Pēc bērniņa dzimšanas parūpējies arī par sevi!

21. Feb 2017, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniņš ir jau klāt, varbūt jau paaudzies, iespējams, krūts ēdināšanas procesi vēl norisinās vai varbūt vairs nē. Bet kas notiek ar tavu - sievietes organismu?  Dabā un cilvēka organismā pastāv pretpolu  cīņa, kas galu galā ir izdzīvošana un attīstība. Ik dienu vidē un mūsos notiek miljoniem bioķīmisku reakciju.

Viens no daudziem procesiem ir cīņa un reizē arī sadarbība starp antioksidantiem (aizsargsistēmu) unbrīvajiem radikāļiem. Ja ir saglabāts līdzsvars, mūsu iespēja saslimt ir mazāka un novecošana  lēnāka. Šajā reizē piedāvājam iepazīties ar divu speciālistu viedokli!

Cik labi mēs pašas jutīsimies pasaulē, kad bērniņš ir jau klāt? Apkārt notiek tik daudz bioķīmisko reakciju, un gribas ilgāk palikt jaunai un skaistai, nevis nogurušai un bezmiega nomocītai.

Dr.Lolita Neimane

Par antioksidantiem tiek runāts daudz, tie ir krēmu un pat šampūnu sastāvā. Tie ir cīnītāji pret brīvajiem radikāļiem jeb atomiem vai molekulām, kam pietrūkst pārīša. Tad, kad tās ir viens, viņš kļūst agresīvs un organismā tas var nodarīt šausmu lietas. Kā tie rodas? Ozona caurumu dēļ, smēķēšanas dēļ, nepareiza uztura dēļ, UV starojuma dēļ, ilgstošu saslimšanu rezultātā. Ja tādi ir, jādomā par aizstāvību antioksidantu veidā.  Tie ir brīvā dabā atrodami, tie ir daudzveidīgi. Piemēram, kvercetīns, kas ir zīdkoka augļos, vīnogu miziņās. Resveratons - sarkanajos sīpolos, sarkanajās pupiņās. Tādu antioksidantu ir tūkstošiem. Jautājums, vai ikdienā uzņemam produktus, kas šos antioksidantus satur. Tāpēc arī daudzi uzsver, cik svarīgi ir uzņemt dabīgi audzētus augļus un dārzeņus katru dienu - puskilogramu.Pārstrādāti augļi jau daudz ko zaudējuši. Runa ir par svaigiem, sezonāliem, vietējas izcelsmes produktiem.

Ja trūkst antioksidanti, jāpadomā par to, kas kuram organismā trūkst. Dažreiz ir tādas situācijas, kad ēdam pareizi, bet daudzas uzturvielas tomēr neuzsūcas. Tā var notikt arī stresa ietekmē, kādu traumu, saslimšanu ietekmē. Pavasarī jau pastiprinātāk jādomā par ādas aizsardzību, ne tikai par uzturu.

Ziemas dārzeņu vidū populārs ir burkāns, ko noteikti vajadzētu arī izmantot.

Ir faktori, kas ietekmē novecošanos

Cilvēki noveco un tas ir dabīgi, bet ir cilvēki, kam izdodas novecošanos padarīt lēnāku. Te ir nozīme arī gēniem, un tad, protams, tam, kā dzīvojam, kā kustamies. Novecošanas faktors izpaužas cilvēkiem dažādi. Jāņem vērā arī klimatiskais faktors, kaitīgie ieradumi kā smēķēšana.

AS OLAINFARM medicīniskā pārstāve Egija Ozola

Ir dzīves brīži, kad ir nepieciešams papildināt uzturu ar uztura bagātinātājiem. Jāpievērš uzmanība tam, lai sastāvs būtu dabīgs. Viviline sastāvā visi augu kompleksi ir pieejami, tāpat tajos ir vēl arī melleņu, zaļās tējas un vīnogu sēklu ekstrakts. Ikdienas uzturs var tikt papildināts ar šiem trūkstošajiem augu kompleksiem.

Latvijas tirgū šāds uztura bagātinātājs pieejams jau divus gadus, un šis ir Latvijā ražots uztura bagātinātājs. 

Uztura bagātinātājus var lietot ne tikai sievietes, bet arī vīrieši, jo arī viņu uzturs ikdienā ne vienmēr ir tāds, kādam tam jābūt, un arī viņu veselības stāvokli ietekmē stress.

Ja mēs papildus neuzņemam antioksidantus, tas nenozīmē, ka mūsu organismam nav nekādu vispār aizsargspēju, bet, ja brīvie radikāļi tiek neitralizēti, āda kļūst veselāka, labāk notiek dzīšanas procesi, ir milzīgs labumu kopums, kas ir ieguldījums ilgtermiņā.

Tuvojoties pavasarim un vasarai, jādomā vairāk par zaļumu uzņemšanu, par sezonālās pārtikas iespējām. Pārējā laikā noteikti būtu jālieto uztura bagātinātāji.  Tas nenozīmē, ka uztura bagātinātāji jālieto visu gadu pilnīgi katram, tas nozīmē, ka jāizvērtē dažādas dzīves situācijas un pirms uztura bagātinātāju lietošanas jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu.

Māmiņu Klubs