Rudenī izvēlies vietējos sezonālos augļus, dārzeņus un saknes!

18. Oct 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rudens ir ražas laiks, tāpēc izmanto to, ieviešot savā ēdienkartē vietējos sezonālos produktus. Tas ne tikai palīdzēs dažādot ikdienas ēdienkarti, ļaus uzņemt vairāk vitamīnu, bet arī sniegs atbalstu vietējiem ražotājiem.

“Ja vēlamies ēst veselīgi, tad maksimāli savā uzturā jāiekļauj sezonālos jeb produktus, kas aug mūsu platuma grādos,” norāda Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina. Viņa norāda, ka sezonālie produkti satur krietni vairāk mikroelementu, vitamīnu un minerālvielu nekā līdz ziemas beigām, pavasarim vai pat vasarai uzglabātie dārzeņi un saknes, jo uzglabāšanas laikā samazinās minerālvielu un vitamīnu koncentrācija. 

Izvēloties starp Latvijā un ārzemēs audzētajiem dārzeņiem, augļiem un saknēm, priekšroku dod vietējiem produktam, jo to transportēšanas un uzglabāšanas laiks ir daudz īsāks nekā ārvalstīs audzētajiem. Tāpēc, pēc uztura speciālistes teiktā, labāk iegādāties tepat Latvijā nevis ārzemēs audzētu ķirbi, pat ja šobrīd ķirbis ir sezonāls produkts.

“Izvēloties Latvijas vietējos produktus, ne tikai dabūsim labāko no augļiem, dārzeņiem un saknēm, bet arī atbalstīsim savējos ražotājus un audzētājus,” atgādina Olga Ļubina.