Radusies interese par jogu. Ar ko sākt?

13. Jul 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēdējos gados ir strauji pieaugusi cilvēku interese un pievēršanās pašizziņas un garīgās izaugsmes tēmām, līdz ar to populāras kļuvušas dažādas sistēmas, kas palīdz sasniegt šos mērķus. Sistēmu un metožu ir daudz, tāpēc nav viegli atsijāt patiesību no izdomājuma un vērtīgo no bezvērtīgā. Šādos apstākļos, drošāk uzticēt savu laiku, veselību un dzīvi zināšanām un praksēm, ko pārbaudījis laiks un cilvēku tūkstoši vairākās paaudzēs, nevis metodēm, kas rodas balstoties uz jaunām un nepārbaudītām idejām. Pasaulē, ir tikai nedaudzas sistēmas, kas izturējušas laika pārbaudi, un viena no tām ir Joga.

Ar ko sākt šo brīnumaino ceļu, kas saucas “Joga”? Pirmais solis ir uzdot sev jautājumu - ko es vēlos panākt ar Jogas palīdzību? Kas manī par to ir pamodinājis interesi? Pati Joga saka, ka pamudinājumi visbiežāk ir ciešanas, ziņkārība vai tieksme pēc absolūtām zināšanām. Tomēr, -papildus tiem noteikti var minēt arī tiekšanos pēc skaistuma, veselības, izturības, iznesības, veiksmes un prāta skaidrības. Jebkura motivācija būs laba un derīga, jo cilvēks, kurš iet Jogas ceļu, patiešām var sasniegt ikvienu no šiem mērķiem. Joga kā laba grāmata spēj darboties dažādos līmeņos, jo līdzīgi kā lasot to pašu grāmatu atšķirīgos dzīves posmos, mēs ieraugām to, kas mums konkrētajā brīdī ir nepieciešams. Ejot Jogas ceļu, varam negaidīti atrast pavisam ko citu, daudz būtiskāku par mūsu sākotnējo mērķi. Varam piedzīvot to, kas slēpjas vārda “Joga” tulkojumā - atcerēties par mūsu ciešo saikni ar pilnīgi visu, ko uztveram visapkārt.

Tiklīdz atbildēsim uz jautājumu par sākotnējo motivāciju, radīsies arī skaidrība par piemērotāko Jogas praksi. Ja vēlamies strādāt ar veselību, skaistumu un ķermeņa pilnveidošanu, palīdzēs Hatha Yoga, kuras pamatā ir Jogas fiziskās metodes un Pranajama jeb elpošanas tehnikas. Ja mūsu labākais draugs ir prāts un vēlamies iet sistemātisku, dziļu zināšanu ceļu, atrodot konkrētas atbildes uz visiem jautājumiem, jāizvēlas Gjāna Joga.- Karma Jogai jāpievēršas, ja vēlamies saprast savus uzdevumus uz šīs planētas, tiecamies realizēt sevi caur darbu, kā arī vēlamies saprast nesavtīgas darbības apslēpto jēgu. Lai iemācītos mīlēt un saskatīt mīlestību it visā, pareizā izvēle būs Bhakti Joga. Laya Joga (Kundalini Joga) būs piemērota tiem, kuri tiecas atmodināt savu iekšējo radošo un enerģētisko potenciālu. Savukārt pakāpenisku, strukturētu un daudzpusīgu pašizziņas procesu, ietverot visus cilvēka esības aspektus, atklās Radža jeb Aštanga joga (astoņu pakāpju joga).  

20150709095750-39160.jpg

Šie ir seši klasiskie pamata virzieni Jogas tradīcijā, taču ir vēl daudz un dažādas citas Jogas sistēmas. Teoriju labāk apgūt no pirmavotiem, iepazīstoties ar  senākajiem, klasiskajiem Jogas literatūras darbiem “Joga Samhita” un autora Patandžali “Joga sutra”. Papildus tiem, katrā no sešiem virzieniem ir atrodami savi fundamentālie zināšanu krājumi. Lai atbildētu uz jautājumu, kāpēc Jogai jau sākotnēji ir tik daudz virzienu, jāatceras, ka mēs visi esam dažādi, mums katram ir atšķirīga dzīves uztvere un katrs izvēlas savu “garšu”. To varētu salīdzināt ar mūzikas festivālu, kurā ierodas cilvēki  ar dažādām gaumēm, un katrs izvēlas savu.

Labā ziņa uzsākot šo ceļu ir tā, ka šobrīd gan Latvijā, gan tuvās Eiropas valstīs ir autentiskas skolas un pārbaudīti skolotāji gandrīz katram Jogas virzienam. Kļūst populāri arī garīgās izaugsmes festivāli, kas ir lieliska iespēja īsā laikā iepazīties ar daudz, dažādiem virzieniem un sistēmām. Festivāls ir vieta, kur iespējams salīdzināt vairākus virzienus un atrast sev piemērotāko, - iepazīties un smelities iedvesmu no citiem meklētājiem, uzklausot viņu stāstus, pieredzi un ieteikumus un, ja paveicas, pat satikt savu skolotāju!

20150709095758-30121.jpg

25. un 26. jūlijā Līgatnes pagasta „Ratniekos” notiks pasākums “Gara Vasara OPEN”, kas pulcēs vairāk nekā 60 dažādu garīgo prakšu skolotāju un mūziķu no Latvijas un visas pasaules. Abu dienu garumā uz vairākiem laukumiem notiks prakses un unikālas meistarklases, bet uz divām skatuvēm-  Latvijas un pasaules mūziķu koncerti. Ikviens varēs apmeklēt nodarbības pie Latvijā atzītiem pasniedzējiem, kuri vadīs dažādas jogas nodarbības, tai skaitā kundalīnī jogu enerģijai, akrojogu jeb pāru jogu, aštanga jogu un hatha jogu. Festivālā būs īpašas aktivitātes un programma bērniem, darbosies veģetāras kafejnīcas un veselīgo preču tirdziņš.

Biļetes uz pasākumu „Gara Vasara OPEN” iespējams iegādāties festivāla mājas lapā un „Biļešu Serviss” kasēs un internetā. Īpašs piedāvājums 3+ Ģimenes kartes īpašniekiem, kuri biļetes var iegādāties ar 25% atlaidi. 

Papildu informācija par festivālu un programmu: www.garavasara.com/festival2015

20150709095718-63906.jpg

 

Autors: Ingus Tamanis, no jogas un meditācijas festivāla “Gara Vasara 2015” organizatoru komandas.