SEB pensiju fonda valdes priekšsēdētāja: uzkrājumus var veidot ikviens!

08. Dec 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gada beigās būtu lietderīgi pārskatīt savu ģimenes budžetu - cik un kam esam tērējuši, cik ietaupījuši, cik spējuši atlikt nākotnes vajadzībām. Ja ģimenē aug bērni, ģimenes budžets jāplāno vēl jo rūpīgāk. Ko varam paveikt vēl šogad un par citiem ar ģimenes budžeta pārvaldīšanu saistītiem jautājumiem stāsta SEB pensiju fonda valdes priekšsēdētāja Dace Brencēna.

Gada beigas ir laiks, kad pārskatīt savu finanšu situāciju. Varam paskatīties savus gada kopējos ienākumus, lai saprastu, cik esam tērējuši, un kā varētu veidot uzkrājumu. Paldies Dievam, ka mums valsts palīdz ar to, ka varam atgūst daļu no nomaksātajiem nodokļiem. Arī tos varam likt lietā, lai veidotu uzkrājumu.

Uzkrājot katru mēnesi varam sakrāt noteiktu naudas summu, kas var tikt izmantota bērna labā, piemēram, bērna izglītībai. Ja nepieciešams kāds iegansts, lai to izdarītu, nodrošinot labklājības līmeni bērnam ilgākā laika periodā, gada beigas ir tam piemērots brīdis. Kāds no ģimenes locekļiem var uzdāvināt bērnam tādu uzkrājumu veidu.

Nav taisnība, kā iekrājumus izdodas veidot tikai cilvēkiem ar lieliem ienākumiem. No mazākiem ienākumiem nav jākautrējas, jāpaskatās, vai tiešām visu notērējat, varbūt var atlikt mēnesī kaut 10 eiro. Tāpat paskatieties, vai visi tēriņi ir lietderīgi. Ir prioritārās lietas, un ir tādas, no kurām var atteikties, jo viss nebūt nav jānotērē. 

Ko ieteikt tiem, kas dzīvo no algas līdz algai? Parūpēties varam tikai paši par sevi, jādomā, kā varam palielināt savus ienākumus, vai arī - kā varam samazināt savus izdevumus. Nav jau citas iespējas. Varbūt ir vērts investēt izglītībā, lai tiktu pie labāk atalgota darba.

Domājot par to, cik lielai iemaksai jābūt, lai veidotu uzkrājumus, jāsaka, ka bankas darbinieks palīdzēs atrast ģimenei labāko, piemērotāko risinājumu. Ja kāds no ģimenes strādā, vislabāk izvēlēties to veidu, kam ir pieejamas nodokļu atlaides, lai šis uzkrājums būtu izdevīgāks pašiem. Jāpārdomā termiņš, līdz kuram krāsim naudiņu bērnam, piemēram, 18-19 gadi. Vēl jāpadomā, vai papildus gribam bērnu apdrošināt. Var apdrošināt arī savu dzīvību. Ikmēneša maksājumu var izveidot, piemēram, 10-15 eiro. Piedalīties krāšanā var arī vecmāmiņas, vectētiņi. Maksājumus savā internetbankā varēs apskatīt un pārbaudīt.

Polisi var lauzt jebkurā brīdī, taču nodokļu atlaide pienākas tiem līgumiem jeb polisēm, kas garāki par 5 gadiem, pretējā gadījumā nodokļu atlaides nāksies valstij atmaksāt atpakaļ.  Laužot pirms termiņa polisi, var tikt piemērots vien komisijas maksājums.

Kam parasti tiek veidots uzkrājums? Tās ir divas lietas, kas mūsu dzīvē noteikti būs, un tās ir tās jomas, kurām ir nepieciešama drošības sajūta - bērnu izglītība un personīgais pensijas vecums. Pārsvarā cilvēki baidās no ilgāka termiņa līgumiem, tomēr jau tagad varam darīt visu, lai nākotne būtu labāka.

Māmiņu Klubs

Saruna sadarbībā ar SEB Dzīvības apdrošināšanu

20140829102947-39241.jpg