Mīti par matu izkrišanu un kopšanu

Mīti par matu izkrišanu un kopšanu

11. Apr 2013, 08:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ikviena no mums kaut reizi ir saskārusies un spēj minēt dažādus mītus, ticējumus par matiem. Vai šodien šiem mītiem vēl var ticēt? Lūk daži no tiem.

Ja ķemmē, uz grīdas, vannā u.tml. redzami daudz izkritušu matu, tātad ir skārusi pastiprināta matu izkrišana.

Tas diemžēl ir mīts. Par pastiprinātu matu izkrišanu var runāt, ja mati sāk izkrist vairāk kā 100 vienības diennaktī, piemēram, apstiprinājumu gūstot ar trīs dienu matu testu, un tā turpinās vairāk kā 3-4 mēnešus. Nereti, ja mati nav mazgāti ilgāku laiku, tad mazgāšanas laikā tie atbrīvojas no ādas, tāpēc var likties, ka mati izkrīt ļoti daudz. Visbiežāk matu izkrišana ir īslaicīga un normalizējas.

Ja mati pastiprināti izkrīt, tos ieteicams retāk ķemmēt un mazgāt.

Arī šis ir mīts, jo higiēnai mūsu ikdienā ir būtiska loma. Ar galvas mazgāšanu tiek attīrīta galvas āda –atbrīvota no atmirušās ādas šūnām, taukvielām, sviedriem, kosmētikas līdzekļiem, putekļiem un citiem netīrumiem. Mazgājot galvu, ieteicams šampūnu ieliet plaukstā un tad vienmērīgi sadalot, ieklāt matos. Galvas ādu nevajadzētu ar nagiem kasīt vai tieši pretēji tikai izburzīt, izviļāt pašus matus. Mazgā galvu vieglām, masējošām kustībām ar pirkstu spilventiņiem. Šādi mazgājot galvu, tiek stimulēta asinscirkulācija galvas ādā un tā tiek apgādāta ar barības vielām, vitamīniem, minerālvielām. Lai mati būtu ilgāk tīri, svarīgi tos tāpat masējošām kustībām kārtīgi izskalot ar remdenu ūdeni.

Pēc matu mazgāšanas, skalojot matus ar vieglu citronūdeni var iegūt  līdzīgu efektu kā ar kondicionieri.

Laiks ir gājis uz priekšu un šo vecmāmiņas recepti labāk paglābāt vēsturiskām piemiņām. Drošāk būtu šādi neeksperimentēt, jo pastāv iespēja kļūdīties citrona un ūdens koncentrācijā un rezultātā mati būs vēl vairāk saspurojušies, sapūkojušies, bet galvas āda niezoša un kairināta. Tāpēc labāk būtu izmantot speciāli matiem paredzētos kondicionierus, kas ir pētīti, kuru sastāvs un pH līmenis  matiem ir saudzīgs un efekts garantēts.

Regulāra matu apgriešana veicina matu augšanu.

Arī šis ir viens interesants mīts. Regulāri apgriežot matus tie vizuāli izskatās glītāki un sakoptāki, taču augšanu tas nekādi neietekmē.

Nav nozīmes tērēt vairāk līdzekļu par dārgiem matu kopšanas līdzekļiem, jo tie visi ir līdzvērtīgi.

Tā nu atkal nav tiesa. Lētākos kosmētikas līdzekļos, kaut arī sastāvā minētas, „labās” vielas (eļļas, vitamīni, minerālvielas) ir mazākā koncentrācijā, pastāv iespēja neiegūt cerēto efektu. Dārgākos matu kopšanas līdzekļos izejvielas būs noteikti testētas, kvalitātīvākas, pārbaudīta to efektivitāte, koncentrētāks sastāvs.

Grūtniecības laikā matus krāsot un griezt nedrīkst.

Matus var krāsot arī grūtniecības laikā, tikai jāizvērtē, vai veicot procedūru, netraucēs smarža, nav alerģisku izpausmju. Tāpat jāpavēro, vai kāds salonā tajā pat laikā neveic matu taisnošanu ar keratīnu. Tāpat matu griešana gaidāmā bērna veselību nevar ietekmēt. Taču, ja sieviete nejūtas droša par savu rīcību, tad labāk ir klausīt savai sirdsbalsij un saglabāt mieru.

Matus var barot, atjaunot, tie elpo u.tml.

Mati nav dzīva būtne, kurai ir mute, plaušas utml. Mata stiebrs, ko mēs redzam virs ādas līmeņa ir noformēta struktūra, ko veido nedzīvas šūnas. Līdz ar to tos nav iespējams barot, tie apgriežot neelpos utt. Taču ar īpašiem un piemērotiem matu kopšanas līdzekļiem varam tos padarīt izskatīgākus, kuplākus, gludākus, spīdīgākus. Un saņemt necerēti daudz komplimentu!

20130408115630-13529.jpg

PLANTUR 39 un PLANTUR 21 matu kopšanas līdzekļi satur fito-kofeīna kompleksu, kas iegūts no baltās tējas, kas bagātināti ar cinku, niacīnu, aktivizē novājinātas matu saknes, novērš pastiprinātu matu izkrišanu un atjauno bojātu matu struktūru. Vairāk informācijas: www.matuizkrisana.lv