Pagatavot veselīgus saldumus? Ir risinājums!

Pagatavot veselīgus saldumus? Ir risinājums!

09. Dec 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērns atsakās ēst putras un dārzeņus? Bet ja to pašu pasniegt picas, vafeļu un citu našķu veidā? Pavārgrāmatas „Bezgrēka našķi” autore Jarina Perepeļica piedāvā vairākus variantus kā ātri un vienkārši pagatavot veselīgus kēksus, cepumus, pankūkas. Receptes ir bez cukura un baltiem miltiem.

Grāmata noderēs visai ģimenei! Labs iemesls mainīt savus ēšanas paradumus un atklāt jaunu garšas pieredzi pat tad, ja ir atklāta alerģija vai produktu nepanesība. Novērtēs gan mammas, kas mērķē atgūt formu; gan bērni, kas grib katru dienu dabūt našķu devu; gan tēvi, kas aktīvi nodarbojas ar sportu un grib uzņemt „pareizās” kalorijas; gan vecākā paaudze, kas būs pārsteigta, baudot saldumus bez ierastām sastāvdaļām – olām, sviesta un piena.

„Man nepatīk ievērot diētas, kas tik un tā noved pie tā, ka sāc ēst saldumus. Meklēju kādu ilgtspējīgu ideju ikdienas balansam – neatteikties pilnībā un tomēr ievērot uztura dienas normas. Protams, izgāju cauri dažādiem blogiem, forumiem, recepšu portāliem un sapratu, ka vēlos eksperimentēt pati. Negribējās sarežģīt dzīvi, tāpēc izvēlējos tikai tos produktus, kas viegli nopērkami jebkurā rajona pārtikas veikalā, nevis specializētajās bodēs. Tas ir stereotips, ka par veselīgu uzturu jāmaksā vairāk. Kukurūzas, griķu, zirņu, rīsu milti ir vienā cenu kategorijā ar ierastajiem produktiem. Tad kāpēc nepaplašināt savas ikdienas ēdienkartes sarakstu?” uzskata grāmatas autore.

Jebkurš uztura speciālists ieteiks ēst vairāk dārzeņu. Ne katram garšo sautējumi. Arī putraimu vietā daudzi tomēr izvēlās maizi vai makaronus. „Tas ir stāsts par pasniegšanu. Ja saki bērnam – nāc ēst griķus ar burkāniem, tā ir viena reakcija. Un tagad liekam uz galda picu! Visi uzreiz klāt! No griķiem, kvinojas un dārzeņiem lieliski sanāk pica, plācenīši. Arī maize! Grāmatā ir vairāki varianti. Man ļoti garšo zirņu miltu vafeles. Kopš esmu atklājusi dažādu miltu veidus, man vairs negribas klasiskās saldās vafeles. Pirmkārt, tiešām labi garšo, otrkārt, nodrošina sāta sajūtu ilgam laikam. Kur noslēpums? Tā saucamie, „lēnie” ogļhidrāti,” tā Jarina.

Pēc profesijas Jarina ir žurnāliste un ir pieradusi daudz pētīt, analizēt un eksperimentēt. Organisma reakcijas, garšu salikumi, pārdomāti produktu saraksti, izdevīgi risinājumi. „Būdama sabiedriski aktīva pilsētniece, tiecos apmierināt pamatvajadzības attiecībā uz ēdienu – lēti, ātri, veselīgi, garšīgi. Nu esmu gatava dalīties pieredzē un iedrošināt citus”.  

Piedāvātās receptes neprasa kādu īpašu notikumu. Šos našķus var ēst katru dienu un ņemt līdzi uz darbu vai skolu. Receptes ir gana vienkāršas – ar tām tiks galā pat skolēns! Tāpēc droši var visu gatavot kopā un ieviest mājās jaunās tradīcijas. Un kā būtu, ja svētku galds šogad arī būtu bez grēka drupatiņas?

Grāmata „Bezgrēka našķi” pieejama grāmatu veikalos visā Latvijā.

Autores Instagram @jarina.perepelica

Recepte no grāmatas „Bezgrēka našķi”

Ķirbja kēksi

Kad ķirbju sezona klāt, izmantoju tos visos iespējamos veidos. Piemēram, pagatavoju krēmzupu un daļu atlicinu kēksu mīklai. Šim nolūkam der arī cepti ķirbji. Lietot vienas un tās pašas sastāvdaļas gan pusdienu, gan saldā ēdiena pagatavošanai ir labs veids kā atslogot mūsdienu aizņemto cilvēku. Šie kēksi nav saldi, jo to pagatavošanai tiek izmantotas tās pašas garšvielas kā sāļajām uzkodām, tāpēc tie lieliski papildina zupu vai salātus.

Sastāvdaļas (6–7 kēksiem)

gabals (aptuveni 15 x 15 cm) nomizota ķirbja vai trīs kausi gatavas ķirbju krēmzupas

4 ēdamk. kukurūzas miltu vai putraimu

3 ēdamk. rīsu miltu

2 ēdamk. sezama sēklu

2 ēdamk. ķirbju sēklu

2 ēdamk. rafinētas olīveļļas

1/2 glāzes rīsu piena

sāls, malti melnie pipari un citas garšvielas pēc izvēles

Pagatavošana

Ķirbi vai nu apcep, vai sautē, vai sarīvē svaigu, vai izmanto iepriekš pagatavotu krēmzupu. Der visi varianti. Pievieno kukurūzas miltus (būs maigāka konsistence) vai kukurūzas putraimus (kēksos būs jūtami kraukšķīgi gabaliņi), rīsu miltus, sēklas, eļļu un garšvielas. Visu kārtīgi samaisa. Konsistencei jābūt vidēji biezai. Ja ir par šķidru, jāpievieno vēl milti. Ja ir par sausu, jāpielej rīsu piens. Masu liek kēksu formiņās un cep līdz 180 °C uzkarsētā cepeškrāsnī 25–30 minūtes.

Varbūt tomēr saldu?

Šo pašu recepti var izmantot par pamatu saldo kēksu pagatavošanai. Tādā gadījumā rīsu miltus aizvieto ar auzu vai mandeļu miltiem, sezamu sēklu vietā liek kokosriekstu skaidiņas, rīsu piena vietā – apelsīnu sulu, bet par garšvielu izmanto rīvētu šokolādi.