Panākumu atslēgas un atslēdziņas

Panākumu atslēgas un atslēdziņas

10. May 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

“Es mīlu savu dzīvi!” – viņa saka, un smaidošās acis mirdz! Cēsīs dzimusī un augusī Juta Vējiņa (Steel) jau desmit gadus mājo Lielbritānijā un pa šiem gadiem sasniegusi daudz, tai skaitā kļuvusi par vairākkārtēju Lielbritānijas čempioni boksā, kā arī guvusi ievērojamus panākumus citos cīņas sporta veidos.

Kad pēc nopietnām traumām sporta karjeru nācās atlikt, Juta vēl slimnīcā sāka rakstīt pasakas par brašo un zinātkāro putniņu Tomu. Putniņš Toms ir brašs puisis, kurš saviem draugiem un lasītājiem jauku stāstiņu formā izskaidro dažādas sadzīvē svarīgas lietas. Latviešu un angļu valodā ar putniņu Tomu iespējams iepazīties krāsainās grāmatās bērniem – “Putniņa Toma stāstu grāmata” un angļu valodā “Birdie Tom. Storybook”, kuras nopērkamas Latvijas grāmatnīcās un arī internetā. Īsajos, ilustrētajos stāstiņos darbojas Putniņš Toms, viņa mamma, labākais draugs Denijs un citi. Šajos tēlos un varoņu piedzīvojumos katrs bērns viegli atpazīs sevi un savus draugus tipiskās ikdienas situācijās, kurās jāpieņem pareizais lēmums. Sadraudzējoties ar brašo, mazliet spītīgo, bet vienmēr labsirdīgo Tomiņu, bērns labāk izpratīs drosmes, laipnības un neatlaidības nozīmi, mācīsies cīnīties par saviem sapņiem, palīdzēt citiem un uzņemties atbildību par savu rīcību. Aiz katra stāstiņa ievietotie pārrunu temati un uzdevumi ļaus vecākiem pētīt šo grāmatu kopā ar bērniem, bet bērnudārza audzinātājiem un skolotājiem – izmantot to nodarbībās. Putniņš Toms iedvesmos bērnus sapņot par lieliem mērķiem un tos arī sasniegt, būt iejūtīgiem, labsirdīgiem un drosmīgiem.

Vēl Juta kopā ar draugu uzņēmusi arī īsfilmu “#Followme”. 

Kā radās putniņš Toms?

Man bija ceļgala trauma un bija ļoti daudz brīva laika. Draugs ieteica rakstīt grāmatu. Nebija ne plāna, sākuma un beigu, tāpēc pirmais stāstiņš, ko radīju, bija sportisks – tā ir tēma, kuru zinu vislabāk.

Ar domu iedvesmot bērnus?

Noteikti iedvesmot un iedrošināt, kā arī likt aizdomāties. Jo manuprāt, būt labam cilvēkam arī ir viena no panākumu atslēgām. Es ticu karmai, un ticu, ka labi darbi nāk atpakaļ, un ja tu vēl ieliec ekstra darbu tai visā, ir skaidrs, ka labas lietas izdosies. Man gribas iedvesmot bērnus, un vēl tajā ir apslēpta ziņa vecākiem – iedrošiniet savus bērnus!

Mūsu vecāki ir mūsu pirmie, tuvākie fani, un ja viņi mūs neiedrošina, tad būs grūti.

Pastāsti, kā tevi tētis mācīja bērnībā!

Viņš vienmēr sacīja: dari, ko tev liek, un drusciņ vairāk. Tāpēc, ja man ir jāpiepumpējas 10 reizes, es pumpējos 11. Noskrienu 110, nevis 100 metrus. Katru dienu izdarot par šo drusciņu vairāk, padarītais summējas un beigās tu esi izdarījis daudz vairāk, nekā vidusmēra cilvēks. Tā arī ir viena no mazām, bet drošām panākumu atslēdziņām!

20180509151435-73600.jpg

Kādus panākumus tā atnesa tev pašai?

Es divas reizes pēc kārtas uzvarēju Anglijas čempionātā boksā.

Un vēl tu uzrakstīji bērnu grāmatu, kas jau ir guvusi panākumus, un esi uzņēmusi filmu. Kā klājas tavai filmai?

Filmai klājas labi, tā ir pārdošanas procesā. Bet ar filmu arī sākumā bija sajūta, ka esmu iegājusi tumšā telpā un man jāatrod dokuments, kas tur tumsā ir paslēpts... Neko nezināju par kino industriju, bet šai filmai kārtoju visas papīra lietas, lai uzņemšana varētu sākties, un pēc tam, filmēšanas laikā, darīju visu iespējamo un neiespējamo. Tā bija vēl viena pilnīgi jauna pieredze.

Panākumu atslēga mazam cilvēkam?

Ticība – ticība sev un ticība no citiem cilvēkiem. Jo, kad tu esi maziņš, tevi visi ietekmē. Tu esi kā balta lapa šajā pasaulē, un apkārtējie krāso tevi. Vai tu būsi pozitīvs, vai tu būsi negatīvs – tas viss ir apkārtējo cilvēku ietekmes rezultāts! Tāpēc ir svarīgi, kādā vidē tu esi un, lai vecāki iedvesmo tevi. Un ja vecāki neiedvesmo, ir svarīgi, lai ir grāmatas un filmas, kas iedvesmo un pasaka: zini, tu vari, ja tu tici sev! Un ir vienalga, ko citi saka!

Un panākumu atslēga lielam cilvēkam?

 Tāda pati, manuprāt – ticība sev un saviem spēkiem, un iet tajā virzienā, kādā tu vēlies. Un nešaubīties! Un nedomāt pārāk daudz, bet darīt – reālu vai pat mazliet nereālu mērķu sasniegšanā

Un vēl viens padoms, ko man gribas pasacīt. Agrāk es ļoti daudz darīju, lai sasniegtu vienu mērķi, otru, trešo – un no sirds vēlējos katru no tiem īstenot. Bet tad pirms dažiem gadiem es uz dzīvi paskatījos savādāk un nevis saliku sev arvien jaunus konkrētus mērķus par naudu, slavu un citām lietām, bet vēlējos kļūt laimīga! Un viss, kas pēc tam notika, bija pretrunā ar maniem iepriekšējiem plāniem, bet es esmu laimīga. Man nav piecu gadu plāna, man nav pat plāna gadam. Pirms gada mēs Losandželosā uzņēmām filmu un man nenāca ne prātā, ka šodien būšu Latvijā, staigāšu pa Vecrīgu un grāmatnīcu logos redzēšu savu grāmatu! Man patīk tas, ka šādas lietas var notikt!

Vēlos lai putniņam Tomam izaug spēcīgi spārni, un lai viņš aizlido uz daudzām mājām un iedvesmo bērnus!

Latvijai ir bijusi smaga vēsture, bet pēdējos gados arvien vairāk redzu, ka cilvēki atplaukst, atdzimst un notic dzīves gaišajai pusei – kļuvuši daudz, daudz pozitīvāki! Jaunieši tic sev un panākumi ir un būs. Vēl pēc desmit, piecpadsmit gadiem uz šī pozitīvā viļņa būsim mēs visi!

Ko jūs ar putniņu Tomu novēlat saviem lasītājiem?

Ticiet sev!