NOSKATIES: kā glābt cilvēka dzīvību, izmantojot Rimi veikalos pieejamos defibrilatorus

12. Dec 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā rīkoties, ja kādam sabiedriskā vietā pēkšņi rodas sirdsdarbības traucējumi, un kā pareizi lietot defibrilatoru, lai glābtu dzīvību? Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) neatliekamās medicīnas ārsta palīgs Ervīns Šmatčenko video pamācībā soli pa solim demonstrē pirmās palīdzības sniegšanu un Rimi hipermārketos pieejamo defibrilatoru lietošanu – no brīža, kad tiek konstatēts, ka cilvēks ir bezsamaņā un neelpo, līdz mediķu brigādes ierašanās brīdim.

“Ja cilvēkam apstājusies sirdsdarbība, pats pirmais, kas jādara – jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība. Tomēr, gaidot mediķu ierašanos, līdzcilvēku iesaiste ir ļoti svarīga un nereti pat izšķiroša – tā dod lielākas iespējas glābt dzīvību. Savukārt defibrilatori ir neaizstājams palīgs brīdī, kad svarīga ir katra sekunde, un to lietošanu var apgūt ikviens, sekojot norādēm audio instrukcijā. No defibrilatoriem nav jābaidās – tie nedarbojas, ja ierīce konstatē sirds ritmu, tāpēc nodarīt pāri nav iespējams. Galvenais ir sagabāt mieru un sekot defibrilatora instrukcijām vai mūsu dispečercentra ārsta norādēm pa tālruni,” iedrošina Ervīns Šmatčenko.

Latvijā gada laikā vidēji apmēram pusotram tūkstotim cilvēku pēkšņi apstājas sirds. Apmēram 10–20% gadījumu tas notiek sabiedriskās vietās. Vismaz daļai šādu pacientu dzīvību var glābt elektrofizioloģiskā terapija jeb defibrilācija. Lai arī Latvijas likumdošanā nav noteikta obligāta defibrilatoru uzstādīšana sabiedriskās vietās, kopš novembra vidus visos Rimi hipermārketu informācijas centros ir pieejami ārējie automātiskie defibrilatori, kurus nepieciešamības gadījumos var izmantot un pirmo palīdzību sniegt gan Rimi darbinieki, gan lielveikalu apmeklētāji.

Lai palīdzētu iedzīvotājiem atbilstoši reaģēt kritiskās situācijās, sagatavota īpaša video pamācība, kas var noderēt gan katram lielveikala apmeklētājam, gan ikvienam cilvēkam dažādās dzīves situācijās. Video pamācība pieejama Rimi sociālā tīkla Facebook profilā un Youtube kanālā https://www.youtube.com/watch?v=lje88pIURlI.