Vasara un ODI! Padomi, kā izvairīties no odu kodumiem!

Vasara un ODI! Padomi, kā izvairīties no odu kodumiem!

23. Jun 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Brīvdienās svinēsim Līgo svētkus! Daudz laika pavadīsim svaigā gaisā un viena no lietām, kas šo svētku baudīšanu var krietni pabojāt - odi! Odu kodumi, ja pieaugušajiem saprotama lieta un tikšana galā ar niezi un pumpām jau ir ierasta lieta, bērniem, odu kodums un niezošās vietas var sagādāt diezgan lielu diskomfortu. 

Uzzini, kas pievilina odus! 

1. Gēni

Varbūt kādreiz esi pamanījis, ka vieni cilvēki odus piesaista vairāk nekā citi? Agrāk zinātnieki to skaidroja tā, ka odus piesaista dažādi ēdienu aromāti, tāpēc odi daudz labprātāk izvēlēsies lidot pie tā cilvēka, kurš tikko ir ēdis sāļu un treknu ēdienu vai iedzēris alu, kas savā ziņā arī ir taisnība, taču visai nesen zinātnieki ir atklājuši, ka tieši gēni ir viens no spēcīgākajiem indikatoriem tam, vai ods izvēlēsies iedzelt tev vai cilvēkam, kas stāv tev tieši blakus. Katram cilvēkam ir unikāls gēnu sastāvs, kas nosaka dažādas mūsu ķermeņa īpašības, piemēram, kā mēs izskatāmies vai kā smaržojam.

Nesenais eksperiments Londonas Higiēnas un Medicīnas skolā pierāda to, ka gēnu īpatnības patiešām palielina iespējamību, kas ods izvēlēsies tieši tevi, kā savu upuri. Viena no lietām, kas visvairāk piesaista odus ir tieši ķermeņa aromāts, kuru nosaka cilvēka gēni un kurš katram cilvēkam ir atšķirīgs. Eksperimentā tika pārbaudīts, kā odus piesaista identiskie un neidentiskie dvīņi un tika konstatēts, ka odu kodumu sadalījums starp katriem diviem identiskajiem dvīņiem bija ļoti līdzīgs, savukārt starp katriem diviem neidentiskajiem dvīņiem atšķirīgs, kas pierāda to, ka gēni patiešam ir viens no faktoriem, kā odi izvēlas sev tīkamākus cilvēkus.

 

2. Ogļskābā gāze

Viens no galvenajiem veidiem, kā odi spēj saost cilvēkus ir pateicoties cilvēka izelpā esošajai ogļskābajai gāzei. Odu ķermenī atrodas specifisks orgāns, kas darbojas kā ogļskābās gāzes uztvērējs un spēj saost ogļskābo gāzi pat no 45 metru attāluma. Cilvēka ķermeņa aromātus vai siltumu odi spēj sajust tikai atrodoties ļoti tuvu ādai un šos aromātus var nobloķēt izmantojot dažādus odu atbaidītājus, taču ogļskābo gāzi no mūsu izelpas nobloķēt ir praktiski neiespējami, tāpēc elpošana piesaista odus no visas tuvākās apkārtnes. Cilvēks vidēji izelpo tikai 4% ogļskābās gāzes katrā izelpā, kas var likties maz, taču vējš šīs daļiņas var aiznest lielākos attālumos apkārt mums, tādējādi piesaistot odus no vairāku desmitu metru attāluma.

Interesanti ir tas, ka jo vairāk CO2 gāzes mēs izelpojam, jo vairāk odus piesaistām. Tāpēc cilvēki sportojot piesaista vairāk odus, jo dziļāka un paātrināta elpošana izdala vairāk CO2 gāzes, kā arī cilvēki ar lielāku masu, tajā skaitā grūtnieces, arī izdala vairāk ogļskābās gāzes, tāpēc viņiem pastāv lielāka iespēja tikt sadzeltiem.

3. Pienskābe

Pienskābe ir viela, kas izdalās no cilvēka ķermeņa, kad tas sporto un svīst. Pienskābe ir vēl viens spēcīgs odu piesaistītājs un jo vairāk tu sporto, jo vairāk pienskābes tavs ķermenis izdalaun palielinās iespēja tikt sadzeltam no odiem. Pienskābe tiek izdalīta arī tad, kad mēs ēdam sāļus ēdienus vai ēdienus, kas ir bagāti ar kāliju. Lai veiksmīgāk izvairītos no odiem rūpīgi nomazgājies ar ziepēm pēc katra treniņa un ļauj ķermenim nožūt pirms dodies ārā, kā arī izvairies ēst sāļu pārtiku, kā čipsus un citas uzkodas vietās, kur apgrozās daudz odu.

4. Mitrums un sviedri

Vislabāk odus var piesaistīt ar mitrumu. Mitrums un ūdens ir viena no nepieciešamākajām lietām, lai odi varētu izdzīvot un vairoties, jo odu mātītēm nepieciešama vieta ar stāvošu ūdeni, kur tās var izdēt oliņas.

Cilvēks, svīstot, izdala lielu daudzumu mitruma, kas dabīgi piesaista odus. Tātad sportojo cilvēka ķermenis izdala vairāk ogļskābās gāzes, vairāk pienskābes un vairāk mitruma un sviedru, kas visi ir spēcīgi odu piesaistītāji. Papildus, sportojot cilvēku elpa izdala arī palielinātu skaitu ūdens molekulu, kas arī piesaista odus. Lai izvairītos tikt sadzeltam no liela odu skaita, iesakām izvairīties sportot vietās, kur odi mēdz uzturēties visbiežāk, kā, piemēram, mežā, tuvu purviem vai dīķiem, tuvumā mitrām pļavām ar garu zāli un līdzīgām vietām.

