Nolikto atslēgu princips slogs ģimenēm? Komentē SEB bankas speciālists

08. Dec 2014, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai palīdzētu jaunajām ģimenēm savu mājokļu iegādē, valdība bija iecerējusi ieviest tā saucamo nolikto atslēgu principu. Kāda situācijā izveidojās, plānojot to ieviest, stāsta SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis. 

„Situācija ir tāda, ka patiesībā šis princips nevis atvieglo, bet sarežģī ģimeņu iespējas saņemt mājokļa kredītu, jo kredīta pirmo iemaksu vajag lielāku, nekā pirms tam. Bija plānota 10-15% liela iemaksa, valsts lielāko daļu garantētu un ģimenei būtu jāiemaksā tikai 5%. Bankas sāka prasīt pirmo iemaksu lielāku, vismaz 20-30% apmērā no kopējās summas un ģimenes vairs nevar to atļauties. Protams, visi kredīta nosacījumi ir atkarīgi no katras ģimenes ienākumiem. Standarta nav, ir dažādi faktori, kas to ietekmē.

Kredītu var paņemt uz garāku termiņu. Procentu likmes ir salīdzinoši zemas. Pirmo iemaksu skatās no ģimenes maksātspējas, īpašuma kvalitātes stāvokļa, vietas, kas arī ir būtiski faktori. Ja pirmās iemaksas nav, kredītu dabūt nevar. Taču vispār jau cilvēkam tieši būtu izdevīgi iegādāties mājokli, jo nereti pat īres cenas ir lielākas par ikmēneša kredīta maksājumu.

Kādam jābūt likumam, lai atbalstītu ģimenes? Grozījumi, kas tika pieņemti, ir nepārdomāti, jo tie pēc būtības mazina ģimeņu iespējas tikt pie kredīta un attiecīgi arī mājokļa. Iespējams, ka jaunā Saeima šos grozījumus tomēr pārskatīs”.

Jaunumi

2. decembrī valdība akceptēja grozījumus Maksātnespējas likumā, kas paredz līdz nākamā gada 1.martam pārcelt tā dēvētā nolikto atslēgu principa ieviešanu. Saeima strādā pie likuma grozījumiem, lai šo kritizēto principu padarītu no obligāta par izvēles iespēju.

Saruna sadarbībā ar SEB Dzīvības apdrošināšanu

20140829102947-39241.jpg