g rudzu milti
1 ēd.k medus vi cukura sīrups
1/2 tēj.k sāls
150ml ūdens
žāvēti augļi,rieksti. Es ņēmu dateles,žāvētas plūmes,žāvētas vīģes,žāvētas aprikozes,rozīnes,mandeles lazdu rieksti,saulespuķu sēkliņas.
Ierauga gatavošana:
Pirmā diena:
Burkā samaisam 100ml ūdeni,vārītu atdzesētu un 100ml rudzu miltus,der gan rupjie gan smalkie.Apsedzam ar marli vai ko līdzīgu un raudzējam pēc iespējas siltākā vietā 24 stundas.
Otrā diena-ierauga piebarošana:
Ieraugs nostāvējis 24 stundas un tieši taja pašā laikā (ja iesākām pulkst.9,tad katru dienu to daram deviņos)
piebarojam ieraugu ar 50ml ūdens un 50ml rudzu miltiem.Apsedzam un raudzējam tālāk.
Tieši tā pat kā otrajā dienā piebarojam arī trešajā un tad ceturtajā un arī piektajā dienā.
kad piektajā dienā piebarojām,uzņemam laiku 3 stundas,tad ieraugs gatavs maizes cepšanai.
Ieraugs sanāk ap 400g,man vienā reizē bija 396g,bet citā atkal nedaudz atšķīrās,bet tas ir tā pluss mīnuss daži grami.
Ņemam ieraugu vai visu vai nedaudz atstājam talākai piebarošanai.Es no visa sagatavotā ierauga atliku vienu ēdamkaroti,bet pārējo šajā maizē.Tā ēdamkarote gatavos tālāk kviešu ieraugu un būs vēl kviešu maize.
Pievienojam ieraugam ūdeni,žāvētos augļus,kas sagriezti mazākos gabalinos,apgrauzdētus riekstus,kas arī nedaudz sasmalcināti un sēkliņa.Izmaisam.Pievienojam sāli,cukura sīrupu vai medu.Beram klāt abu veidu miltus un kārtīgi izmaisam mīklu.
Apsedzam mīklas bļodu,es parasti lieku maisiņā un maisiņa galu sasienu.raudzējam 2 stundas .
Formu iesmērējam ar sviestu.Liekam iekšā mīklu,ar mitrām rokam izlīdzinam.
Atkal apsedzam un raudzējam silta vietā ap 4 stundām,bet būtībā raudzēšana atkarīga no tempertūras.
Ja pirmaja reizē pēc šīs pašas receptes tikai bez augļiem es raudzēju ap 4 tundam,tad šajā reizē jau pēc 2 stundām mīkla bija skaisti uzrūgusi.man jau šķiet,ka rūgšanas procesā piepalīdzēja žāvētie augļi.
Skaisti pacēlusies mīkla.
Liekam cepeškrāsnī un cepam ap 10 grādiem ap 40 minūtēm vai līdz maizes garoziņa kļuvusi skaisti brūna.
Lūk,skaista augļu maize ka uz svētkiem.
Tikko no cepeškrāsns maizi forma apsedzam ar dvieli un ļaujam nedaudz padzist un tik tad izņemam no formas.
Līdz pilnīgai atdzišanai arī turam maizi zem dvieļa,tā maize paliek maiga,mīksta.
Pasakaina......
Nu tik garda,ka aprakstīt pat grūti,tas ir jāizgaršo....
Man ir ļoti veca cepeškrāsns grādus nerāda.Cepu uz vidējas uguns,bet parasti saka cept ap 180-200 grādiem.
cik grādos tu cep maizīti?