Redzes korekcija: jautājumi, uz kuriem vēlējies saņemt atbildes

Redzes korekcija: jautājumi, uz kuriem vēlējies saņemt atbildes

22. Apr 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Līdz ar daudzveidīgu tehnoloģiju ienākšanu mūsu ikdienas dzīvē, arvien vairāk cilvēku saskaras ar redzes problēmām. Dažādu ekrānu pielietojums darbā veicina pastiprinātu redzes un acu sasprindzinājumu. Šāda slodze rada diskomforta sajūtu acīs, galvassāpes, redzes traucējumus. Lai izvairītos no acu pārslodzes,acis ir regulāri jāatpūtina – ik pēc četrdesmit darba minūtēm, būtu jāietur divu minūšu pauze. Šajā laikā ir ieteicams veikt pavisam vienkāršus, acs muskulatūru atslābinošus vingrinājumus vai pārmaiņus skatīties uz kādu tālumā esošu priekšmetu, un pārmaiņus koncentrēt skatienu uz tuvumā esošu lietu.

Lielākajai daļai datorlietotāju ikdiena ir saistīta ar briļļu vai kontaktlēcu valkāšanu, kas ne reti ir ikdienišķu paradumu, sporta un aktīvas atpūtas ierobežotājs.

Līdz ar vasaras iestāšanos arvien biežāk prātā rosās doma – ja vien nebūtu jāvalkā brilles vai kontaktlēcas... Tāda iespēja ir īstenojama, jo redzi var koriģēt ne tikai ar brillēm vai kontaktlēcām, bet arī, veicot redzes korekciju ar lāzeru vai High Definition Vision redzes korekcijas operāciju ar intraokulārās kollamērās lēcas (ICL) implantāciju, kas ir refraktīvās ķirurģijas veids tuvredzības, tālredzības un astigmātisma koriģēšanai.

Kā notiek redzes korekcija ar intraokulāras kollamēra lēcas implantāciju?

Procedūras laikā pacientam starp varavīksneni un acs dabīgo lēcu ievada redzi koriģējošu lēcu, kas neprasa nekādu īpašu kopšanu, turklāt būtiski atvieglo un uzlabo dzīves kvalitāti.  Procedūra vienai acij ilgst apmēram piecpadsmit minūtes. To veic lokālā anestēzijā, iepilinot acī atsāpinošus pilnienus. Procedūras laikā pacients neizjūt nekādas nepatīkamas sajūtas.

Kādas ir kollamēra lēcas implantācijas metodes priekšrocības salīdzinājumā ar redzeskorekciju ar lāzeru?

Galvenā priekšrocība redzes korekcijai ar kollamēru lēcu ir tā, ka šī procedūra ir atgriezeniska. Metodi var pielietot plašam korekcijas diapazonam - no plus desmit līdz pat mīnus astoņpadsmit dioptrijām, turklāt tā ir piemērojama arī astigmātisma gadījumos.

Kollamēra lēcas implantācijas operācija neizraisa sausās acs sindromu, un ilgtermiņa pētījumi apliecina, ka šī metode nerada klīniski nozīmīgu kataraktu. Koriģētā redze ir skaidra, un attēls veidojas dzidrs. Redzes korekcija tiek veikta abām acīm uzreiz vienā dienā.

Vai ir kādi ierobežojumi, lai veiktu redzes korekciju ar kollamēra lēcu?

Intraokulāras kollamēra lēcas implantāciju veic pacientam, kuram redze ir nemainīga un stabila vismaz pēdējā gada laikā. Pacientam ir jābūt vecumā nodivdesmit līdz piecdesmit gadiem. Pacientiem virs piecdesmit gadu vecuma šo operāciju veikt nerekomendē, jo ir augstāks dažādu acs saslimšanu, piemēram, glaukomas, kataraktas vai tīklenes izmaiņu risks.

Kādi ir ierobežojumi pēc šādas redzes korekcijas operācijas?

Tā kā lēca ir veidota no acs dabīgai videi maksimāli pietuvināta materiāla – kollamēra, acs implantēto lēcu neuztver kā svešķermeni, un adaptācija notiek ļoti īsā laikā. Ieteicams ieplānot pāris atpūtas dienas pēc operācijas, lai acs pierastu pie jaunās lēcas un pacients pie jaunajām sajūtām. Aptuveni divas nedēļas pēc operācijas pacientam ir jāizvairās no fiziskas piepūles. Ja pacienta darbs nav saistīts ar fizisku piepūli, jau pēc pāris dienām var atgriezties pie ikdienas pienākumu veikšanas un pilnvērtīgas dzīves – droši var mazgāt galvu, nebaidoties, ka ūdens var iekļūt acīs, lietot kosmētiku, braukt ar velosipēdu, peldēt, nirt, apmeklēt saunu, lidot, kāpt kalnos un vēl daudz ko citu.

Piesakies uz bezmaksas konsultāciju par redzes korekcijas metodi un bezmaksas pirmo mērījumu veikšanu:

LATVIJAS AMERIKAS ACU CENTRS

A.Deglava iela 12a, Rīga

Tālrunis: +371 67272257

www.laac.lv

 20160217095634-74321.jpg

 

Izvēlies savas redzes brīvību!