Par svētku rotu- eglīti

Par svētku rotu- eglīti

16. Dec 2014, 14:42 nosiguldas nosiguldas

Es nevaru iedomāties Ziemassvētkus bez eglītes un skuju smaržas istabā. Eglīti var atvest no meža, bet tad jārēķinās, ka karošana ar skujām būs samērā ilga un nepatīkama. Var izvēlēties eglīti podiņā, bet  tas sit pa kabatu. Es esmu grieztās eglītes piekritēja un noteikti tai jāatrodas istabā. Tas man atgādina manu bērnību un tos jaukos mirkļus, ko es kā maza meitene pavadīju kopā ar savu ģimeni un mīļo omīti. Katru gadu domāju savādākus rotājumus, sākot no krāsām, beidzot ar stilu. Bet, lai šī rota ilgāk mūs priecētu gribās atrast ideālo variantu, kas palīdzētu paildzināt šī skaistuma mūžu.

Grieztā eglīte

apmēram 8-10 cm no stumbra apakšdaļas jāatbrīvo no mizas, un jāapstrādā ar asu nazi, lai atvērtu svaigas poras. Egles zarus vajadzētu laiku pa laikam apsmidzināt ar pulverizatoru, tas palīdzēs kokam ilgāk saglabāt svaigumu. Nenesiet eglīti uzreiz siltā telpā, krasās temperatūras maiņas dēļ, skujas birs daudz un strauji. Vispirms pāris stundas paturiet eglīti kāpņu telpā vai koridorā, kur nav tik silts kā istabā. Es gan atzīšos, ka man trūkst pacietības, man vajag uzreiz un tagad.

Kad izvēlies eglītes atrašanās vietu telpā, pārliecinies, lai tuvumā neatrastos radiatori vai citas sildierīces. Manā gadījumā nav  variantu, eglīte ir pie radiatora un stiprinās pie trubas, bet tāpēc es kātu lieku ūdenī.

 

  • Ja eglīte mājās pārnesta dažas dienas pirms svētkiem, to jātur vēsumā.
  • Pirms eglītes ienešanas iekštelpās, pieturot egli stumbra vidusdaļā, piesitiet to pie zemes, lai nobirtu sakaltušās skujas. Šādi ieteicams rīkoties arī pērkot eglīti, jo tad var redzēt vai kociņam nebirst skujas.
  • Ja nav vietas, kur glabāt eglīti, tad divas dienas pirms tās izrotāšanas ievietojiet stumbra galu traukā ar ūdeni, kurai pievienotas klāt 3- 4 ēdamkarotes glicerīna. (Kur to pirkt, gan nevaru iedomāties?)
  • Lai eglītei pēc iespējas ilgāk nenobirtu skujas, ieteicams to ievietot spainī ar tīrām, mitrām smiltīm. Spainī iebērtām smiltīm klāt jāpievieno apmēram litru ūdens, kam klāt pievienots neliels glicerīna vai želatīna daudzums, vai aspirīna tablete plus 2 ēdamkarotes cukura. Egli vislabāk novietot tā, lai stumbra lejas daļa būtu pārklāta ar mitrām smiltīm ne mazāk kā 20 centimetrus. Smiltīm ik pēc katrām 1-2 dienām jāpielej klāt ūdeni.
  • Variants, kad smiltis nav pieejamas. Eglīti ievietojama traukā ar ūdeni. Ūdenim jāpievieno klāt pus tējkarote citronskābes, karotīte želatīna un mazliet sarīvēta krīta. Vēl izlasīju, ka labi palīdz dažas tabletes aspirīna.
  • Ūdenim var pievienot šķipsnu sāls, karoti cukura un vienu tableti aspirīna (spainim ūdens). (Viens pats cukurs veicinās ūdens bojāšanos, tāpēc sastāvdaļas darbojas tikai kopā).

e1

 

Ja eglīte ir podiņā.

Man ir ļoti jauka draudzene, kas katru gadu kopā ar vīru dodas eglītes meklējumos, to ieceļ puķu podā un pēc svētkiem tā ieņem goda vietu blakus pārējām, kas katru gadu papildina eglīšu rindu gar žogu. Man ir dāvināta skaista eglīte podā, bet saglabāt līdz pavasarim tā arī neizdevās. Izrādās, lai to varētu izdarīt ir vairāki priekšnosacījumi, sākot ar to, ka noteikti pirms eglītes pirkšanas ir jāapskata sakņu kamols, līdz tam, ka pēc eglītes iznešanas laukā tai saudzīgi jāievēro siltuma/ augstuma režīms.

  • eglīti istabā vajadzētu turēt pēc iespējas īsāku laiku;
  • vajadzētu atturēties no svecīšu un brīnumsvecīšu dedzināšanas eglītē;
  • vietu istabā vajadzētu izvēlēties pēc iespējas tālāk no radiatoriem;
  • pārbaudījumu telpās eglītei palīdzēs izturēt sniegs, kuru vēlams likt podiņā uz saknēm;
  • katru dienu vēlama skuju mitrināšana, izmantojot rokas pulverizatoru;
  • jāuzmana, lai augsne podiņā būtu vienmērīgi mitra – neizžūtu;
  • pie aukstuma eglīte jāradina pakāpeniski – pirms nešanas laukā, jāpatur vēsākā priekšnamā vai verandā, kurā temperatūra nenoslīd zem 0 grādiem;
  • ja zeme nav sasalusi, tad eglīti ar visu podiņu var ierakt augsnē līdz pavasarim, kad tai piemeklē pastāvīgu vietu.
  • Pavasarī šo eglīti gan nevajadzētu stādīt pārāk tuvu mājai vai pašā centrālajā dobē, jo tā var sagādāt pārsteigumu, izaugot par ļoti lielu koku.

Jaukus svētkus Jums vēlot

no siguldas