Mīlestība no pirmā acu skatiena - Bleda  (Slovēnija)

Mīlestība no pirmā acu skatiena - Bleda (Slovēnija)

06. Aug 2022, 21:03 lauvinja lauvinja

Bleda atrodas vien 55 km no Slovēnijas galvaspilsētas. Juliāna Alpos, kalnu ielenkumā smaragzaļais Bledas ezers ar salu, uz kuras atrodas baznīciņa. Pasakaini skaista vieta, kā no pastkartes. Bleda ir viens slavenākajiem Slovēnijas tūrisma kūrortiem.

Mūsu iepazīšanās ar mazo pilsētiņu savā ziņā sākas no centrālās autobusa pieturas, par autoostu to nenosauksi. Ēkā biļetes netirgo, tūrisma sezonā biļetes tirgo uz galdiņa pie pieturas.

Apkārt Bledas ezeram ved gājēju – riteņbraucēju celiņš, tas ir 6 km garš un ainaviski ļoti baudāms. Tiem, kam slinkums iet vai mīties pašiem, ir iespēja izmantot  zirgu pajūgus vai elektro vilcieniņu.

Ezera ūdens ir dzidrs kā kristāls, var vērot gan zivis, gan akmentiņus, gan ūdensrožu atspulgu ūdenī.

Ezerā ir divas oficiālas maksas peldvietas – viena vairāk tiem kam tīk sauļoties, otra aktīvākiem ar pāris mazām trubām maziem bērniem. Ieejas maksa oficiālā pludmalē 10-20 eiro pa dienu no personas. Ezera otrā galā ir peldvieta parastā, pie kuras uzraksts, ka ūdens tīrība tiek monitorēta, bet peldēšanās uz katra paša atbildību. Tas gan netraucē nevienam peldēties un sauļoties piekrastē. Pārģērbšanās kabīnes tur gan nav, katrs atkarībā no kautrības pakāpes vai nu ģērbjas tāpat, slēpjas aiz dvielīša vai vienīgā koka. Koks gan tāda mānīga slēptuve, var izvēlēties slēpties no tiem, kas pludmalē, vai no tiem, kas brauc pa ceļu.

Tā kā pīles nav ļauts trenkāt un barot, tās dzīvojas turpat starp peldētājiem.

Lai smuko skatu uz salu un baznīcu ieraudzītu var pakāpties Ojstrica vai Mala Ojstrica. Kāpiens nav garš – nieka 500 m, bet ticiet rakstītajam aprakstos -tas prasa 20-30 minūtes. Dodas gan pieaugušie, gan ģimenes ar bērniem – tas ir pieveicams, mazliet piepūloties gan. No augšas paveras fantastisks skats. Šis ir bezmaksas, atliek tikai kāpt.

Mazliet jocīga izpratne par kultūrvēsturisku ēku saglabāšanu:

Esot Bledā ir noteikti jānogaršo vietējā kūka -leģenda – Krēmšnite – atšķirībā no mūsējām -daudz, daudz krēma un plāna kārtiņa mīklas. Kūka atkarībā no iegādes vietas maksā no 2 eiro veikalā, līdz 6 eiro un vairāk kafejnīcās. Kūkas gabali gan ir milzīgi un diezgan grūti pievārējami, lai gan kūka ir tiešām garda.

Tāpat esot Slovēnijā noteikti jānogaršo bureks – tas var būt pildīts gan ar gaļu, gan sieru, gan dārzeņiem. Cenas protams atšķirīgas, bet šīs bulciņas ir gana lielas, lai ar  vienu kārtīgi pieēstos.

Naktsmītni rezervējām caur booking, bet nākamreiz meklēsim vietējā lapā un kontaktēsim pa tiešo, jo lielākā daļa vietējo nodarbojas ar  tūristu izmitināšanu.

Slovēnija un Bleda iekrita mūsu sirsniņās.