Melnais plūškoks aizšķērso ceļu vīrusiem

Melnais plūškoks aizšķērso ceļu vīrusiem

04. Feb 2016, 00:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Plūškoks Latvijas iedzīvotājiem lielākoties vēl pasvešs, kaut arī redzēts – ja ne kādā dārzā, tad vismaz bildēs. Interese par plūškoku aug ne tikai dārzkopju aprindās, bet arī veselīgu produktu cienītāju vidū, jo tas ir viens no pasaulē pazīstamākajiem ārstniecības augiem.

„Lai arī mēs nepazīstam plūškoku tik labi kā ceļtekas, kumelītes vai pīlādžus, tam ir sava vieta arī Latvijā. Pie mums plūškoks varbūt nav tik ražīgs kā citās valstīs, tomēr ir entuziasti, kuri to audzē, turklāt pietiekamā daudzumā, lai mēs varētu no plūškoka ogu sulas iegūt koncentrātu, kuram dots nosaukums Imunosil Sambucus un kurš papildina mūsu imunitātes stiprināšanai domāto produktu klāstu,” stāsta ārsts Kaspars Ivanovs, SIA Lotospharma dibinātājs un valdes priekšsēdētājs. „Kad sākām ar šo produktu iepazīstināt mūsu medicīnas profesionāļus, viņi bija izbrīnījušies, ka arī Latvijā var izaudzēt plūškokus. Kad pieprasījums pieaugs, iespējams, nāksies izmantot arī izejvielas no Vācijā audzētajiem plūškokiem.”

Bagāts sastāvs 

Saskaņā ar ASV Lauksaimniecības departamenta datiem, melnā plūškoka (Sambucus nigra) ogās ir gandrīz divas reizes augstāka antocianīdu koncentrācija nekā jebkurās citās ogās. Antocianīdi ir augu valsts krāsvielas, visspēcīgākie dabā sastopamie antioksidanti – vielas, kas darbojas, lai pasargātu šūnas no iespējamiem brīvo radikāļu izraisītajiem bojājumiem, kā arī stimulē organisma imūnsistēmu.

Plūškoka ogas turklāt satur arī askorbīnskābi, karotīnu, rutīnu, alkaloīdu – sambucīnu, miecvielas, organiskās skābes, ēteriskās eļļas u.c. Valstīs, kur plūškoku audzēšana ir tradicionāla, no šīm ogām gatavo vīnu, bezalkoholiskos dzērienus, ievārījumus u.c.

Neielaiž vīrusu šūnā 

„Klīniski pierādīta melnā plūškoka ogu ekstrakta efektivitāte saaukstēšanās profilaksē un spēja samazināt slimošanas ilgumu tiem, kuri saaukstējušies. Kā zināms, vieni no izplatītākajiem mūsu imūnsistēmas apdraudētājiem ir gripas vīruss un gripai līdzīgie vīrusi. Tēlaini varētu teikt, ka plūškoka sulas aktīvās vielas konkurē ar vīrusiem,” skaidro ārsts. „Vīrusi var vairoties tikai šūnā, bet plūškoka sulas aktīvās vielas neļauj vīrusam šūnā iekļūt. Savukārt tad, ja vīruss jau ir nokļuvis šūnā un cilvēks ir saslimis, šīs vielas neļauj vīrusam vairoties un pāriet uz citām šūnām. Protams, ir grupa pacientu, kuriem attiecīgajā sezonā noteikti vajag vakcinēties pret gripu, taču šīs vakcīna iedarbojas specifiski uz vienu noteiktu vīrusu veidu. Savukārt plūškoks ar savām aktīvajām vielām ir vientiesītis, kurš nešķiro gripas un gripai līdzīgos vīrusus, bet darbojas pret visiem. Vīrusi – saaukstēšanās slimību izraisītāji darbojas arī pašlaik.

Der zināt:

  • Antioksidanti cilvēka organismā izstrādājas pastāvīgi, kā arī tiek uzņemti ar uzturu.
  • Regulāri ievērojot vienpusīgas diētas, lietojot neveselīgas ātrās uzkodas, maz uzturoties svaigā gaisā un smēķējot, antioksidantu krājumi organismā sarūk.
  • Visi augļi un dārzeņi satur antioksidantus, bet to koncentrācija ir atšķirīga.
  • 100 gramos melnā plūškoka ogu ir tāds pats antioksidantu daudzums kā 220 g melleņu vai 1140 g sarkano vīnogu.

 20160202124340-12925.jpg

SAMBUCUS Imunosil®

  • Dabīgs balzams imūnsistēmas veselībai. Tā sastāva esošais plūškoks palīdz nodrošināt normālu imūnsistēmas darbību un atbalsta organisma aizsargspējas.

Avots: nedēļas žurnāls “Māja” #10 ( 702) 2015.gada 13.-19.marts, teksts Ilze Zonne.

Uzzini par SAMBUCUS Imunosil®

 www.lotos-pharma.com vai seko Lotos Pharma Face Book lapai https://www.facebook.com/LotosPharma/