PSRS kodolraķešu bāze Zeltiņos

PSRS kodolraķešu bāze Zeltiņos

14. Sep 2020, 13:48 Cielavinna Cielavinna

Turpinam iepazīt tālāk militāro mantojumu Latvijā.

Šoreiz kārta diezgan interesantan militārajam objektam Vidzemē- PSRS kodolraķešu bāzai Zeltiņos.

Apmeklējot šo bāzi galvenais bija atrast Leņina galvas skulptūru un nofotografēties pie tās. Leņina galva atrodas raķešu palaišanas laukumā. Īstenībā apmeklēt šos militāros objektus ir ļoti interesanti, jo paveras iespēja ielūkoties vēsturē un iztēloties kā tur kas notika un norisinājās.

Raķešu bāze darbojās no 1961. līdz 1989. gadam īpaši slepens militārais objekts kodolraķešu bāze, te bija izvietotas virszemes vidējā rādiusa ballistiskās raķetes P-12 (8K63), P12Y (8K63Y) ar 4 starta laukimiem.

Lidojuma attālums 2200 km. Šajā periodā armija izmantoja apmēram 300 ha lielu, ar dzeloņdrātīm iežogotu teritoriju. Sadzīves (dzīvojamā) zona un īpaši slepenā zona palikušas mantojumā arī šobrīd. Betonētir ceļi ved uz tajā laikā acu slēptām vietām- angāriem, palaišanas laukumiem, bumbu patvertnēm.

Bāzi ir iespēja izstaigāt ar gidu kopā, bet iepriekš ir jāpiezvana un jāvienojas par laikiem, telefona numurs 29492284. Mēs izstaigājām paši, bet domājams ar gidu šis pasākums būtu interesantāks un satura ziņā noderīgāks.