Piparkūku laiks

Piparkūku laiks

22. Dec 2015, 19:24 taschinka taschinka

Ziemassvētki nav iedomājami bez piparkūkām, bet mūsmājās šos gardumus sākam  cept jau oktobra beigās. Kaut kā jau iegājies, ka rudenim aizejot ir šī noskaņa, ka gribas cept brīnumgardos, aromātiskos, sildošos cepumus.

 

20151222190425-99394.jpg

 

Es vienmēr mīklu gatavoju pati, nekad nav nācies pirkt veikala mīklu līdz ar to neko nemācēšu par to teikt un salīdzināt.

20151222190156-28521.jpg

 

Sastāvdaļas:

50ml medus

50ml ūdens

125ml cukurs

75g sviests vai margarīns

1 tēj.k soda

1 maza ola

2 ēd.k skābais krējums

ap 300-400g milti,precīzi grūti pateikt,kad mīcīs mīklu tad redzēs

garšvielas piparkūkām,tas jau pēc vēlēšanās,pēc gaumes.man bija 1 paciņa

 

Pagatavošana:

 

Katliņā ieliekam medu,cukuru,ūdeni,uzsildam līdz cukurs izkusis,turpinam karsēt uz uguns un pievienojam margarīnu,maisam līdz izkūst.

 

Tad pievienojam sodu un intensīvi maisam,masa uzpūtīsies.Maisam līdz šī masa paliek brūna-tumši brūna. Kad šis ir paveikts un masa brūna,tad pievienojam garšviela piparkūkām,vēl nedaudz pakarsējam un tad ļaujam masai nedaudz atdzist,pievienojam skābo krējumu,izmaisam,tad pievienojam olu,kārtīgi izmaisam,un maisam iekšā miltus.

 

Mīcam mīklu,pievienojam lēnām miltus līdz tā nelīp pie rokām.Bet tomēr nepārcenšamies ar miltiem,mīklai jābūt mīkstai,maigai ne cietai. Ieliekam maisiņā un ledusskapī iekšā uz pāris stundām.

 

Tad rullējam mīklu un spiežam cepumus.Mīklu vislabāk rullēt starp diviem cepamā papīra gabaliem,jo tad mīklu var izrullēt ļoti plānu un tā nelīp ne pie virsmas,ne pie ruļļa,jo starpā ir cepamais papīrs. Līdz ar to mīklu ir iespējams izrullēt tik plānu cik vēlamies,kaut papīra biezumā.

Cepam cepumus ap 200 grādiem līdz tie skaisti brūni.Jo plānāk cepumi,jo ātrāk cepas.Aptuvenais laiks 5- 10 minūtes.

20151222190316-18226.jpg

 

Ir man daudz dažādas receptes un visas vienlīdz gardas un tai pat laikā atšķirīgas. Ir mandeļu piparkūkas, ir rudzu miltu piparkūkas, ir medus un cukura sīrupa piparkūkas.

 

20151222190208-48856.jpg

 

20151222190305-47650.jpg

20151222190229-56471.jpg

 

Ir visādi eksperimenti ar piparkūku mīklu, groziņi, riekstiņi, torte, trubiņas, mājiņas,pildītas piparkūkas.

20151222190335-82681.jpg

 

20151222190500-28344.jpg

 

20151222190538-76208.jpg

 

20151222190346-92469.jpg

 

20151222190614-81953.jpg

 

20151222190637-97718.jpg

 

20151222190718-58387.jpg

 

20151222190817-82381.jpg

 

20151222190826-25480.jpg

20151222190356-27132.jpg

20151222190904-67539.jpg

20151222190914-66787.jpg

 

20151222190409-59851.jpg

 

Šogad nedaudz pieliku roku pie mājiņas gatavošanas.  Kas pirmajā brīdī šķita viens divi gatavs, tas izrādījās vairāku stundu piņķerīga darba, tomēr esmu sajūsmā.Sākumā jāizdomā mājas konstrukcija,jāuzzīmē uz papīra un tad uzmanīgi jāgriež ārā no mīkla. Pēc iespējas nedeformējot,bet nu man tas parasti neizdodas.Vienmēr šķībi, greizi, tas man ir-kaut kas ,kaut kur uz viena sāna vairāk, citur mazāk. Bet ar to jau sadzīvoju :D

Nav žēl ieguldīto laiku, jo ir prieks ne tikai  man , bet arī mājiņas īpašniekiem. Dēlam parasti tiek vairāk,jo ir daudz visādi eksperimenti un tik tad oriģināls. Šogad dēls grib gatavot baznīcu, nu tad redzēs kā būs.

20151222191003-16805.jpg

 

Mājiņa ar skaisti mirdzošiem lodziņiem,kas maina krāsu.

20151222191046-22957.jpg

 

20151222191055-81066.jpg

 

Un šādi tumsā, pa fikso nočiksēju,bez kvalitātes.

20151222191121-64968.jpg

 

20151222191146-79167.jpg

 

Protams,ir šķība, ir greiza, bet kopskats tīri neko. 

20151222191232-55779.jpg

 

Tad iešāvās prātā pievienot vēl kādu detaļu, jautrībai. Būs vēl dāvanu maiss.

20151222191300-28616.jpg

 

Mājiņai tīri neko izmērs- nav maza, nav liela, bet pietiekoša. Augstums 17cm, garums 20cm un platums 10cm.

20151222191340-84232.jpg

Iveta - tereeze Iveta - tereeze 22. Dec 2015, 23:24

Mēs arī rīt mēģināsim uzburt piparkūku mājiņu.