5. Ķermeņa temperatūra

Asinis, kas riņķo pa cilvēka asinsvadiem izdala siltumu un odi šo izdalīto siltumu spēj sajust izmantojot speciālus orgānus, lai varētu atrast vietas mūsu ķermenī, kur asinsvadi ir tuvāk ādas virsmai un lai varētu vieglāk piekļūt asinsvadam, ar snuķīti caurdurot cilvēka ādu. Tātad ogļskābo gāzi no mūsu izelpas odi izmanto, lai sajustu cilvēku no distances un kad ods jau ir pielidojis pavisam tuvu savam upurim, tas izmanto cilvēka ķermeņa radīto siltumu, lai atrastu atklātas vietas uz ādas, kas nav aizsargātas ar apģērbu un varētu tajās iedzelt savu snuķīti un sūkt asinis. Lai pasargātu savu ķermeni no odu kodumiem, velciet vaļīgu un gaišu apģērbu, kas nosedz arī tādas vietas kā galvu, kaklu un potītes, kuras bieži paliek nenosegtas un kurām odi var viegli piekļūt.

6. Smaržas un ādas kopšanas produkti

Dažādas smaržas un ādas kopšanas produkti ar puķu un augļu aromātiem arī var piesaistīt odus. Lai iegūtu enerģiju odi sūc nektāru no puķēm un augļiem, tāpēc ir dabīgi, ka šādi aromāti viegli piesaistīs odus, kas devušies pēc maltītes atklās, ka ir saoduši nevis puķi vai augli, bet cilvēku, un pavisam noteikti neatteiksies jums iedzelt. Produkti no kuriem vajadzētu izvairīties ir smaržas, šampūni, dušas želejas, sauļošanās krēmi, losjoni un ādas krēmi, kā arī veļas pulveri un mīkstinātāji, kas satur puķu un augļu aromātus.

Tāpat daži ādas kopšanas līdzekļi satur pienskābi, kas ir spēcīgs odu piesaistītājs, tāpēc ir ieteicams izvairīties lietot šādus produktus pirms doties atpūsties vietās, kur uzturas liels odu skaits.

7. Kustības

Odi spēj noteikt arī cilvēka ķermeņa kustības, novērojot gaismas viļņu izmaiņas sev tuvumā. Cilvēku un dzīvnieku kustība var pievilināt odus, taču cilvēka izdalītajai ogļskābajai gāzei, ķermeņa aromātam, siltumam, pienskābei un sviedriem būs daudz lielāka nozīme tajā, kā odi spēj mūs sajust.

8. Tumšs apģērbs

Lai gan salīdzinoši nenozīmīgs, tomēr viens no faktoriem, kas pievilina odus ir tumšs apģērbs. Tumšs apģērbs piesaistīs lielāku odu skaitu nekā gaišs apģērbs, tāpēc izvairieties vilkt garās džinsu bikses un tumšus t-kreklus atrodoties mežā vai citās vietās, kur uzturas liels odu skaits.

Dabīgie līdzekļi, kas var mazināt odu kodumu radīto diskomfortu

Odu kodumi ir īpaši nepatīkami, jo tie dzīst salīdzinoši ilgu laiku un dzīšanas periodā ļoti niez, kā arī atstāj sarkanus un uztūkušus plankumus uz mūsu ādas. Lai cilvēka ķermenis izstrādātu aizsargreakciju pret oda kodumu, odam ir jābūt piesūkušamies vismaz 6 sekundes. Par laimi ir vairākas vielas, kas palīdz noņemt niezi no sadzeltās vietas, kā arī palīdz dezinficēt un ātrāk sadziedēt oda dzēlienu.

Vispopulārākie dabīgie līdzekļi pret odu dzēlieniem ir alvejas eļļas, lavanda, kumelītes un tējas koka eļļas, kas palīdzēs pret iekaisumu un niezi un ātrāk noņems pampumu. Alveja eļļas ir viens no visefektīvākajiem līdzekļiem pret odu dzēlieniem, kas palīdzēs gan pret niezi, gan iekaisumu, kumelītes palīdzēs noņemt iekaisumu, lavanda un tējas koka eļļas palīdzēs noņemt niezi. Kā papildus dabīgos līdzekļus pret odu dzēlieniem var minēt baziliku, kas arī palīdz noņemt niezi, citronu un laima sulas, kurām ir antibakteriālas īpašības un kas tiek izmantotas arī kā līdzekļi pret odiem, piparmētra palīdzēs atvēsināt koduma vietu un nedaudz samazināt niezi, un medu var lietot, kā antibakteriālu vielu sadzeltajai ādai.

Ja vēlaties vēl spēcīgāku efektu pret odu kodumiem, varat doties uz aptieku, kur būs pieejami dažādi nomierinoši un atvēsinoši losjoni ādai, kā arī antibakteriālas ziedes, lai sakostajā vietā neiekļūtu infekcijas. Kā vēl vienu interesantu līdzekli, ko cilvēki izmantot, lai mazinātu niezi un sāpes koduma vietā var ieteikt Listerine mutes skalotāju, ko var iegādāties higiēnas preču veikalos.

Lai vai kā, jo vairāk tevi sakož odi, jo lielāka imunitāte pret kodumiem tev rodas, tāpēc īpaši svarīgi ir aizsargāt tieši mazus bērnus, kuriem pārciest odu kodumus noteikti bus daudz sarežģītāk nekā tev pašam.

Avots: visisvetki.lv