Orālai kontracepcijai ir blakusefekti

Orālai kontracepcijai ir blakusefekti

08. Apr 2013, 09:14 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Francijas farmācijas tirgus pārstāvji publiskojuši datus, kuros esot atklājas, ka orālie kontracepcijas līdzekļi ik gadu nogalina divdesmit sievietes, bet apmēram 2 500 sasirgst ar trombozi.

Aptuveni 60 procenti no Francijas sievietes reproduktīvā vecumā lieto orālo kontracepciju, kas ik gadu izraisa nāvi apmēram 20 sievietēm. Šo «faktu» paziņoja Francijas Nacionālā zāļu un veselības produktu drošības aģentūra (ANSM), ziņo Medikforum.

ANSM eksperti veica pētījumu, kurā atklājās, ka kontracepcijas lietošana palielina trombozes saslimšanas risku. Kā zināms, šīs komplikācijas var būt letālas, jo asins recekļi palielina insulta un infarkta risku. 

Orālās kontracepcijas lietošana var palielināt risku saslimt ar sirds- asinsvadu slimībām, tai skaitā augsts asinsspiediens, asins sarecēšana, artēriju nosprostošanās, miokarda infarkta un insulta risks palielinās gados vecākām sievietēm, dziļo vēnu trombožu risks palielinās operācijas vai kāju imobilizācijas laikā( ja gaidāma operācija, jābrīdina ārsts par hormonālās kontracepcijas lietošanu). Sirds -asinsavadu slimību risks palielinās sievietēm smēķētājām. Jāpiemin, ka gandrīz 30% franču sieviešu smēķē katru dienu.

Sievietēm, kuras lieto hormonālo kontracepciju ilgstoši, palielinās krūts, dzemdes kakla, aknu audzēji. Četrpadsmit no divdesmit nāves gadījumiem bija saistāmi ar 3. un 4. paaudzes kontracepcijas līdzekļiem - tas ir pretapaugļošanās līdzekļi, kuri radīti pēdējos 20 gadu laikā. Pārējie seši ir uz 1. un 2. paaudzes kontracepcijas līdzekļu «sirdsapziņas». 

Šobrīd ANSM rūpīgi veic izmeklējumus, lai saprastu vainas cēloni detalizēti. Mediķi uzskata, ka pretapaugļošanās tabletes palielina  vēnu trombembolijas risku, bet tāpat šis risks ir zems, jo trombi saistāmi lielākoties ar sievietes vecumu, neatkarīgi vai viņa lieto vai nelieto kontracepcijas līdzekļus. 

Pašas hormonālās tabletes aizsargā olnīcas no iespējas apaugļošanās. Vairumā gadījumu tablešu lietošana ir sekojoša- tās tiek lietotas katru dienu vienā laikā 21 vienu dienu ilgi, pēc kurām seko 7 dienu pārtraukums, kura laikā ir menstruācijas, un tad 8. dienā šis kurss ir jāatsāk. Šo 7 dienu laikā aizsardzība pret grūtniecības iestāšanos saglabājas, un pat, ja menstruācijas nav beigušās, jebkurā gadījumā 8.dienā jāatsāk tablešu lietošana. Orālā kontracepcija neaizsargā no HIV un citām seksuāli transmisīvajām slimībām. Tās efektivitāte aizsardzībā no nevēlamas grūtniecības iestāšanās riska ir 95- 99,9%.

VIDEO NOSKATIES ŠEIT!

TVNET


Piekrītu

Arī spirāle nav 100%droša un arī var izraisīt kādas blakusparādības, izkrist utt.
Ideālas kontracepcijas diemžēl nav!

lauvinja lauvinja 08. Apr 2013, 11:19

Es teiktu tā, nav jau noslēpums, ka orālajai kontracepcijai tāpat kā jebkurām zālēm ir savi blakusefekti - bez tam , ja cilvēkam ir vienota hormonālā sistēma, tad kaut ko izjaucot, ir skaidrs, ka tas atstāj sekas - kādas un cik daudz, tas ir cits jautājums.

Par ietekmes pētījumiem, problēma bieži ir iekš tā, lai droši pateiktu kādas sekas orālā kontracepcija (vai jebkuras zāles) atstāj, būtu jāpēta ilgtermiņa ietekme, vismaz pāris paaudzes, diemžēl tā tas nenotiek, tāpēc bieži pēc tam atklājas dažādas nianses.

Šī iemesla dēļ, uzskatu, ka lietot hormonālo kontracepciju bērna zīdīšanas laikā ir mazais noziegums.

Man pašai nav pieņemama ok lietošana, bet šķiet vairāk tāpēc, ka organisms dīvaini un neizprotami reaģē un dažādām hormonālām zālēm (ne tikai ok), tāpēc no eksperimentiem cenšos izvairīties.

Kopumā nekas nav tikai ar pluss vai mīnuss zīmi, jo savas blaknes ir arī citiem kontracepcijas veidiem. Katram savs.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 08. Apr 2013, 11:13

Man nav pretestība, esmu vairākas reizes mēģinājusi, bet tā kā ļoti analizēju un esmu jūtīga pret saviem stāvokļiem, esmu pamanījusi, ka man vienkārši ļoti mainās garastāvoklis, lietojot tabletes.
Tā kā garastāvoklim ir tieša saistība arī ar hormoniem, tad varu teikt, ka man īpaši neder. Neesmu pret tabletēm kā tādām, bet man nepatīk, ko ar mani tās dara.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 08. Apr 2013, 09:18

par to smēķēšanu -ir taču arī speciālas tabletes smēķētājām.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 08. Apr 2013, 09:17

par šo ir ļoti pretrunīga informācija, arī ginekologi nav vienis prātis - citi saka, ka nav nekādu blakusefektu, jo ir jaunākās paaudzes kontraceptiķi un tie nedod blaknes, un te bāc- šitādas ziņas. Kam lai tic?