Nemirstīgās Ziemas Saulgriežu tradīcijas

Nemirstīgās Ziemas Saulgriežu tradīcijas

18. Dec 2012, 14:23 Sieviešu Klubs Sieviešu Klubs

Ziemas Saulgriežu svinībās mūsu senčiem valdījusi īpaša līksmība: trīs dienas pēc kārtas svētki atzīmēti ar simbolisku ēdienu baudīšanu, dziesmām un rotaļām. Nez, vai kādas no šī laika senajām tradīcijām joprojām ir dzīvas? Un kuras?  

Par to, kuras no agrāko laiku paražām saglabājušās vēl līdz mūsdienām, stāsta folkloras kopas vadītāja Irita Vimba.

Puzuram ir jāgriežas!  

„Neapšaubāmi viena, no joprojām dzīvajām tradīcijām, ir telpas dekorēšana! Vispopulārākie Ziemas Saulgriežu rotājumi senajiem latviešiem bija puzuri, kas ir pasaules modeļa atveidojums. Tas griežas un simbolizē mūsu pasauli jeb zemeslodi, kura vienmēr ir kustībā,” atklāj folkloras kopas vadītāja.

Irita Vimba novērojusi, ka pēdējā laikā puzuri kā Ziemassvētku laika rotājums, mūsu mājās sāk parādīties arvien vairāk. Vieni tos gatavo paši, bet citi – iegādājas, izvēloties sev piemērotāko un tīkamāko: izrotātu ar dzīpariem, spalvām vai kādu citu materiālu.

„Puzuriem vai citādiem dekoriem, kurus arī iekāra diegā un piestiprināja pie griestiem, vajadzēja griezties, jo mūsu senči uzskatīja, ja tad, ja šie dekori negriežas, mājā var notikt kāda nelaime,” stāsta folkloras kopas vadītāja.

Raizes un likstas savelkam bluķī

Vēl viena, joprojām īstenota un aktuāla senā tradīcija, ir bluķa vilkšana! „Ik gadu arvien vairāk cilvēku Latvijā Ziemas Saulgriežu svētkos no mājas uz māju vai no vienas darba vietas uz otru velk bluķi, lai beigās kopīgi sadedzinātu visas tās raizes un likstas, kas bluķī savilktas. Šādi jaunā cēlienā, var sākt jaunu dzīvi,” stāsta Irita Vimba.

Tad, ja šogad Ziemas Saulgriežus vēlies nosvinēt pa īstam – tā, kā to darījuši mūsu senči, piedalies Bluķa vakarā!

Svarīgākā tradīcija - joprojām dzīva!

„Tomēr pati svarīgākā tradīcija, kas mani priecē, vēl joprojām ir dzīva, un domāju, ka tā tas būs mūžīgi, kamēr vien būs ģimenes!

Tad, ja ģimene, gatavojoties svētkiem, kopīgi veic sagatavošanās darbus, vienalga, vai tie būtu telpas dekorēšanas vai ēdienu gatavošanas darbi, kas jau iepriekš ļauj radīt svētku noskaņu un saliedē arī pašu ģimeni, tas šajos svētkos ir pats būtiskākais,” pārliecināta folkloras kopas vadītāja.

 Sieviešu Klubs

Vai tu kādreiz esi piedalījusies bluķa vilkšanā vai mēģinājusi pagatavot puzuru?