Pēc dzemdībām, mīlējoties rodas sāpes. Kādēļ tā?

Pēc dzemdībām, mīlējoties rodas sāpes. Kādēļ tā?

08. Feb 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Gribu uzzināt, kā pareizāk uzsākt seksu pēc dzemdībām? Vai tā ir psiholoģiska vaina, ka man sāp un līdz seksam tā arī nenonākam, vai arī varētu būt, ka maksts ir kļuvusi mazāka? Kopš dzemdībām pagājuši 2,5 mēneši,” raksta kāda jaunā māmiņa.

Uz jautājumu atbild ginekoloģe Sandra Tamane. 

Ja ir iekaisusi, sausa gļotāda 

„Ļoti svarīgi ir saprast, kāds ir sāpju cēlonis. Gadījumā, ja ir iekaisusi un sausa gļotāda, tāda tā būs tik ilgi, līdz atjaunosies maksts mikroflora.

Lai noskaidrotu, vai šis ir patiesais sāpju cēlonis, vispareizāk šo jautājumu būtu uzdot savam ginekologam! Parasti pusotru mēnesi pēc dzemdībām sievietei noņem onkocitoloģisko analīzi, kuras rezultātos uzrādās, kāda ir maksts mikroflora,” stāsta ginekoloģe.

Sandra Tamane atklāj, ka sievietēm pēc dzemdībām šīs analīzes ļoti bieži uzrāda, ka maksts mikrofloras tikpat kā nav, vai arī tā ir ļoti mazizteikta, līdz ar to makstī raksturīga sausuma sajūta. Šajā gadījumā, uzsākot dzimumdzīvi, protams, ir sāpes un nepatīkama sajūta!

Kā rīkoties? 

Tad, ja sāpju iemesls ir maksts sausums, ginekologs var izrakstīt speciālas estrogēna tabletes vai svecītes. Šis medikaments „pabaro” gļotādu ar estrogēnu un atjauno makstī mitrumu.

„Tad, ja šī problēma nav tik izteikta, atsākot dzimumdzīvi var lietot arī parastos, aptiekās nopērkamos lubrikantus. Pirmajā mīlēšanās reizē tas pat ir ieteicams, gan, lai atvieglotu mīlēšanās procesu, gan tādēļ, lai nerastos mikroplaisiņas!

Tāpat mīlējoties var lietot arī lokālo kontracepciju – krēmu, kas darbojas tāpat kā lubrikants,” stāsta Sandra Tamane.

Ja jūtamas sāpes vēderā 

Gadījumā, ja šai sievietei sāpes rodas vēderā, arī tad viņai ieteicams doties vizītē pie sava ginekologa un noskaidrot, kāds ir to iemesls. Tātad uzzināt, vai vēders ir uzpūties, vai arī radusies kāda dzemdes problēma, vai, iespējams, izveidojusies cista. Pats svarīgākais ir diagnosticēt sāpju cēloni!

Vai tev pēc dzemdībām viegli izdevās atsākt dzimumdzīvi? 

Eksperts

Sandra Tamane

ginekoloģe, dzemdību speciāliste
Sandra Tamane Vecāku skolā