Nepārtraukti kārojas saldumi? Uzzini, kāpēc!

31. Mar 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai arī tev pazīstama ir situācija, kad vienas konfektes vietā izēd visu šokolādes konfekšu kasti? Jā, saldumi patiesi uzlabo garastāvokli, taču atzīsim, ka tas ir vien īstermiņa risinājums, Kāpēc veidojas saldumu atkarība un kā no tās atbrīvoties? Vaicājām preventīvās medicīnas speciālistei, dermatoloģei Janai Janovskai.

Pēc stresainas dienas parasti kārojas ko saldu, lai sevi palutinātu un tādējādi uzslavētu par to, cik liels malacis šodien esi bijis. “Tas nozīmē, ka vēlamies relaksēties un mums nepieciešams laimes hormons. Ja ir vēlme pēc saldumiem, iespējams, organismā ir laimes hormona jeb serotonīna trūkums,” saka Jana Janovska, piebilstot, ka to varam atrast arī banānos, melnajā šokolādē, zivju veltēs.

Reizēm iemesls kārei pēc saldumiem ir arī dzelzs deficīts. “Ja ir anēmija, nav enerģijas, tāpēc meklējam, kā to iegūt,” stāsta Jana Janovska, piebilstot, ka visbiežāk enerģiju šādās reizēs atrodam ātrajos ogļhidrātos, jo, tiklīdz asinīs ir cukurs, ir arī enerģija. 

Regulāri ēdot saldumus, veidojas atkarība, jo iesaistās tie paši receptori, kas arī narkotiku atkarības gadījumā. “Cukurs ir tā pati narkotika, jo vēlamies gūt kaifu, nevēlamies risināt jautājumus, jo nav laika, vēlēšanās un motivācijas,” uzsver Jana Janovska.

Kā atteikties no saldumu atkarības? 2-3 nedēļas atsakies no šī produkta, kompensējot deficītu ar citu alternatīvu, tādā veidā izejot no atkarības

Speciāliste rekomendē pievērst uzmanību savam uzturam, vai tajā ir pietiekami daudz olbaltumvielu, taukvielu, kas sniedz sāta sajūtu, lai visu laiku nevajadzētu organismu apgādāt ar ātro enerģiju. “Piedāvājiet saldo garšu, bet dabiskā ceļā ar produktiem, kuriem ir zems glikēmiskais indekss, piemēram, ogām, kokosa cukuru, agaves sīrupu,” iesaka ārste.